l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Neuscoagulatie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Neuscoagulatie

      Op advies van uw KNO-arts wordt uw kind binnenkort verwacht voor het coaguleren (dichtbranden) van een vaatje in de neus. Waarschijnlijk heeft u al het één en ander gehoord over wat er tijdens de ingreep gaat gebeuren. In deze folder wordt alles nog een keer op een rijtje gezet, zodat u en uw kind optimaal voorbereid zijn.
       

      Wat is een neusbloeding?

      Een neusbloeding is een vervelende aandoening. Ook al is er een geringe bloeding, toch imponeert het vaak als een enorme hoeveelheid. Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig. Bij kinderen en jong volwassenen bloedt er meestal een vaatje voor op het neustussenschot.

       

      Wat is de oorzaak?

      De lucht die door de neus stroomt, droogt het neusslijmvlies uit en veroorzaakt irritatie, waardoor er zich korsten vormen. Als deze korsten vervolgens losraken - doordat eraan wordt gekrabd of gepeuterd of doordat de neus hard wordt gesnoten - kan het onderliggende slijmvlies beschadigd raken en gaan bloeden. In de winter, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen vaker voor. De verkoudheden veroorzaken eveneens uitdroging en ontsteking van het neusslijmvllies.
       

      Afspraak met anesthesist

      Deze afspraak heeft u gelijktijdig met de afspraak van de ingreep gekregen.
       

      Voorbehoud

      Als uw kind ziek is (temperatuur hoger dan 38,5°C) of als een broertje of zusje een infectieziekte heeft - rode hond, mazelen, bof of roodvonk bijvoorbeeld - kan de behandeling helaas niet doorgaan. We verzoeken U de behandeling dan af te bellen via telefoonnummer (0341)463911 en een nieuwe afspraak te maken, zodra het kind hersteld is. U kunt hiervoor bellen naar poli KNO telefoonnummer (0341)463566.
       

      Informatie en toestemming/ WGBO

      WGBO betekent: Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst. In deze wet staat onder andere geschreven dat zieke mensen recht hebben op informatie en dat ze toestemming moeten geven voor een behandeling. Voor kinderen is de wet net iets uitgebreider en hangt het toestemming geven af van je leeftijd. Er zijn drie leeftijdsgroepen:

      • 0-12 jaar
      • 12-16 jaar
      • 16 jaar en ouder

       

      Ben je tussen de 0 en 12 jaar oud?
      Aan jou en aan je ouders moet verteld worden wat er aan de hand is, en wat er aan gedaan kan worden. Je ouders moeten toestemming geven voor een behandeling of onderzoek.
       

      Wat als je het niet met je ouders eens bent?
      Er zal geprobeerd worden jou alles uit te leggen en er zal ook naar jou geluisterd worden, maar het zijn uiteindelijk je ouders die beslissen.
       

      Ben je tussen de 12 en16 jaar oud?
      De wet zegt: zowel jij als je ouders hebben recht op informatie. Zowel jij als je ouders moeten toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Zowel jijzelf als je ouders mogen het medisch dossier inzien. Wettelijk gezien moet jij dus toestemming geven, maar het kan ook gewoon fijn zijn om je ouders te laten beslissen


      Wat als je het niet met je ouders eens bent?
      Allereerst is het belangrijk dat je samen met de dokter en je ouders in gesprek gaat en blijft en dat geprobeerd wordt er samen uit te komen. Lukt dit echt niet, dan zal de dokter eerst bekijken of de behandeling of het onderzoek noodzakelijk is en eventueel uitgesteld kan worden tot na je 16e jaar. Mocht uitstel niet lukken dan zal de dokter beoordelen of hij vindt dat jij alles snapt en of je oud en wijs genoeg bent om zelf te beslissen. Dan zal de dokter naar jou luisteren.
       

      Ben je 16 jaar of ouder?
      Als je 16 jaar of ouder bent, dan heb jij alleen recht op informatie, alleen jij beslist of je een behandeling wel of niet wilt en alleen jij mag het dossier inzien. Volgens de wet hebben je ouders geen recht op informatie, maar als jij geen bezwaar hebt, zullen zij ook uitgebreid geïnformeerd worden.
       

      Hebben je ouders op dit gebied nu niets meer te zeggen?
      Het is een feit dat de beslissing nu aan jou is, maar het is goed om bepaalde zaken met je ouders te bespreken, het kan soms om moeilijke beslissingen gaan en dan is samen beslissen vaak makkelijker.
      Vragen rond WGBO?
      Als je nog vragen hebt over WGBO, dan kun je:
      je vraag stellen aan de verpleegkundige of aan de dokter

      Of kijk op internet:
      www.kindenziekenhuis.nl
      www.jadokterneedokter.nl

       

      Welke voorbereidingen zijn nodig?

      Nuchter zijn
      Uw zoon/dochter krijgt voor de operatie een vorm van algehele anesthesie (narcose). Hiervoor is het van belang dat uw kind nuchter op de operatieafdeling komt. Dit is nodig om te voorkomen dat uw kind gaat overgeven tijdens de procedure. Nuchter komen houdt in dat uw kind vanaf 00.00 uur niet meer mag eten. Wel mag uw kind tot 06.00 uur drinken in de vorm van water, thee of ranja. Mocht er reden voor zijn, dan zal de anesthesioloog een andere afspraak met u maken ten aanzien van het nuchter zijn. Hij zal u daarover persoonlijk informeren.
       

      Plassen
      We verzoeken u uw kind thuis alvast te laten plassen.
       

      Temperatuur
      Wilt u de temperatuur van uw kind opnemen?
       

      Geen sieraden en nagellak
      Eventueel oorbellen en andere sieraden kunnen het best worden thuisgelaten. Nagellak dient verwijderd te worden, omdat men tijdens de ingreep de kleur van de nagels moet kunnen zien.
       

      Kleding
      Doe uw kind gemakkelijk zittende kleding aan
       

      Melden
      U wordt tussen 7.30 uur en 8.30 uur, of een andere afgesproken tijd, met uw kind verwacht bij de Poliklinische Operatie Kamers (POK), die zich bevinden op de begane grond, gang C, looproute 0.66
       

      Wachtruimte
      Omdat er in de wachtruimte, tevens speelkamer,  voor meerdere personen te weinig plaats is, kan slechts een van de ouders hier mee naar binnen. Als uw kind aan de beurt is, wordt het opgehaald door een POK assistente. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer. Daarna gaat de ouder naar de speelkamer.
       

      Operatiekamer
      In de operatiekamer krijgt uw kind een kapje op de mond of een prikje in de handrug. De soort van verdoving is afhankelijk van wat er van tevoren met de anesthesist is afgesproken.
       

      Uitslaapkamer
      Na de ingreep gaat het kind van de operatiekamer naar de uitslaapkamer. Als het kind wakker begint te worden, wordt de ouder opgehaald om verder bij het kind aanwezig te blijven. De kinderen mogen na ongeveer een uur naar huis.

       

      Nazorg
      Uw kind mag gewoon eten en drinken, maar geen warme of koolzuurhoudende dranken. Hij/zij mag douchen en in bad, echter niet te warm en te lang. Uw kind mag de eerste vier dagen de neus voorzichtig snuiten of ophalen, maar niet in de neus peuteren. Hij/zij mag gewoon maar buiten. De dag na de ingreep mag uw kind gewoon weer naar school. Na zeven dagen mag uw kind weer zwemmen en weer sporten.
       

      Controle
      Indien nodig wordt er een controle afspraak voor u gemaakt.

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024