l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Lichttherapie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Lichttherapie

      Lichttherapie is een behandeling voor mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. Licht wordt dus gebruikt als behandelmethode.
       

      Wat is zonlicht?

      Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht. UV-B licht heeft het meest effect en geeft het snelst een zonnebrandreactie. UV-B heeft ook het meest effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Daarom gebruiken we bij lichttherapie UV-B. Een zonnebank heeft alleen maar UV-A licht en is daarom niet geschikt voor behandeling.

       

      Als de arts denkt dat behandeling met UV-B licht niet genoeg effect heeft, kan hij kiezen voor PUVA-therapie. Dit is UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht. De psoraleen kan inwendig gegeven worden via capsules of in een crème of een oplossing in bad. De capsules moet u thuis innemen, de crème of het bad worden op onze polikliniek geregeld.
       

      Vóór de behandeling

      • Doe voor de belichting geen zalf op uw huid.  Sommige stoffen geven in combinatie met lichttherapie een vervelende verbrandingsreactie op de huid.
      • Vermijd op de dag van de behandeling zonlicht. Als de huid verbrandt, dan weten we zeker dat dit door onze belichting komt.
         

      Medicijngebruik

      Sommige medicijnen maken uw huid gevoeliger voor licht. Vertel ons daarom altijd welke medicijnen u gebruikt en of hierin iets is veranderd.
       

      Tijdens de behandeling

      Zolang het nodig is, behandelen we u twee maal per week op vaste tijden op de afdeling lichttherapie.
      Bij deze behandeling staat u zonder kleren in een speciale belichtingscabine. We adviseren mannen om een string te dragen. Dit voorkomt dat u later meer kans heeft op huidkanker van de geslachtsdelen.
      Om uw ogen te beschermen moet u een speciaal hoogtezonbrilletje gebruiken.
      In noodgevallen kunt u altijd uit de cabine stappen door de deur open te duwen. De lampen gaan dan vanzelf uit.
       

      Na de behandeling

      Door de belichting wordt uw huid meestal wat droger, schraal en soms pijnlijk. Vet daarom na de behandeling uw huid wel in. Vraag de assistente welke bijsmeerzalf u het best kunt gebruiken.

       

      Het is normaal dat u een paar uren tot een dag na de belichting het gevoel hebt dat u een beetje bent verbrand. Geef het door aan de assistente als dit langer duurt dan 24 uur. Wij passen dan de intensiteit van de belichting aan.
       

      Meer informatie

      Hebt u nog vragen over de lichttherapie? Stel deze dan bij de volgende behandeling aan de assistente. Verder kunt u tijdens uw controleafspraak vragen stellen aan uw dermatoloog.

       

      Gemiddeld duurt een kuur met lichttherapie 3 maanden, waarin u dus tweemaal per week op onze polikliniek komt. Meestal ziet uw dermatoloog u halverwege de kuur en aan het eind van de kuur voor controle.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024