l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Multiple sclerose (MS)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De klachten van MS zijn grillig. Het is niet te zeggen wanneer ze verergeren of verbeteren. Wel is van sommige dingen bekend dat ze de klachten kunnen verergeren, zoals warmte en te grote inspanning. Voor mensen met MS bestaan algemene leefregels die een gunstige invloed kunnen hebben. U kunt in goede conditie blijven door onder andere goede voeding, rust en regelmaat, maar vooral door uw eigen grenzen te leren kennen.
       

      Waardoor verergeren klachten?

      De klachten bij MS zijn onvoorspelbaar. Het is niet te zeggen wanneer zij verergeren of verbeteren. Maar het is wel bekend, dat sommige zaken een ongunstige invloed op de klachten kunnen hebben. Bij een aantal mensen verergeren de klachten bij:

      • hoge temperaturen (warmte, koorts)
      • grote lichamelijke inspanning en vermoeidheid
      • grote geestelijke druk (stress)
      • infecties en verwondingen

       

      Van sommige zaken die we hier noemen is die ongunstige invloed vrij zeker; bijvoorbeeld hoge temperatuur en infecties. Van andere is die niet bewezen; bijvoorbeeld een ruggenprik.

      De klachten verminderen weer wanneer de schadelijke invloed ophoudt; dus bijvoorbeeld als de infectie voorbij is. De klachten hoeven trouwens niet elke keer te verergeren wanneer één van deze zaken zich voordoet. Dat wil zeggen, dat niet na elke zomerdag de MS-klachten verergeren. Het uiteindelijke verloop lijkt niet met al deze invloeden samen te hangen. Vrouwen met MS, die een paar bevallingen achter de rug hebben, zullen niet méér klachten hebben dan vrouwen met MS zonder kinderen. Ook zal niet iedereen van ál deze zaken last hebben. Wanneer u naar uw eigen klachten kijkt, merkt u misschien op dat een paar daarvan ook voor u gelden, en andere weer niet.
       

      Wat beïnvloedt klachten niet?

      Er wordt algemeen aangenomen dat vaccinaties, roken, alcohol, koffie, thee en drugs geen effect hebben op MS. Ze kunnen wel andere - ongezonde - gevolgen hebben, maar die gevolgen gelden voor iedereen en hebben niets met MS te maken. Sommige mensen denken dat deze zaken wel effect hebben op de MS. Als u twijfelt: overleg met de neuroloog.
      Algemene leefregels Hierna volgt een aantal leefregels dat voor u een gunstige invloed kan hebben. Sommige van deze leefregels zullen bij u werken, andere misschien niet. Het kan zinnig zijn om ze een paar maanden te proberen. Kijk daarna of de leefregels voor u gunstig uitwerken en of u ermee door wilt gaan. Misschien is wel het belangrijkste dat u uw eigen grenzen leert kennen (en dat kost tijd).
       

      Voorzichtig met hoge temperaturen
      Door hoge temperaturen kunnen nieuwe MS-klachten ontstaan of kunnen al bestaande klachten verergeren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij heet douchen of baden, zonnebaden en in de sauna. Het kan ook vóórkomen bij koorts; bijvoorbeeld bij griep. Probeer hoge temperaturen dan te vermijden. U kunt afkoelen door uw benen in een bak met koud water te laten hangen of door een koude douche. Bij koorts kunt u paracetamol of een ander koortsverlagend middel nemen.
       

      Voorzichtig met lichamelijke inspanning
      MS kan verergeren wanneer u zichzelf overbelast of wanneer u uitgeput raakt. Deze grens ligt voor iedereen anders. U zult daarom zelf op uw lichaam moeten letten: houd op als u te moe wordt. Een algemene regel is: begin niet aan inspannende dingen als u nog moe bent van de vorige dag. Tegelijkertijd is het gezond om wel in beweging te blijven.
       

      Probeer stress de baas te blijven
      Zorgen en stress zijn geen oorzaak van de klachten, maar ze verminderen de weerstand en de MS-klachten kunnen verergeren.
       

      Houd regelmaat in uw leven
      Regelmaat in uw leven kan u goed doen. Eet en rust op min of meer vaste momenten van de dag, zorg voor een goede nachtrust. Wissel drukke perioden af met perioden waarin u weinig hoeft te doen en doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Regelmaat zorgt er bovendien vaak voor dat u minder moe wordt. Wees hier echter niet te strak in; een uitschieter op zijn tijd is vaak juist plezierig en helemaal niet slecht.
       

      Zorg voor een goede voeding
      Een gezonde en gevarieerde voeding helpt u om in een goede conditie te blijven.
       

      Vermijd infecties en verwondingen
      Soms kunnen infecties de klachten verergeren, bijvoorbeeld wanneer ze koorts veroorzaken. Een goede conditie door goede voeding, genoeg rust en voldoende beweging verhogen uw weerstand tegen bijvoorbeeld keelpijn en griep. Was regelmatig uw handen als er griep heerst en let vooral op hygiëne bij hoesten en snuiten. Heerst er zware griep - met name influenza - dan kan het zinnig zijn om contact met de zieken zo veel mogelijk te vermijden. Overleg met uw arts of een griepprik zin heeft.
       

      Operaties, verdoving en ruggenprik
      Het is niet helemaal duidelijk of deze zaken echt een slechte invloed op de MS-klachten hebben. Overleg daarom met uw neuroloog en de anesthesist. Operaties zijn soms te vermijden. Overleg met uw arts of de ingreep echt noodzakelijk is, anders kan het zinnig zijn om die niet te doen.
       

      Zwangerschap en bevalling
      Tijdens de zwangerschap verminderen de klachten vaak, na de bevalling kunnen ze tijdelijk verergeren.

       

      Vragen

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan horen we dat graag. U kunt de MS-verpleegkundige bereiken via (0341) 463450.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025