l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mammografie, echo en/of punctie borst (met filmpje)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Uw voorbereiding

      Deze informatiefolder omvat naast de informatie voor een mammografie ook informatie over echografie en punctie van de borst. Het kan dus zijn dat niet alle informatie voor u van belang is.

       

      Gebruik geen bodylotion

      Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème, zinkzalf of talkpoeder op uw borst. Uw borst wordt dan namelijk te glad om vast te pakken. Er kan geen goede foto gemaakt worden. Daarnaast kan bijvoorbeeld door talkpoeder een afwijking zichtbaar zijn op de foto, terwijl er in werkelijkheid geen afwijking is.

       

      Neem voor uw ziekenhuisbezoek het volgende mee:

      • Uw aanvraagformulier (als u dat heeft gekregen).
      • De pas van uw ziektekostenverzekering.
      • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
      • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.

       

      Oude borstfoto's

      Vermeld bij het maken van de afspraak of er van u eerder borstfoto's zijn gemaakt in een ziekenhuis of via het bevolkingsonderzoek borstkanker. Wij kunnen deze foto's dan opvragen. Dit helpt bij de beoordeling van de nieuwe foto's.

       

      Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

      Tijdens zwangerschap en borstvoeding zijn klieren in uw borsten gezwollen. Borstfoto's kunnen hierdoor moeilijker worden beoordeeld. Overleg dit dan ook met uw arts. Er wordt dan in eerste instantie gekozen voor een echo.

       

      Informatie voor vrouwen met een S-ICD (onderhuidse defibrillator)

      Wanneer u een S-ICD heeft, kunt u in ziekenhuis St Jansdal een mammografie laten maken. Voorwaarde daarbij is wel dat de S-ICD langer dan zes maanden bij u is geïmplanteerd. Wilt u vooraf aan de laborant doorgeven dat u een S-ICD heeft? Dan kan de laborant er rekening mee houden met het aandrukken van de borsten. Het is belangrijk om de S-ICD na de mammografie te laten controleren. Daarom adviseren wij u om contact op te nemen met uw eigen cardioloog, of het ziekenhuis waar de S-ICD is geplaatst of één van de andere ziekenhuizen met S-ICD specialisatie. In deze omgeving is dat het Meander Medisch Centrum te Amersfoort of Isala te Zwolle. Vrouwen met een ICD, pacemaker, hartritme-monitor of port-a-cath kunnen ook in het St Jansdal terecht voor een mammografie.

       

      Informatie voor mannen

      Ook bij mannen kan een mammografie gemaakt worden. Vaak wordt er één opname per borst gemaakt. Voor het maken van de foto’s zal de laborante de borst op de plaat leggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen, wordt de borst zover mogelijk naar voren gelegd. Een compressieplaat drukt op de borst voor een scherpe foto, dit kan gevoelig zijn.

      Wanneer u komt als nieuwe patiënt in het St Jansdal of met nieuwe klachten, dan beoordeelt de radioloog aansluitend of verder onderzoek nodig is. Dit kunnen extra foto’s zijn of een echografie onderzoek.

       

      Heeft u siliconenprothesen?

      Als u siliconenprothesen in uw borsten heeft, moet u dit vóór het onderzoek melden bij de laborant.

       

      Heeft u nog vragen over dit onderzoek?

      Stel uw vragen vóór het onderzoek aan uw arts of zorgverlener of neem vóór het onderzoek contact op met uw arts.

       

      Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Omdat de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekkamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u.

       

      Kleding

      Kleding

      Voor het onderzoek wordt gevraagd om uw bovenkleding uit te doen. Houd hier rekening mee.

       

      Het onderzoek

      Mammografie

      Tekst video:

      Bij een mammografie of mammogram worden er door middel van röntgenstralen foto’s gemaakt van uw borst. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen in de borst worden opgespoord. De medewerker vraagt u om uw bovenkleding uit te doen. U gaat staan of zitten voor het apparaat. Uw borst komt op een plaat te liggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen moet de medewerker uw borst stevig naar voren trekken. Daarna wordt de borst vrij stevig aangedrukt door een plaat. Dit is nodig om een goede foto te krijgen. Iedereen ervaart een mammografie anders. Het kan wat ongemakkelijk tot pijnlijk zijn. Daarna worden de foto's gemaakt door de medewerker. Het maken van een foto duurt een paar seconden. Na het maken van de foto’s mag u uw bovenkleding weer aan doen. Als de foto’s zijn gelukt, is het onderzoek klaar.

       

      Foto's maken

      Meestal worden er van elke borst twee foto's gemaakt: een foto van opzij en één foto van boven naar beneden. Soms is het nodig om meer foto's te maken. Ook komt het geregeld voor dat er nog een echo gemaakt moet worden na een mammografie. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets kwaadaardigs is gevonden.

       

      Controle met of zonder klachten

      Als u geen klachten heeft en u komt voor een controle onderzoek, dan voert een laborant de mammografie uit zonder dat daarbij een radioloog aanwezig is. Mocht een aanvullend echo onderzoek nodig zijn, dan wordt u daar extra voor opgeroepen.

       

      Komt u als nieuwe patiënt in het St Jansdal of met nieuwe klachten bij een controle onderzoek, dan beoordeelt de radioloog aansluitend op de mammografie of aanvullend onderzoek nodig is. Dit kunnen extra’s foto’s zijn of een echografie onderzoek van de borst.

       

      Echo onderzoek

      Bij echografie wordt door middel van ultrageluidsgolven beeldopnamen gemaakt van de borst. Soms is het nodig om ook een echografie te maken van de oksel(s). Het echografie onderzoek is niet pijnlijk.

       

      Afhankelijk van wat er op de röntgenfoto's en een eventuele echo gevonden wordt, kan de radioloog besluiten direct een punctie te doen. Zodat de aard van de afwijking snel onderzocht kan worden.

       

      Afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek moet u rekenen op 15 minuten voor de mammografie .

       

      Nazorg

      Uitslag van het onderzoek

      U krijgt de uitslag via uw behandelend arts of verpleegkundig specialist tijdens uw afspraak op de mammapoli.

       

      De uitslag is na enkele werkdagen bekend bij de huisarts of behandelend specialist. U kunt zelf contact opnemen met de huisarts voor de uitslag.

       

      Geen nazorg, risico's of complicaties

      Na dit onderzoek hoeft u verder niks te doen. Er is geen kans op complicaties. De röntgenstraling van dit onderzoek is niet schadelijk.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024