l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Neuromodulatie bij blaasklachten (PTNS)

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is PTNS?

      PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Hierbij wordt een zenuw in het onderbeen gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggemerg. Van hieruit wordt onder andere de functie van de blaas geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen.

       

      Waarom PTNS?

      PTNS kan als behandeling worden ingezet wanneer:

      • Urineverlies samengaat met de aandrang om te plassen (urge/aandrang incontinentie).
      • U vaker dan normaal moet plassen, in de regel meer dan tien keer per dag.
      • U een aanhoudend sterk gevoel heeft te moeten plassen.
      • U pijn heeft in uw bekkenbodem.
      • U moeite heeft met goed leegplassen.

       

      Voorbereiding

      Wij verzoeken u om gemakkelijke kleding aan te trekken en thuis uw voeten te wassen. Dit is om ervoor te zorgen dat de plakkers goed blijven plakken. U mag geen crème op uw onderbenen en voeten gebruiken op de dag van uw behandeling.

       

      De behandeling

      De behandeling start met het prikkelen van de zenuw in de enkel. Deze zenuw wordt aangeprikt met een heel dun, klein naaldje. Dit naaldje wordt aangesloten op een stimulator. De verpleegkundige of medisch assistente van de poli urologie stelt de sterkte van de stimulator in.

      Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. U begint met iedere week een behandeling, gedurende 12 weken achter elkaar. Na ongeveer acht tot tien behandelingen kunt u het verschil gaan merken. Het is belangrijk om de eerste 12 behandelingen af te maken. Na deze 12 behandelingen heeft u een afspraak met de uroloog.

      De behandelingen vinden plaats op maandagmorgen in Harderwijk (looproute 0.73)  en op donderdag de hele dag in Lelystad (op poli urologie).

       

      Wat voelt u van de behandeling?

      Tijdens de behandeling kunt u een tintelend of prikkelend gevoel krijgen in uw voet of onderbeen. Deze prikkeling verdwijnt na het stoppen van de stimulatie. Soms kunt u een scherpe pijn voelen. Vertel dit aan de verpleegkundige of medisch assistente. Zij zal de stimulatie verminderen, waardoor de pijn direct verdwijnt.

       

      Belangrijk

      • Behandeling met PTNS mag niet wanneer u zwanger bent. Laat het ons weten als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn. De behandeling moet dan tijdelijk worden gestopt.
      • Vertel uw uroloog als u een pacemaker of ander elektronisch implantaat heeft.
      • Geef het ook aan als u bekend bent met ernstige hartritmestoornissen.
         

      Thuistherapie

      Als u merkt dat u baat heeft bij de PTNS behandeling gaat u na de twaalfde behandeling over op thuistherapie. De verpleegkundige of medisch assistente die de behandelingen bij u geeft zal u hierover uitleg geven en alles regelen voor de thuistherapie. De kosten van de thuistherapie worden in principe niet vergoed door de zorgverzekering. Als u vragen heeft over deze kosten dan kunt u hiervoor terecht bij degene die u de behandeling geeft.

       

      Telefoonnummer

      Poli urologie, maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur: 0341 - 46 35 58.
       

      Tot slot 

      Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie. Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024