Uw arts of verpleegkundige heeft met u gesproken over Methotrexaat (MTX). In deze folder leest u hoe dit medicijn werkt en hoe u het gebruikt. U krijgt ook informatie over bijwerkingen en wat u dan moet doen.
Let op: deze folder vervangt de bijsluiter niet. Lees de bijsluiter goed. Heeft u na het lezen nog vragen? Vraag uw arts of verpleegkundige om hulp.
Algemeen
De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Medicijnen helpen om ontstekingen te remmen. Hierdoor krijgt u minder klachten en is er minder kans op problemen door de ziekte. De medicijnen kunnen de ziekte niet genezen. Als u stopt met de medicijnen, kunnen de klachten terugkomen.
Werking
Uw arts schrijft Methotrexaat (MTX) voor als andere medicijnen niet goed werken. MTX is een medicijn dat de afweer van het lichaam remt. Hierdoor wordt de ontsteking in de darm minder. U kunt na vier tot acht weken effect merken, maar soms duurt het langer. Als MTX goed werkt, moet u het lange tijd blijven gebruiken. U kunt MTX ook samen met andere medicijnen krijgen.
MTX is een cytostaticum. Het remt de groei van cellen en het doodt snelgroeiende cellen. Dit helpt ook bij de ziekte van Crohn. De dosis bij Crohn is veel lager dan bij kanker. Hierdoor zijn er minder en mildere bijwerkingen.
Gebruik
MTX is er als tabletten en injecties. Voor de ziekte van Crohn zijn injecties beter. Tabletten werken niet altijd even goed.
U krijgt MTX één keer per week als injectie. Dit gebeurt het liefst iedere week op dezelfde dag. Spuiten na het avondeten helpt tegen bijwerkingen. U of een naaste kan de injectie geven. Een verpleegkundige leert u hoe dit moet. Het lijkt misschien spannend, maar de meeste mensen vinden het goed te doen. Als iemand anders u helpt, moet die persoon ook leren spuiten.
Bewaar MTX zoals op de verpakking staat.
Bijwerkingen
MTX kan bijwerkingen geven. Deze gaan meestal snel weg als u stopt met het medicijn. Na de injectie kunt u last krijgen van:
- Meer kans op infecties door minder aanmaak van bloedcellen. Uw bloed wordt vaak gecontroleerd.
- Pijn in de mond door ontstoken mondslijmvlies.
- Problemen met de lever (meestal zonder klachten). Uw bloed wordt regelmatig getest.
- Misselijkheid, overgeven, minder eetlust, diarree.
- Longontsteking (komt weinig voor). Bel direct uw dokter bij hoest, groen slijm, benauwdheid of koorts.
Krijgt u één of meer van deze klachten? Of heeft u andere problemen? Bel uw met uw arts.
Foliumzuur
Om bijwerkingen zoals misselijkheid, overgeven, minder eetlust, diarree en pijn in de mond te verminderen, krijgt u foliumzuur. Dit is vitamine B11. U neemt het 1 keer per week, de dag na de injectie, 5 mg. Soms geeft de arts een andere dosis. Volg altijd het advies van uw arts.
Let tijdens de behandeling met MTX goed op:
- Hoge koorts.
- Veranderingen aan uw huid.
- Problemen met bloedstolling.
- Blauwe plekken.
Heeft u deze klachten? Neem dan contact op met uw arts.
Aanvullende informatie
Alcohol en MTX
Alcohol samen met MTX kan schadelijk zijn voor de lever. Drink liever niet meer dan één glas alcohol per dag.
Antibiotica en MTX
Vertel uw arts altijd dat u MTX gebruikt als u antibiotica nodig heeft. Sommige antibiotica mogen niet samen met MTX.
Zwangerschap en borstvoeding
MTX en zwangerschap
MTX is slecht voor een baby in de buik. Daarom mag u MTX niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Kinderwens
Heeft u een kinderwens? Stop dan minstens 3 maanden met MTX voordat u zwanger wordt. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Voorbehoedmiddelen
Gebruik een betrouwbaar voorbehoedmiddel tijdens het gebruik van MTX en nog 3 maanden na het stoppen.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel dan de MDL-verpleegkundige. Ze zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30-10.00 uur en 13.30-15.00 uur (behalve in de schoolvakanties).
Telefoon: 0341 - 43 58 62
Bij geen gehoor poli MDL: 0341 - 46 38 99
U kunt ook contact opnemen met uw huisarts of apotheker.