Eten zonder zout is eerst wel even wennen, maar er zijn mogelijkheden genoeg om de maaltijden zonder zout toch smakelijk te krijgen. We geven u een aantal tips.
Warme maaltijd
1. Gebruik zoveel mogelijk verse producten.
2. Kook groente en aardappelen met weinig water en zo kort mogelijk.
3. Maak gebruik van de magnetron of snelkookpan.
4. Breng zoveel mogelijk variatie aan, zowel in gerechtkeuze als in de bereidingswijze.
5. Maak veel gebruik van verse en gedroogde tuinkruiden en specerijen en andere smakelijke
toevoegingen.
Tuinkruiden
Peterselie, selderij, bieslook, kervel, lavas (= maggiplant), marjolein, dille, basilicum, bonenkruid, tijm en oregano.
Specerijen
Peper, nootmuskaat, kaneel, kerrie, paprikapoeder, knoflook en knoflookpoeder, laurierblad, kruidnagel, foelie, mosterdpoeder en gemberpoeder (= Djahé).
Diversen
Verse en gebakken tomaat, kruidenbuiltjes, verse of gedroogde ui, fruit, prei, paprika, champignons, azijn, citroen(sap), citroenschil, vanillesuiker, vanillestokjes, gember, rozijnen en krenten.
Let op:
Natriumarme producten bevatten vaak kalium in plaats van natrium. Dit is niet altijd gunstig, zeker niet wanneer u plastabletten (diuretica) gebruikt.
Tips voor het gebruik van kruiden en specerijen bij diverse gerechten.
Soepen en bouillon
Aangeraden wordt om één liter bouillon te trekken van 200 gram poulet en 1 mergpijpje. Voeg daaraan stukjes ui, prei, wortel, peterselie, tijm, foelie, selderij, laurier en peperkorrels toe. Laat de bouillon 3 à 4 uur trekken.
Aspergesoep: | dille, foelie, nootmuskaat, rozemarijn, tijm. |
Champignonsoep: |
basilicum, bieslook, citroenmelisse, rozemarijn, tijm, nootmuskaat. |
Groentesoep: |
bieslook, laurier, marjolein, peterselie, rozemarijn, tijm |
Kippensoep: | basilicum,foelie, kervel, marjolein, peterselie, tijm |
Tomatensoep: |
basilicum, dille, dragon, kervel, laurier, oregano, tijm |
Uiensoep: |
bonenkruid, laurier, marjolein, peterselie, tijm |
Vermicellisoep: |
bieslook, laurier, peterselie, selderijblad, rozemarijn |
Vleesgerechten
Bak bij de bereiding van vlees eventueel ui, tomaat, champignons of paprika mee. Gebruik dit ook voor de bereiding van jus of saus.
Gehakt: |
bonenkruid, dille, knoflook, marjolein, peterselie, rozemarijn, salie, tijm, foelie, nootmuskaat. |
Rundvlees: |
basilicum, citroenmelisse, kervel, knoflook, marjolein, salie, peper, nootmuskaat, kruidnagel, laurier, kerriepoeder, paprikapoeder. |
Varkensvlees: |
basilicum, bieslook, citroenmelisse, knoflook, mosterdpoeder, tijm, laurier, salie, marjolein, piment, kruidnagel, cayennepeper, rozemarijn, gemberpoeder, chilipoeder, peper. |
Stoofvlees: |
knoflook, kruidnagel, laurier, mosterdpoeder, rozemarijn, tijm. |
Kip: |
paprikapoeder, peper, dragon, knoflook, rozemarijn, gemberpoeder, peterselie, kerriepoeder, cayennepeper, karwij, piment, chilipoeder, oregano, selderij. |
Visgerechten
Citroenmelisse , laurier , kervel , peterselie , basilicum, dragon, dille , koriander, venkel, mosterdpoeder, gemberpoeder, knoflook, foelie, rozemarijn, tijm, nootmuskaat.
Aardappelgerechten
Mosterdpoeder, knoflook, gebakken ui, peterselie, nootmuskaat, bieslook.
