l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Mammapoli (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

       

      Wat is de mammapoli?

      Tekst video:

      U heeft mogelijk een afwijking in de borst. Daarom heeft u een afspraak op de mammapoli. 'Mamma' is de Latijnse term voor borst. U heeft op één dag meerdere onderzoeken. Een zorgverlener gaat eerst met u in gesprek over uw klachten. U krijgt ook een lichamelijk onderzoek. Hierna maakt een zorgverlener een mammografie. Dit is een foto van de binnenkant van de borst. Soms is het nodig om ook een echo van de borst te maken. Vinden de zorgverleners een afwijking in de eerste onderzoeken? Dan nemen ze wat weefsel af. Dit noemen we een punctie of een biopsie. De zorgverleners bespreken de resultaten van uw onderzoeken met elkaar. De uitslag van de meeste onderzoeken bespreekt u dezelfde dag nog met uw zorgverlener.

       

      Welke onderzoeken krijg ik?

      Anamnese

      U heeft eerst een gesprek met uw zorgverlener. Tijdens dit gesprek praat u over uw klachten en welke onderzoeken u misschien krijgt. Dit wordt anamnese genoemd. Probeer tijdens dit gesprek duidelijk te vertellen over uw klachten. Vertel bijvoorbeeld waar u last heeft en wanneer uw klacht is ontstaan. De zorgverlener stelt vragen over:

      • ziektes die u eerder gehad heeft;

      • welke medicijnen u gebruikt;

      • of u ergens allergisch voor bent;

      • of er bepaalde ziektes in uw familie voorkomen.

       

      Bereid u goed voor op dit gesprek door bijvoorbeeld thuis al dingen op te schrijven. En wees vooral niet bang om ook uw vragen aan de zorgverlener te stellen.

       

      Lichamelijk onderzoek

      Na de anamnese doet de zorgverlener een lichamelijk borstonderzoek bij u. De zorgverlener vraagt u om uw bovenkleding uit te trekken. Bij het lichamelijk onderzoek wordt eerst naar uw borsten gekeken. Daarna voelt de zorgverlener aan beide borsten, de hals en de oksels of er afwijkingen zijn. Na het lichamelijk onderzoek kunt u zich weer aankleden.

       

      Mammografie

      Tekst video:

      Bij een mammografie of mammogram worden er door middel van röntgenstralen foto’s gemaakt van uw borst. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen in de borst worden opgespoord. De medewerker vraagt u om uw bovenkleding uit te doen. U gaat staan of zitten voor het apparaat. Uw borst komt op een plaat te liggen. Om zoveel mogelijk borstweefsel op de foto te krijgen moet de medewerker uw borst stevig naar voren trekken. Daarna wordt de borst vrij stevig aangedrukt door een plaat. Dit is nodig om een goede foto te krijgen. Iedereen ervaart een mammografie anders. Het kan wat ongemakkelijk tot pijnlijk zijn. Daarna worden de foto's gemaakt door de medewerker. Het maken van een foto duurt een paar seconden. Na het maken van de foto’s mag u uw bovenkleding weer aan doen. Als de foto’s zijn gelukt, is het onderzoek klaar.

       

      Jonger dan 30 jaar

      Bent u jonger dan 30 jaar? U krijgt dan meestal een echografie. Een mammografie is bij jonge vrouwen namelijk vaak niet goed te beoordelen. Dit komt omdat jonge vrouwen veel klierweefsel hebben.

       

      Echografie

      Tekst video:

      Bij een echografie van de borst wordt het weefsel in de borst en de klieren in de oksel door middel van geluidsgolven in beeld gebracht. De medewerker vraagt u om uw bovenkleding uit te doen. U neemt plaats op de onderzoekstafel. De medewerker brengt gel aan en bekijkt uw borst en het gebied om uw borst met een echoapparaat. De medewerker beweegt met de echokop over uw borst. Er wordt stevig op uw borst gedrukt. Dit kan als vervelend worden ervaren. Als de klieren in de oksel ook beoordeeld moeten worden wordt u gevraagd om uw arm boven uw hoofd te leggen. De medewerker kijkt tijdens het onderzoek naar de echobeelden en geeft aan wanneer het onderzoek klaar is. Hierna mag u zich weer aankleden.

       

      Punctie

      Wordt er een afwijking in de borst gevonden? Dan kan uw zorgverlener besluiten om tijdens de echo een punctie te doen.

       

      U ligt op uw rug op de onderzoekstafel. De zorgverlener gebruikt een dunne, holle naald om cellen en vocht uit de afwijking in de borst op te zuigen. Dit wordt onderzocht in het laboratorium. De uitslag van de cellen krijgt u vaak dezelfde dag nog.

       

      Histologisch Biopt

      Bij een biopsie haalt uw zorgverlener een stukje weefsel uit uw huid. Dit stukje weefsel wordt een biopt genoemd.

       

      U ligt op een onderzoekstafel. De arts verdooft de plek waar het biopt wordt genomen. Zodra de verdoving werkt, maakt de arts een kleine opening in de huid. Dit doet geen pijn. Vervolgens brengt de arts een holle naald in. Dit kan gevoelig zijn. Met de naald haalt de arts kleine stukjes weefsel weg. U hoort dan een klikkend geluid. Als het weefsel is weggenomen, haalt de arts de naald eruit en wordt het wondje afgedekt. De biopsie is dan klaar.

       

      De biopsie duurt ongeveer 20 minuten. Het weefsel gaat naar een laboratorium voor onderzoek. U krijgt de uitslag na 5 werkdagen.

       

      Uitslag

      Wanneer krijg ik de uitslag?

      U krijgt dezelfde dag de uitslag van de volgende onderzoeken:

      • De mammografie

      • De echografie

      • De punctie

       

      De uitslag van een biopsie krijgt u later. Het kan ook zijn dat er een extra onderzoek nodig is. Dit gebeurt dan vaak op een andere dag.

       

      Wat moet ik meenemen?

      Legitimatiebewijs

      In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassenen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw afspraak.

       

      Overzicht van uw medicijnen

      Neem een bijgewerkt medicatieoverzicht mee.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024