l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Lipbiopt, KNO

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel
      U bent verwezen naar de KNO-arts om een klein stukje weefsel (biopt) te laten wegnemen van de kleine speekselklieren. In deze folder willen we u graag uitleg geven over wat u kunt verwachten.

       

      Aanleiding

      De reumatoloog heeft u verwezen, omdat er verdenking is op een zogenaamd sicca-syndroom of de ziekte van Sjögren. Om de diagnose te kunnen stellen, kan het zinvol zijn speekselklierweefsel te beoordelen onder de microscoop. Dat beoordelen gebeurt door de patholoog. De makkelijkste manier om speekselklierweefsel te verkrijgen, is een kleine ingreep in de onderlip. Hieronder kunt u lezen hoe dat gaat.

       

      Voorbereiding

      U krijgt eerst een afspraak op de polikliniek KNO voor een gesprek. De inhoud van de ingreep wordt dan met u besproken. Voor een goede voorbereiding op het nemen van het biopt is het ook belangrijk dat de KNO-arts voldoende geïnformeerd is over u. Bij het gesprek wordt er gevraagd naar eventuele allergieën, medicatie en de medische voorgeschiedenis. Met name operaties en ziekten in de mond, een pacemaker, stollingsziekten, suikerziekte enzovoort zijn belangrijke aspecten.

      Aan het einde van het gesprek wordt een afspraak gemaakt voor het uitvoeren van de ingreep op de poliklinische operatiekamer (POK).

      U hoeft niet nuchter te zijn: u mag van te voren gewoon eten en drinken.

       

      Dag van het nemen van het biopt

      U meldt zich op het afgesproken moment bij de POK. U wordt door een POK-medewerker opgehaald uit de wachtkamer en naar de operatiekamer gebracht. Na het beantwoorden van standaard controlevragen, kunt u plaatsnemen op de behandeltafel. Door middel van een injectie met een dunne naald, vergelijkbaar met een naald van de tandarts, wordt een klein gedeelte van uw onderlip verdoofd. Daarna voelt u geen pijn meer. Via een sneetje aan de binnenzijde van de onderlip worden enkele speekselkliertjes verwijderd. Het sneetje wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Er zal wat bloed in uw mond zitten en achteraf kan er nog wat bloed uit het wondje komen. Het eten van een waterijsje kan daarbij helpen en prettig zijn.

      Na de procedure is uw lip nog doof, wees daarom de eerste uren voorzichtig met heet drinken.

       

      De uitslag

      De uitslag is een onderdeel van alle gegevens die de reumatoloog nodig heeft voor de diagnose. Dus wat de uitslag betekent, krijgt u te horen van de reumatoloog. Indien u dat wenst kan er, een week na de ingreep, een controle moment bij de KNO-arts gepland worden in verband met het wondje. Die controle kan op de polikliniek plaats vinden, maar ook telefonisch of via een E-afspraak (in MijnStJansdal).

       

      Na de operatie

      De verdoving zal na een paar uur uitgewerkt zijn. De pijn is vrijwel altijd met ijsjes of paracetamol goed te hanteren.

      De hechtingen zijn oplosbaar en zullen tussen 2 en 20 dagen vanzelf loslaten.

       

      Complicaties komen zelden voor: er kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit trekt vanzelf weg. Soms blijft de lip op de plaats van het litteken een beetje gevoelloos of tintelend. Dit verdwijnt meestal vanzelf na twee maanden.

       

      Mocht het wondje flink gaan bloeden of de lip flink gaan zwellen, neemt u dan contact op met de polikliniek KNO: tel (0341) 463566 of buiten kantooruren met de SEH van het St Jansdal via tel (0341) 463911.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025