Groenten
Andijvie: | peper, nootmuskaat, mosterdpoeder. |
Bieten: | kruidnagel, laurier, peper, evt. appel. |
Bleekselderij: | peper, nootmuskaat, kerriepoeder. |
Bloemkool: | nootmuskaat, peterselie, peper. |
Boerenkool: | mosterdpoeder, peper, nootmuskaat. |
Chinese kool: |
peper, gemberpoeder, komijn, paprikapoeder, evt. natriumarme ketjap. |
Doperwten: |
kruizemunt, peper, peterselie, marjolein, kervel, dragon. |
Groene kool: | dille, peper, paprikapoeder, karwij. |
Knolselderij: | peterselie, paprikapoeder, peper. |
Komkommer: | peper, bieslook, karwij. |
Koolraap: | basilicum, bieslook, dille. |
Koolrabi: |
nootmuskaat, peper, salie, tijm, selderij, dille |
Peultjes: |
peper, peterselie. |
Postelein: |
peper, nootmuskaat, foelie |
Prei: |
peper, laurier, koriander, peterselie. |
Raapstelen: |
nootmuskaat, peper, paprikapoeder. |
Rode kool: |
kruidnagel, piment, laurier, peper, karwij, evt. Appel. |
Savooie kool: |
peper, nootmuskaat, kerriepoeder, peterselie |
Schorseneren: |
peterselie, oregano, bieslook, tijm, kruizemunt, peper |
Sla: |
dille, venkel, peper, bladselderij, peterselie, kerriepoeder, bieslook, basilicum. |
Snijbonen: |
peper, peterselie, knoflook, selderij, bonenkruid, dragon, nootmuskaat, rozemarijn. |
Sperziebonen: |
peper, nootmuskaat, kerriepoeder, peterselie, oregano. |
Spinazie: |
kervel, bonenkruid, bieslook, basilicum, knoflook, peper, nootmuskaat, paprika poeder, peterselie. |
Spitskool: |
peper, kerriepoeder, paprikapoeder, evt. natriumarme ketjap. |
Spruitjes: |
peper, foelie, nootmuskaat, peterselie,tijm, marjolein, kerriepoeder |
Tomaten: |
peper, peterselie, bieslook, paprikapoeder, dille, knoflook, tijm, bonenkruid, kummel. |
Tuinbonen: |
bonenkruid, peterselie, salie, paprikapoeder, tijm, laurier, peper, bieslook, rozemarijn. |
Venkel: |
peper, mosterdpoeder, citroenmelisse. |
Witlof: |
peper, kerriepoeder, nootmuskaat. |
Witte kool: |
nootmuskaat, peterselie, kerriepoeder. |
Worteltjes: |
peterselie, peper, marjolein, mierikswortel |
Zuurkool: (natiumarm!) |
paprikapoeder, peper, nootmuskaat, karwij, knoflook, laurier, kruidnagel, evt. ananas, rozijnen of banaan |
Peulvruchten
Paprikapoeder, peper, kerriepoeder, knoflook, oregano, tijm, salie, majoraan, dragon, evt. natriumarme ketjap.
Kruidenmengsels
U kunt ook gebruik maken van zelf klaargemaakte kruidenmengsels (zonder zout), deze kunt u klaarmaken en in hun geheel toevoegen aan het product. Hieronder staan een aantal opties.
Bouquet Garni
Vast binden met een touwtje:
-
4 takjes peterselie
-
2 takjes selderij of kervel
-
1 takje tijm
-
1 laurierblad
Cajun kruiden
-
2 ½ theelepels paprikapoeder
-
2 theelepels knoflookpoeder
-
1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel uienpoeder
-
1 theelepel tijm of rozemarijn (gedroogd)
Chilipoeder (mild)
- 3 eetlepels paprikapoeder
-
1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
-
2 eetlepels oregano (gedroogd)
- 2 theelepels cayennepeper (droog, gemalen)
- ½ theelepel knoflookpoeder
Chilikruidenmix
- 1 eetlepel bloem
- ½ theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels uiensnippers (gedroogd)
-
¼ theelepel knoflookpoeder
-
1½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel suiker
- ½ theelepel komijnpoeder
Italiaanse kruidenmix (voor 500 gram gehakt)
- 2 theelepels basilicum (gedroogd)
- 2 theelepels peterselie (gedroogd)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 theelepel uiensnippers (gedroogd)
- ½ theelepel tijm (gedroogd)
-
½ theelepel knoflookpoeder
-
1 mespunt zwarte peper
- 1 mespunt salie (gedroogd)
Nasi kruidenmix
- 2 theelepels komijnpoeder (djinten)
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels koriander (gedroogd, gemalen) of korianderzaad
- 1 theelepel cayennepeper of chilipoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
Kipkruiden (voor 1 kg kip)
-
1 ½ theelepel paprikapoeder
-
1 theelepel uienpoeder
-
¾ theelepel knoflookpoeder
-
½ theelepel zwarte peper (gemalen)
-
¾ theelepel bonenkruid (poeder)
-
¼ theelepel koriander (ketoembar)
-
½ theelepel tijm (poeder)
-
½ theelepel basilicum (poeder)
Provencaalse kruiden
Basis:
-
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
-
1 eetlepel marjolein (gedroogd)
-
1 eetlepel tijm (gedroogd)
-
1 eetlepel bonenkruid (gedroogd)
Extra:
-
½ theelepel salie (gedroogd)
-
½ theelepel lavendel (gedroogd)
-
1 theelepel basilicum (gedroogd)
Taco kruidenmix
-
2 theelepels uiensnippers (gedroogd)
-
1 theelepel cayennepeper
-
½ theelepel paprikapoeder
-
¼ theelepel oreganopoeder (=1 theelepel gedroogde oregano)
-
1 theelepel maizena
-
¼ theelepel knoflookpoeder
-
½ theelepel komijnpoeder (djinten)
Macaroni / Spaghetti kruiden
-
Bieslook
-
Cayenne
-
Knoflook
-
Kummel
-
Lavas
-
Nootmuskaat
-
Peterselie
-
Salie
-
Tijm
-
Uien
-
Venkel