Wat is laser?
Een laser is te beschouwen als een soort speciale lamp, maar dan een lamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Argon-laser, de Yag-laser en de Excimer-laser gebruikt. De Excimer-laser (voor de behandeling van refractieafwijkingen) blijft in deze folder buiten beschouwing. De verschillende lasers kennen diverse toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.
Voordelen van laserbehandeling
Het oog hoeft niet te worden geopend en er is dus geen gevaar voor infectie. Een laser-behandeling kan meestal poliklinisch gebeuren, dus zonder opname in het ziekenhuis. Door de uiterst dunne lichtstraal is het bovendien mogelijk met grote nauwkeurigheid te werken.
Welke ziekten kunnen met laser worden behandeld ?
Scheurtjes in het netvlies
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating (ablatio retinae).
Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheuren op hun onderlaag vast te “lassen” met een laser. Is het netvlies eenmaal losgelaten dan kan de laser niet meer worden gebruikt en is een operatie noodzakelijk.
Suikerziekte in het oog
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren (niet te verbeteren). Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door suikerziekte gedurende langere tijd kan doorgaan, kan aanvullende behandeling later nodig zijn.
Hoge oogdruk
Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben. Met de laser kan een behandeling uitgevoerd worden die de oogdruk verlaagt. Deze behandeling is vrijwel pijnloos.
Nastaar
Na een staaroperatie (cataract operatie) kan er een vliesje op de kunstlens komen. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar.
Met de Yag-laser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar “gesneden” worden. Het gezichtsvermogen kan hierdoor verbeteren. Meestal is eenmalige behandeling afdoende.
Andere aandoeningen
Meerdere afwijkingen van het netvlies kunnen aanleiding zijn voor laserbehandeling, meestal met de Argon laser.
Wat mag u van de behandeling verwachten?
Wat u qua resultaat mag verwachten en hoe vaak een behandeling moet plaatsvinden, hangt af van de aandoening. Het is heel belangrijk dat u van te voren met uw oogarts bespreekt wat u
kan verwachten.
Hoe gaat een behandeling in zijn werk ?
U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. Op de polikliniek wordt de pupil met oogdruppels voorbereid. Het oog wordt verdoofd door een druppel op het oog, of een injectie met verdovende vloeistof achter het oog. Bij de behandeling wordt een kunststof lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden. Meestal verloopt de behandeling pijnloos, maar afhankelijk van de duur (5 tot 20 minuten) en het soort behandeling, kan soms pijn worden gevoeld. De lichtflitsen die men ziet, worden vaak als onaangenaam ervaren. Direct na de behandeling ziet men vaak minder scherp door de lichtflitsen en de oogdruppels die men heeft gehad.Soms wordt een oogverband met oogzalf aangebracht om het oog rust te geven. Eventueel worden oogdruppels voorgeschreven bij laser van nastaar of van hoge oogdruk. Deze dient u na de laserbehandeling te gebruiken: 3 x daags in het behandelde oog gedurende 1 week. Zelf autorijden is niet mogelijk.
Begeleiding is aan te bevelen, ook wanneer men met het openbaar vervoer of met de taxi is gekomen. In geval van pijn na de behandeling kan men een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 24 uur duurt, wordt u verzocht contact op te nemen met uw oogarts.
Tot slot
Deze folder legt kort uit wanneer een laserbehandeling voor uw ogen nodig kan zijn en hoe deze werkt. Heeft u nog vragen? Bespreek deze met uw oogarts.
De polikliniek voor oogheelkunde is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 08.30 tot 17.00 uur. Telefoonnummer (0341) 46 37 51.