l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Madentherapie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is madentherapie?

      Veel open wonden zijn bedekt met afgestorven weefsel (necrose), dit verstoort de wondgenezing. Maden van de groen vleesvlieg kunnen hierbij helpen. Voor madentherapie of larventherapie wordt een larve gekweekt van de groen vleesvlieg. De maden worden op een wond aangebracht om dood weefsel uit de wond te verwijderen. Veel wonden reageren tegenwoordig niet meer goed op antibiotica. Daarom wordt er de laatste jaren gebruik gemaakt van levende maden bij de wondgenezing. Een techniek die duizenden jaren geleden al werd gebruikt. Het is een goede manier om van ‘vieze’ wonden weer ‘schone’ wonden te maken.

      Dit is het begin van wondgenezing.

       

       

      Hoe werkt madentherapie?

      Maden van de groene vleesvlieg voeden zich bij voorkeur met afgestorven weefsel. Ze zijn niet in staat gezonde huid op te eten. Met hun speeksel maken de maden het afgestorven weefsel vloeibaar, waardoor ze dit kunnen opnemen. Ze kunnen wel tot 25 keer hun eigen gewicht in drie dagen opnemen. Hierdoor houden ze de wond 'gezond'. 

      In het Wond Expertise Centrum (WEC) worden de maden in zogenaamde ‘theezakjes’ op de wond geplaatst. Uw behandelaar legt u de verschillende behandelmethoden uit. De madentherapie kan thuis plaatsvinden. De behandeling start in het WEC. Als uw conditie goed genoeg is, kunt u daarna naar huis. Na ongeveer drie tot vijf dagen worden de maden weer verwijderd. Dit vindt plaats bij het WEC.

       

      Hoe worden de maden aangebracht?

      De maden bevinden zich in een stoffen zakje. Het formaat van het zakje wordt bepaald aan de hand van de grootte van de wond. Tijdens de behandeling blijven de maden in dit zakje zitten.

       

      Hoe groot zijn de maden?

      Aan het begin van de behandeling zijn de maden nog kleiner dan een rijstkorrel. Tijdens de behandeling worden ze groter. De maden worden maximaal 12 millimeter groot.

       

      Hoe lang duurt de behandeling?

      Hoe lang de behandeling duurt verschilt per persoon. Soms is de wond al na één behandeling schoon. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig.

       

      Wat merk ik van madentherapie?

      V an de madentherapie kun je verschillende dingen opmerken. Dit is volkomen normaal.

      • De wond kan vochtiger zijn dan normaal.
      • Soms komt er een bepaalde geur van de wond af. Deze geur zal verdwijnen na het       verwijderen van het verband.
      • De meeste mensen  voelen niets van de maden. Sommigen geven aan wat gekriebel te voelen.
      • Sommige patiënten voelen minder pijn aan de wond

       

      Bijwerkingen

      Het kan gebeuren dat de maden ‘ontsnappen’. Ofwel: uit het verband weggaan. Dat is vervelend, maar niet ernstig. Maden voeden zich alleen met afgestorven weefsel, waardoor zij nooit aan gezond weefsel zullen komen of zich tegoed doen aan uw meubels. Met behulp van een bepaalde afplaktechniek wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat de maden ontsnappen. Sommige mensen hebben last van pijn tijdens de madentherapie. Dit is goed onder controle te houden met paracetamol (4 keer per dag 1000mg) en/of zwaardere pijnstilling in overleg met uw behandelaar.

       

      Geschiktheid

      Niet alle wonden zijn geschikt voor madentherapie. Zo is de aanwezigheid van afgestorven weefsel een voorwaarde. Als de grote slagaders naar het wondgebied dicht zijn, lukt het met maden niet altijd om dit te genezen. Daarnaast is de madentherapie niet geschikt bij botinfecties. Het is voor de behandelaar van belang om te weten of u antistollingsmedicijnen gebruikt die u via de trombosedienst hebt verkregen. Dit kan soms leiden tot kleine bloedingen in de wond. Daarom vragen wij u om dit bij uw eerste afspraak aan de behandelaar te melden.

       

      Afspraak maken

      Om een afspraak te maken kunt u bellen met de poli chirurgie. Telefoonnummer 0341 - 46 37 77.
       

      Vragen

      Heeft u vragen over uw behandeling? Dan kunt u de wondconsulente bellen tussen 10.00 en 11.30 uur op telefoonnummer 0341 - 46 38 05.

       

      Contact

      WEC  - www.stjansdal.nl/WEC

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024