Wet langdurige zorg (WLZ)
Staat u op een wachtlijst voor opname in een zorginstelling? Dan heeft u een WLZ-indicatie. ***vertel het ons***
Indien door veranderingen in de zorgvraag tijdens uw ziekenhuisopname blijkt dat terugkeer naar huis niet meer mogelijk is, zal opname in een zorginstelling met u besproken worden.
Belangrijk is dat u aansluitend aan de ziekenhuisopname die zorg krijgt die u nodig heeft. Uiteraard proberen wij rekening te houden met uw voorkeur, maar de best passende zorg die u nodig heeft staat voorop.
Heeft u een WLZ-indicatie?
U staat op de wachtlijst voor een organisatie naar keuze.
Bij ontslag uit het ziekenhuis kan u eerst opgenomen worden in een organisatie waar op dat moment een vrije overbruggingsplaats beschikbaar is. U verblijft daar tot er ruimte is bij de organisatie naar keuze en waar u al op de wachtlijst staat.
Heeft u nog geen WLZ-indicatie?
De transferverpleegkundige zal met u bespreken of de indicatie vanuit het ziekenhuis aangevraagd kan worden en deze aanvraag versturen naar het Centrum Indicatie stelling Zorg (CIZ). U of uw wettelijk vertegenwoordiger ondertekent hiervoor een machtiging.
Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor WLZ-zorg aan de hand van de namens u aangeleverde informatie door de transferverpleegkundige. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het CIZ: www.ciz.nl.
De opname in een zorginstelling wordt vergoed vanuit de WLZ. Voor deze zorg geldt een eigen bijdrage. De hoogte van deze bijdrage kan wijzigen bij een opname. De eigen bijdrage is afhankelijk van inkomen en vermogen en wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Meer informatie vindt u op de website: http://www.hetcak.nl.
Is een WLZ-indicatie aansluitend aan de ziekenhuisopname niet geïndiceerd en maakt u zich zorgen over de toekomst, bespreek dit dan met uw huisarts en/of wijkverpleegkundige.