U heeft astma of COPD. Astma en COPD zijn allebei ziekten aan de longen. U kunt allerlei vragen hebben over astma of COPD. Twijfelt u aan uw medicijnen? Of weet u niet goed hoe u moet inhaleren? Wat moet u doen als u benauwd wordt? U kunt met deze vragen naar de longverpleegkundige.
Longverpleegkundige
Een longverpleegkundige is een verpleegkundige met een speciale opleiding voor longziekten.
Uw longarts kan u doorverwijzen naar de longverpleegkundige. Vraag hiernaar bij uw longarts.
Wat doet de longverpleegkundige? Ze geven…
- advies en uitleg over astma en COPD;
- informatie over longmedicijnen en hoe u ze gebruikt;
- steun bij veranderingen die moeilijk zijn;
- advies voor uw huis;
- folders en informatie over patiëntenverenigingen.
De longverpleegkundige is er om u te helpen.
Hulp en ondersteuning
Uw leven verandert veel als u moeite heeft met ademhalen. Deze verandering kan voor altijd zijn. U moet misschien prikkels vermijden en iedere dag medicijnen nemen. Dit is niet makkelijk. Hoe gaat u hiermee om thuis, op uw werk of op school? Wie kan u helpen als u wilt stoppen met roken? Voor al deze vragen kunt u bij de longverpleegkundige terecht.
Advies bij saneren (schoon huis)
Bent u of is iemand in uw huis allergisch voor huisstofmijt? Dan kunt u dingen in huis veranderen. Dit kan helpen tegen astma. Maar het kost vaak veel tijd en geld. Moet de kat weg of niet? Hoe komt u van het vocht in huis af? Een expert kan u helpen. Een longverpleegkundige kan u advies geven en doorverwijzen naar iemand.
Voorbereiding op uw afspraak
- U kunt uw inhalatiemedicatie gewoon gebruiken. Behalve als u binnen 6 tot 24 uur ook een longfunctieonderzoek heeft waarvoor u de medicatie moet stoppen. U kunt dat lezen in de folder ‘longfunctieonderzoek, medicatielijst’.
- Neem uw inhalatiemedicijnen mee naar de afspraak. De longverpleegkundige legt uit hoe ze werken en hoe u ze moet gebruiken.
- Schrijf uw vragen van tevoren op.
Uw afspraak
Een afspraak bij de longverpleegkundige duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Dit gebeurt op de polikliniek longgeneeskunde. Als u een vervolgafspraak nodig heeft, spreekt de longverpleegkundige dit met u af.
Een afspraak maken
De longarts verwijst u naar de longverpleegkundige. De assistente maakt een afspraak voor u. Dit is vaak op een andere dag.
Wilt u een telefoongesprek met de longverpleegkundige? Vraag dit dan aan de assistente. Het tijdstip van het gesprek is een indicatie (schatting). Dit betekent dat de verpleegkundige u die dag belt.
MijnStJansdal
Als u MijnStJansdal gebruikt, kunt u altijd een vraag naar de longpoli sturen. De assistente kijkt naar uw vraag. Binnen drie werkdagen krijgt u antwoord. Dit kan via MijnStJansdal of telefonisch door de longarts, longverpleegkundige of assistente.
Als u niet kunt komen
Als u niet naar uw afspraak kunt komen, laat het ons dan 24 uur van tevoren weten. U kunt dit doen via het telefoonnummer van de longafdeling. Als u te laat afbelt, moet u betalen voor de afspraak.
Overleg met de specialist
De longverpleegkundige praat vaak met de longartsen. Tijdens dit gesprek kunnen ze beslissen dat u andere medicijnen nodig heeft. Ook kunnen ze besluiten dat u een extra afspraak bij de longarts nodig heeft.
Contact
Maandag t/m vrijdag is er een bel spreekuur van: 8.30 - 9.15 en 13.30 - 14.00 uur. Telefoonnummer: 0341 - 46 39 52.
De verpleegkundigen houden spreekuur in Lelystad en Harderwijk. Op uw afspraakbevestiging en/of in MijnStJansdal kunt u zien met welke longverpleegkundige en op welke locatie u de afspraak heeft.
Telefoonnummer polikliniek longgeneeskunde: (0341) - 46 37 43.