Longperfusie- en ventilatiescintigram; de longscan
Dit onderzoek kijkt hoe lucht en bloed door uw longen gaan.
- Luchtverdeling: We kijken hoe het ingeademde gas door de longen verdeeld wordt.
- Doorbloeding: We kijken hoe goed het bloed door de longen stroomt (perfusie).
Bij problemen zoals een longembolie (verstopping van een bloedvat in de long) kan de verdeling van lucht en bloed in de longen anders zijn.
Voor een longoperatie wordt dit onderzoek gedaan om te weten hoe goed het gezonde deel van de longen werkt.
Er wordt een klein beetje radioactief gas en vloeistof in de longen gebruikt. Dit geeft korte tijd een zwakke straling af die door een speciale camera, de gammacamera, wordt opgevangen. Deze camera maakt computergestuurde beelden (scintigram) van de longen.
De voorbereiding
U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken. Vertel het uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Soms wordt alleen het eerste deel gedaan.
Eerste deel: Longperfusieonderzoek
U ligt op een bed en krijgt een injectie met een licht radioactieve vloeistof in uw arm. De camera maakt foto's van uw longen vanuit verschillende richtingen. Dit duurt ongeveer tien minuten.
Tweede deel: Longventilatieonderzoek
U zit en ademt ongeveer tien minuten door een kapje in en uit. Er wordt een kleine hoeveelheid radioactief gas gebruikt. Tijdens het ademen maakt de camera foto's van uw longen. De radioactiviteit is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor u en uw omgeving. Als u zwanger bent, meld dit dan. U voelt niets van de vloeistof of het gas en de foto's doen geen pijn. Het hele onderzoek duurt ongeveer één tot twaalf uur. Na 24 uur is de meeste radioactieve stof uit uw lichaam verdwenen, vooral via de urine. Drink veel water op de dag van het onderzoek om dit proces te versnellen.
Tot slot
Deze folder is een aanvulling op de uitleg die u van uw arts heeft gekregen. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen.
Heeft u vragen over deze test? Schrijf ze dan op en bel de polikliniek longgeneeskunde op telefoonnummer (0341) 46 37 43 (niet op dinsdag- of donderdagmiddag).
Voor algemene vragen kunt u terecht bij uw specialist. Die vertelt u ook de uitslag van de test en bespreekt deze met u.