l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Liesbreuk

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is een liesbreuk?

      Om uw buik zit een buikwand. De buikwand bestaat uit huid, vetweefsel, spieren en buikvlies. Uw lies is van nature een zwakke plek in de buikwand. Door deze plek kan soms buikvlies, darm of vetweefsel naar buiten komen. Hierdoor ontstaat er een bult. Zo’n uitstulping noemen we een liesbreuk. Een liesbreuk is te herkennen aan een zwelling of uitstulping in de lies, die meestal ook terug te duwen is. De zwelling wordt erger als u er druk op uitoefent door bijvoorbeeld hoesten of hard persen.

       

       

      Oorzaak 

      Liesbreuken kunnen aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Bijvoorbeeld doordat er druk op de buikwand staat door zwaar tillen of hard persen. U kunt ook een liesbreuk krijgen door langdurig hoesten. 

       

      Klachten 

      Een liesbreuk kan pijn doen of een stekend of branderig gevoel geven. U kunt ook alleen een zwelling hebben zonder pijn. 

       

      Behandeling 

      De opening in de buikwand geneest niet vanzelf en wordt vaak steeds groter. Als u een liesbreuk heeft, kunt u hieraan geopereerd worden. In het geval dat u geen klachten heeft, is (voorlopig) niks doen ook een optie. 

       

      Behandeling na afspraak in het ziekenhuis

      Uw huisarts stuurt een verwijzing naar het ziekenhuis. Een medewerker van het afsprakenbureau belt u voor een afspraak met de chirurg op de polikliniek. U krijgt een bevestiging in MijnStJansdal. 

       

      Voorbereiden op uw afspraak 

      Na het maken van de afspraak staat er een vragenlijst voor u klaar in MijnStJansdal. Vul deze zo snel mogelijk in. De chirurg kan zich dan goed voorbereiden. Heeft u geen MijnStJansdal? Dan kunt u de vragenlijst invullen in het ziekenhuis.

       

       

      Afspraak met de chirurg 

      U heeft een gesprek met de chirurg of de physician assistant. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan om te bepalen of u een liesbreuk heeft. De chirurg kan u vragen stellen over: 

      •  Ziektes die u eerder had. 
      •  Medicijnen die u gebruikt. 
      •  Roken en alcohol. 
      •  Allergieën. 
      •  Ziektes in uw familie. 

       

      Bereid u goed voor door eventueel thuis al dingen op te schrijven. Wees niet bang om uw vragen aan de arts te stellen. 

       

      Bloedverdunnende medicijnen

      Gebruikt u bloedverdunners? Dan is het belangrijk dat u de instructies van uw arts over het tijdelijk stoppen daarvan opvolgt. Vertel uw arts altijd dat u bloedverdunners gebruikt tijdens uw eerste gesprek in het ziekenhuis. 

       

      Trombosedienst 

      Bent u onder controle bij de trombosedienst? Laat hen dan weten wanneer u geopereerd wordt. 

       

      Planning operatie 

      Soms krijgt u na uw bezoek aan de chirurg een datum voor de operatie. Soms wordt u later gebeld voor het maken van een afspraak. 

       

      Afspraak met de anesthesist 

      De anesthesist kijkt waar de operatie plaatsvindt: in Lelystad of Harderwijk. Ook adviseert de anesthesist over een ruggenprik of narcose. Afhankelijk van uw situatie krijgt u een digitale vragenlijst toegestuurd of heeft u een afspraak in het ziekenhuis met de anesthesist.

       

      Ruggenprik of volledige narcose 

      De chirurg adviseert bij een liesbreukoperatie een ruggenprik. Dit is een verdoving van een deel van uw lichaam. U blijft wakker tijdens de operatie. De chirurg kan u dan vragen om even te persen of te hoesten ter controle. 

       

      Sommige mensen willen liever niet alles horen of zien. In dat geval kan de anesthesist u een roesje geven via een infuus. U wordt dan slaperig of slaapt tijdens de operatie. De chirurg kan nog steeds vragen om te persen of hoesten, maar u herinnert dit later niet. 

