Lees deze folder goed door. Zo kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek. U vindt meer informatie over MRI in de folder 'MRI-onderzoek' op de website van St Jansdal.
Algemeen
Uw arts heeft u doorverwezen voor een MRI stress-onderzoek van uw hart. Dit is een speciaal onderzoek op de afdeling Radiologie. Het onderzoek wordt alleen in Harderwijk uitgevoerd.
Doel van het onderzoek
We doen dit onderzoek om te zien hoe uw hart werkt als u stress heeft. We willen weten of uw hart dan genoeg zuurstof krijgt. Als er een vernauwing zit in de bloedvaten rond het hart, krijgt een deel van het hart misschien te weinig zuurstof.
Het onderzoek
U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Radiologie in Harderwijk. Hier maken we alles klaar voor het onderzoek. U krijgt een infuus in uw arm en u krijgt extra uitleg over het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.
Kleding
U moet zich eerst omkleden. Deze kleding mag u aanhouden:
- Een ruim katoenen t-shirt met korte mouwen.
- Een joggingbroek of pyjamabroek (zonder metaal).
- Sokken.
- Onderbroek.
U mag geen spullen met metaal meenemen, zoals:
- Telefoon.
- Sleutels.
- Portemonnee.
- Bril.
- Haarspelden.
- Riem.
Laat deze spullen achter in de omkleedruimte.
Tijdens het onderzoek
De laborant(e) helpt u om op de tafel te gaan liggen. U kunt een deken krijgen voor uw benen. Daarna schuift de tafel in het MRI-apparaat. Dit apparaat lijkt op een tunnel. De tunnel is open aan de voorkant en de achterkant.
- We plakken ECG-plakkers op uw borst. Via deze plakkers kunnen we uw hartritme zien. Dit is nodig voor de scan.
- U krijgt een infuus in uw arm. Via het infuus geven we een contrastmiddel en het medicijn Regadenosine.
- Het MRI-apparaat maakt veel lawaai. U krijgt oordoppen en een koptelefoon. Zo kunnen we contact houden tijdens het onderzoek. U kunt praten met de laborant(e) via een microfoon. De laborant(e) kan u zien via een raam en een camera.
- Tijdens het onderzoek bent u alleen in de ruimte. U kunt de laborant(e) bereiken met een bel, maar dit is alleen voor noodgevallen. Als u de bel gebruikt, moet de scan stoppen en kan het onderzoek niet helemaal afgemaakt worden.
- We geven u adem-instructies die u moet volgen.
-
Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het onderzoek, ook als de tafel beweegt.
Contrastvloeistof
Tijdens het onderzoek gebruiken we het contrastmiddel Gadolinium. Dit middel gaat naar de hartspier en laat zien welke delen beschadigd zijn of minder doorbloed worden. U merkt niets van het toedienen van het contrastmiddel.
Regadenosine
U krijgt ook het medicijn Regadenosine via het infuus. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten van het hart wijder worden. Zo lijkt het alsof uw hart even hard moet werken, zoals bij stress.
Sommige mensen voelen zich kort even niet lekker. U kunt bijvoorbeeld:
- Duizelig worden.
- Misselijk worden.
- Pijn op de borst voelen.
- Moeilijk ademen.
- Een snelle hartslag krijgen.
- Een vol gevoel in het hoofd hebben.
Deze klachten zijn niet gevaarlijk. Ze gaan meestal snel weer weg, binnen een paar minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw dag gewoon voortzetten. U kunt met de auto, fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar huis of naar werk gaan. Ook mag u de medicijnen die u tijdelijk moest stoppen, weer gebruiken.
De cardioloog bespreekt later de uitslag met u. Maak hiervoor een afspraak.
Voorbereiding thuis
Eten en drinken
Let op: 24 uur vóór het onderzoek mag u de volgende dingen niet eten of drinken:
- Koffie en thee
- Banaan
- Chocolade
- Cola en energiedranken
Deze producten zorgen ervoor dat het medicijn Regadenosine minder goed werkt. Heeft u ze toch genomen? Vertel dit dan vóór het onderzoek. We maken dan een nieuweafspraak, omdat het onderzoek niet door kan gaan.
Medicijnen
Gebruikt u de medicijnen Dipyridamol of Persantin (bloedverdunners)? Dan werkt het medicijn Regadenosine niet goed. Stop 48 uur vóór het onderzoek met deze medicijnen. Overleg dit altijd eerst met uw cardioloog.
Gebruikt u de medicijnen Theofylline of Xanthine (voor astma)? Ook deze medicijnen maken Regadenosine minder sterk. Vraag uw cardioloog of u deze mag blijven gebruiken.
Na het onderzoek mag u alle medicijnen weer gewoon innemen. Andere medicijnen dan hierboven genoemd, mag u gewoon blijven gebruiken zoals u gewend bent.
Belangrijk om te weten
Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent?
Vertel dit dan aan ons. Soms kan een MRI dan niet gedaan worden.
Verder:
- Gebruik geen bodylotion op de dag van het onderzoek.
- Draag kleding zonder metaal. Dus geen knopen of ritsen. Een simpel shirt en broek is goed.
- Ga van tevoren naar het toilet.
- Vul de vragenlijst in. U kunt dit doen via de MijnStJansdal-app bij 'Afspraak voorbereiden'. Of via de website bij MRI-onderzoek vragenlijst.
Heeft u vragen of kan de afspraak niet doorgaan?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze gerust. U kunt bellen met de afdeling Radiologie: 0341 - 46 36 50.
Wilt u de afspraak afzeggen? Bel dan minimaal 24 uur van te voren.