Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Het onderzoek
Methacholine drempel
Tekst video:
U neemt plaats op een stoel een neemt een mondstuk in uw mond. Dit mondstuk is verbonden met een meetapparaat. Ook wordt er een knijper op uw neus gezet, zodat u via het mondstuk ademt. De longfunctiemedewerker geeft u vervolgens instructies. U zult verschillende ademhalingsoefeningen uitvoeren. Deze variëren van rustig in- en uitademen tot heel diep inademen en krachtig uitademen. Hierna word de methacholine in de vernevelaar gestopt, dit begint met een lage concentratie die tijdens het onderzoek steeds hoger wordt. Methacholine is onschadelijk. Vervolgens gaat u via een ander mondstuk de methacholine inademen en worden de eerdere ademhalingsoefeningen herhaald. Met deze test meten wij de prikkelbaarheid van uw luchtwegen en daarom kan methacholine in uw luchtwegen gaan prikkelen. Ook kan het zijn dat u wat benauwd of kortademig wordt of gaat hoesten. Als u op deze manier op de metacholine reageert, kan het zijn dat u medicijnpufjes krijgt om deze klachten te verhelpen. De longfunctiemedewerker bepaalt dit met behulp van de metingen. In dat geval worden de ademhalingsoefeningen na ongeveer 15 minuten herhaald. Na het pijnloze onderzoek wordt de knijper van uw neus gehaald en is de test klaar.
Tijdens de methacholine drempel (ook wel een methacholine provocatietest genoemd) wordt er gekeken of uw luchtwegen overgevoelig zijn en overgevoelig reageren. Dit wordt getest met de onschadelijke stof methacholine.
Het onderzoek duurt ongeveer één uur.
Uw voorbereiding
Bent u ziek of heeft u koorts?
Bel bij ziekte of koorts de polikliniek longgeneeskunde: 0341 - 46 37 43.
Voorbereiding voor het onderzoek
- Vermijd inspanningen voor het onderzoek. Doe op de dag van het onderzoek geen dingen waar u vermoeid door raakt. Denk hierbij aan sporten of zwaar lichamelijk werk.
- U mag tenminste vier uur voor het onderzoek niet roken.
- U mag tenminste twaalf uur voor het onderzoek geen alcohol drinken.
-
Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u voor het onderzoek gewoon mag eten en drinken. Eet vlak voor het onderzoek geen zware maaltijd.
Medicatiestoplijst
Let op: voor dit onderzoek moet u tijdelijk stoppen met bepaalde medicijnen . Kijk op de Histamine, medicatielijst, op de website van ziekenhuis St Jansdal, of u tijdelijk het gebruik van uw medicijnen moet stoppen.
Wat neemt u mee?
-
Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
-
Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.
Nazorg na uw onderzoek
De uitslag
Uw arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.
Risico's
Een geïrriteerde keel
Uw keel kan na het onderzoek nog een tijdje geïrriteerd voelen. Dit is normaal.
Mogelijke bijwerking na medicijnpufje
Als u een medicijnpufje hebt gehad, kunt u zich wat gejaagd en trillerig voelen. Soms voelt u een versnelde hartslag.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.