       

      Bij volledige narcose slaapt u diep en merkt u niets van de operatie. De anesthesist geeft u hiervoor medicijnen via het infuus. 

       

      Meer informatie over de verdoving vindt u via MijnStJansdal of op de website van ziekenhuis St Jansdal. Lees deze informatie goed door voor uw bezoek aan het ziekenhuis. Zo kunt u een goede keuze maken. 

       

      Voor de operatie 

      Als uw operatie is ingepland, ontvangt u een bevestiging via MijnStJansdal. 

       

      Informatie anesthesie 

      Via MijnStJansdal krijgt u informatie over de verdoving (anesthesie). Lees dit goed door! Als u niets anders hoort, verwachten we u op de afgesproken dag en tijd in ons ziekenhuis. Let goed op of u in Lelystad of Harderwijk wordt verwacht. 

       

      Wat moet u doen voordat u naar het ziekenhuis komt? 

      • Neem uw medicijnen mee in de originele verpakking. 
      • Draag wijde kleding. 
      • Regel vervoer. Iemand moet u na de operatie ophalen. U mag 24 uur niet zelf rijden of fietsen
      • Neem een geldig identiteitsbewijs mee. 
      • Gebruik geen bodylotion, huidcrème of olie op de operatiedag. 
      • Laat waardevolle spullen thuis. Heeft u iets waardevols bij u? Vraag dan om een kluisje. 
      • Eet en drink niets vanaf 6 uur voor de operatie. U moet nuchter zijn.

       

       

      De dag van opname, onderzoek en operatie 

      Melden bij de receptie 

      U krijgt 2 werkdagen voor de operatie via MijnStJansdal te horen hoe laat u zich moet melden. Ga naar de receptie van het ziekenhuis. Controleer of u naar Harderwijk of Lelystad moet. Neem uw identiteitsbewijs mee. Daarna gaat u naar de afdeling dagbehandeling. De secretaresse helpt u daar verder. Een verpleegkundige begeleidt u de hele dag. U ligt in een kamer met andere patiënten. 

        

      Voorbereiding door de verpleegkundige 

      De verpleegkundige zorgt voor u en meet uw bloeddruk, hartslag en hartritme. U krijgt uitleg over de dag en kunt vragen stellen. U krijgt een polsbandje met uw gegevens en instructies over de operatiekleding. Soms moet u wachten. Neem iets mee om de tijd door te komen. 

       

      Als u aan de beurt bent, wordt u naar de operatieafdeling gebracht. In de wachtruimte bereidt een gespecialiseerde verpleegkundige u verder voor. 

        

      Operatiekamer 

      De anesthesist bespreekt de verdoving met u. U krijgt eerst een infuus. Daarna krijgt u een ruggenprik of volledige narcose.
       

      De operatie 

      Er zijn verschillende manieren om een liesbreuk te herstellen. In ons ziekenhuis gebruiken we altijd een kunststof matje om de verzwakte plek in de buikwand te verstevigen. Dit matje wordt goed door het lichaam verdragen. Bij de operatie maakt de chirurg een kleine snee bij of net boven de liesbreuk. Via deze opening plaatst de chirurg het matje tussen de spieren van de buikwand en het buikvlies. De operatie duurt ongeveer 25 minuten. 

      Heel soms kiest de chirurg voor een andere techniek, bijvoorbeeld een kijkoperatie. De chirurg bespreekt dit met u tijdens uw afspraak in het ziekenhuis. 

       

      Herstel van de operatie 

      Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier wordt u goed in de gaten gehouden. De gespecialiseerd verpleegkundigen controleren uw ademhaling, hartslag en bloeddruk. 

       

      Na ongeveer 30 minuten mag u terug naar de afdeling. Als u een ruggenprik heeft gehad, mag u wat eten en drinken. U mag naar huis als: 

      • Uw bloeddruk en hartslag goed zijn. 
      • U geplast heeft. 
      • U gevoel in uw benen heeft. 

      Dit zal meestal voor 17.30 uur. 

       

      Pijn na de operatie 

      Als de verdoving uitgewerkt is, kan de wond gevoelig zijn. Neem daarom 3 dagen lang pijnstilling:

      • 4 keer per dag 1000 mg paracetamol.

