l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Leflunomide (Arava), Reumatologie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw reumatoloog heeft u Leflunomide voorgeschreven. Hieronder treft u informatie aan over dit geneesmiddel.
       

      Werking

      Leflunomide kan de ontstekingsprocessen bij verschillende reumatische aandoeningen verminderen. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Het kan twee tot vier maanden duren voordat u merkt dat het begint te werken. Leflunomide kan worden gebruikt in combinatie met kortwerkende medicijnen (ontstekingremmende pijnstillers zoals Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen).
       

      Preparaten

      Leflunomide en Arava® tabletten van 10 mg,
      20 mg en 100 mg.
       

      Toedieningswijze

      De tabletten moeten ingenomen worden met voldoende vloeistof. Het is belangrijk dat u ze niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Als u de tabletten vergeten bent in te nemen, neem ze dan

      op een later tijdstip nog dezelfde dag in.
       

      Bijwerkingen

      Bij een klein aantal patiënten treden bijwerkingen op.

      Mogelijke bijwerkingen zijn:

      • maag- en darmklachten, zoals een verminderde eetlust, een vol gevoel, misselijkheid of diarree
      • droge huid, haaruitval, eczeem
      • ontsteking van het mondslijmvlies (stomatitis)
      • gering gewichtsverlies
      • bloeddrukstijging, duizeligheid, hoofdpijn
      • overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag
      • Leverfunctiestoornissen

       

      Wees spaarzaam met alcohol. Alcohol in combinatie met Leflunomide verhoogt het risico op leverfunctiestoornissen. In verband met bijwerkingen worden regelmatig uw bloed en uw bloeddruk gecontroleerd.
       

      Zwangerschap en borstvoeding

      Leflunomide mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap in verband met een vergrote kans op aangeboren afwijkingen. Vrouwen die Leflunomide gebruiken, moeten na het stoppen ervan nog twee jaar wachten met een zwangerschap. Ook mannen die dit geneesmiddel gebruiken moeten twee jaar wachten met een zwangerschap van hun partner. Daarom wordt aan zowel mannen als vrouwen die Leflunomide gebruiken geadviseerd om voor betrouwbare anticonceptie te zorgen. Minimaal tot twee jaar na het stoppen van de behandeling moet u de anticonceptie voorzetten. Als het noodzakelijk is, kan deze wachttijd door een zogenaamde “uitwasprocedure” (de Leflunomide verdwijnt dan sneller uit uw lichaam) worden verkort tot ongeveer een half jaar. Borstvoeding wordt tijdens de behandeling met Leflunomide ten zeerste afgeraden. Het is raadzaam een eventuele kinderwens met uw reumatoloog te bespreken.
       

      Reizen en vaccinaties

      Wanneer u van plan bent om nu of in de toekomst verre reizen te maken waarvoor u gevaccineerd moet worden, adviseren wij u contact op te nemen met de GGD voordat u start met de behandeling. In combinatie met Leflunomide mag er geen levend verzwakt vaccin gegeven worden! De griepvaccinatie wordt wel geadviseerd, u kunt hiervoor contact opnemen met uw huisartsenpraktijk.
       

      Waarschuwingen

      • Enkele geneesmiddelen (met name Colestyramine, actieve kool (Norit) en Rifampicine) kunnen in het algemeen beter niet tegelijk met Leflunomide worden gebruikt.
      • Van Leflunomide zijn geen effecten op uw reactievermogen te verwachten. Soms treedt in de eerste dagen duizeligheid op; in dat geval wordt autorijden ontraden.
      • Leflunomide kan de werking van bloedverdunners, Fenytoïne en Tolbutamide beïnvloeden. Meld de trombosedienst dat u Leflunomide bent gaan gebruiken en ook als u mindert of stopt.

       

      Bespreekt u alle klachten waarvan u denkt dat ze met Leflunomide te maken kunnen hebben met de reumatoloog. Telefoonnummer polikliniek reumatologie: 0341-463799

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025