U gaat naar de KNO-arts voor het weghalen van een klein stukje weefsel uit uw speekselklieren. In deze folder leest u wat er gaat gebeuren.
Waarom gaat u naar de KNO-arts?
De reumatoloog denkt dat u misschien het sicca-syndroom of de ziekte van Sjögren heeft. Om dit te onderzoeken, kijkt een patholoog naar uw speekselklieren. Dit wordt gedaan onder een microscoop. Hiervoor haalt de arts een klein stukje weefsel uit uw onderlip. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.
Voorbereiding
U heeft eerst een afspraak met de KNO-arts, meestal is dit telefonisch. Tijdens dit gesprek legt de arts uit wat er gaat gebeuren. De arts stelt ook vragen over uw gezondheid. Het is belangrijk dat de arts alles weet over uw allergieën, medicijnen, en andere ziektes of operaties.
Bijvoorbeeld:
- Heeft u een pacemaker?
- Heeft u suikerziekte?
- Heeft u problemen met uw bloed, zoals moeite met stollen?
Aan het einde van het gesprek maakt u een afspraak voor de ingreep. Dit gebeurt op de poliklinische operatiekamer in het ziekenhuis. U hoeft niet nuchter te zijn. U mag van tevoren gewoon eten en drinken.
De dag van de ingreep
U komt op de afgesproken tijd naar de wachtkamer (0.66) van de poliklinische operatiekamer. Een medewerker haalt u op en brengt u naar de operatiekamer. De medewerker stelt u een paar vragen om alles te controleren. U krijgt een prik in uw onderlip, zodat deze verdoofd wordt. U voelt daarna geen pijn meer. De arts maakt een klein sneetje in uw onderlip om een paar speekselkliertjes weg te halen. Het sneetje wordt dichtgemaakt met hechtingen die vanzelf oplossen. Er kan wat bloed in uw mond zitten. Er kan later nog een beetje bloed uit het wondje komen. U kunt een waterijsje eten; dat helpt en is prettig. Na de ingreep is uw lip nog verdoofd. Wees de eerste uren voorzichtig met hete dranken.
De uitslag
De uitslag helpt de reumatoloog om te begrijpen wat er aan de hand is. De reumatoloog vertelt u wat de uitslag betekent.
Na de operatie
De verdoving is na een paar uur weg. Meestal is de pijn te verhelpen met ijsjes of paracetamol.
De hechtingen lossen vanzelf op, dit duurt tussen de 2 en 20 dagen.
Er zijn weinig complicaties. Soms komt er een blauwe plek, maar die gaat vanzelf weg. De lip kan op de plek van het litteken een tijdje gevoelloos of tintelend aanvoelen. Dit gaat meestal na twee maanden weg.
Neem contact op
Bloedt de wond veel of wordt de lip dik? Bel dan de KNO-polikliniek.
- Van 8.30 tot 16.30 uur: Bel (0341) 46 35 66.
-
Na 16.30 uur: Bel de spoedeisende hulp van St Jansdal: (0341) 46 39 11.