      • Na 3 dagen hoeft u alleen nog pijnstilling te nemen als u pijn heeft. 

       

      Als de chirurg andere pijnmedicatie voorschrijft, kunt u de instructies van de apotheek volgen. 

       

      Mogelijke complicaties 

      Elke operatie kan complicaties geven. Ook bij deze operatie kunnen er problemen zijn, zoals: 

      • Nabloeding. 
      • Wondinfectie. 
      • Trombose (bloedstolsel). 
      • Longontsteking. 

       

      Als er een kleine bloeding is, kunt u na een paar dagen een blauwe plek zien op of rond de wond. Bij mannen kan dit naar de penis of balzak uitzakken. Bij vrouwen kan dit naar de grote schaamlip gaan. Dit is meestal niet erg. 

       

      Ontsteking 

      Soms ontstaat er een bloeduitstorting rondom de wond. Dit is normaal. Maar als u koorts krijgt (hoger dan 38,5 graden) of als de wond dik, rood en pijnlijk wordt, of er komt vocht uit de wond, neem dan contact op met de polikliniek chirurgie.

       

      Controle na operatie 

      Twee tot drie dagen na de operatie belt de doktersassistent u om te vragen hoe het gaat. Na het telefoongesprek krijgt u vragenlijsten om uw herstel te volgen. Deze vragenlijsten ontvangt u 6 weken, 3 maanden, 1 jaar en 2 jaar na de operatie via MijnStJansdal. Mocht het nodig zijn dan wordt nogmaals gebeld door de doktersassistent of volgt een controleafspraak bij uw behandelend arts. 

       

      Adviezen voor thuis 

      Wondverzorging en hechtingen 

      Twee dagen na de operatie mag de pleister van de wond af en mag u weer douchen. Als de wond droog is, hoeft er geen pleister meer op. De hechtingen zijn onderhuids en lossen vanzelf op. Soms blijft er een klein knoopje van de hechting aan de zijkant van de wond zitten. Als u hier last van hebt, kunt u het na 10 dagen afknippen. 

        

      Rust nemen 

      Na de operatie is het belangrijk om de eerste dagen rustig aan te doen. U kunt meestal na een week weer werken en sporten, als u zich goed genoeg voelt. Luister naar uw lichaam. Voelt u pijn? Doe dan een stapje terug. Het is normaal als dit zo’n twee weken duurt. 

       

      Voorkom druk op de wond 

      Til in de eerste week niet te zwaar. Zorg ervoor dat u goed kunt poepen, zodat u niet hard hoeft te persen. Als u niest of moet persen, steun dan de wond met beide handen om druk te voorkomen. 

       

      Voeding 

      U hoeft geen speciaal dieet te volgen. Het is wel goed om vezelrijke voeding te eten en veel water te drinken. Dit helpt uw stoelgang en voorkomt dat u moet persen. Als u na een week nog niet gepoept heeft, neem dan contact op met uw huisarts.
        

      Douchen, baden en zwemmen 

      Na de operatie mag u kort douchen. U mag pas in bad en zwemmen als de wond genezen is, dit duurt meestal ongeveer 14 dagen. 

       

      Contact 

      Neem contact op als u binnen tien dagen na uw operatie één van de volgende klachten heeft: 

      • Koorts boven 38,5 graden Celsius. 
      • Erge buikpijn. 
      • Rode, gezwollen en pijnlijke wondjes of pus uit de wond. 
      • Ziek voelen. 
      • Huiduitslag over het hele lichaam. 

       

      Bel de polikliniek chirurgie tijdens kantooruren: 0341 - 46 37 77 

      Bel de spoedeisende hulp buiten kantooruren:  0341 - 46 39 64 

       

      Als de operatie langer dan tien dagen geleden is en u heeft klachten, bel dan uw huisarts. Bel buiten kantooruren de huisartsenpost. 

      Wat is uw mening over deze folder?
      Klik hier om enkele vragen te beantwoorden of ga naar https://www.stjansdal.nl/folder-mening

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer

      Geprint op 21-2-2025