l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Kraamsuites

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Van harte welkom op onze afdeling. U ligt op onze afdeling, of komt binnenkort voor een opname tijdens de zwangerschap of de geboorte van uw baby. Het is prettig als u zich zo goed mogelijk voorbereidt op de komst naar het ziekenhuis. In deze folder geven we praktische informatie over het verblijf op onze afdeling. Meer algemene informatie over de voorzieningen van het ziekenhuis vindt u op onze website www.stjansdal.nl.
      We hopen dat u zich tijdens uw opname op uw gemak voelt. Als team van het Moeder&Kind Centrum doen wij er alles aan om uw verblijf op onze afdeling prettig te laten verlopen.

      Wij wensen u een goede tijd op onze afdeling toe! Het team Moeder&Kind Centrum, kraamsuites.

       

      Moeder&Kind Centrum

      Het Moeder&Kind Centrum beschikt over 10 kraamsuites en 8 zwangerenbedden. Hier verlenen we zorg aan zwangeren, barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen. Als u bij ons verblijft tijdens de zwangerschap ligt u op een tweepersoonskamer. Deze kamer beschikt over een douche en toilet en heeft een klein tv-schermpje bij elk bed. Komt u rond de bevalling, dan verblijft u op een kraamsuite. Dit is een eenpersoonskamer. De suites beschikken over eigen sanitair, Senseo-apparaat en waterkoker. Er is een telefoon en televisie aanwezig. Aan het einde van de gang zijn 10 couveusesuites waar we zieke pasgeborenen verplegen, daarmee werken we nauw samen. Voor meer informatie over de couveusesuites verwijzen wij u naar de folder van de couveuse-unit.

      Kijk ook eens op www.zorgdiebevalt.nl voor informatie, filmjes en foto's over ons Moeder&KindCentrum.

       

      Gezinsgerichte zorg

      Als team werken wij vanuit de richtlijnen van gezinsgerichte zorg. Bij gezinsgerichte kraamzorg staat de pasgeboren baby centraal. Om de baby optimale kansen te geven voor het ontwikkelen van een hechte band met ouders en andere gezinsleden verblijven moeder en baby continu bij elkaar. Ook de partner kan bij u en uw baby blijven. De verpleegkundige betrekt u en uw partner zoveel mogelijk bij de zorg voor uw baby. Tijdens de periode op de kraamsuite kan uw partner blijven slapen op een bedbank. Uw partner kan ook gebruik maken van de facilitaire voorzieningen op de kamer. Ontbijt verzorgen wij voor u en uw partner tussen 7:30 - 8:30 op de kamer. Voor de overige maaltijden kan uw partner tegen een vergoeding een maaltijd krijgen. Uw partner kan ook zelf voor de maaltijden zorgen. Uw partner kan niet blijven slapen als u op een zwangerenkamer verblijft. Broertjes en zusjes zijn welkom op de afdeling, mits uw partner aanwezig is om voor de kinderen te zorgen. Broertjes en zusjes vallen altijd onder de verantwoordelijkheid van hun ouders/ verzorgers. Zij kunnen niet blijven slapen.

       

      Medisch team

      Gynaecologen
      Op het Moeder&Kind Centrum werken 11 gynaecologen en 22 klinisch verloskundigen. Dit zijn verloskundigen die werkzaam zijn in het ziekenhuis, zij volg(d)en daarvoor een aanvullende opleiding.
       

      Kinderartsen
      Als het nodig is behandelt de kinderarts uw baby.
       

      Verpleegkundig team
      Op de afdeling werken obstetrieverpleegkundigen en (leerling-)verpleegkundigen. De obstetrie verpleegkundige is gespecialiseerd in de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

      Op de afdeling werken ook lactatiekundigen. Zij kunnen u helpen met specifieke vragen over borstvoeding en geven u de begeleiding die u nodig heeft. Wij hechten veel waarde aan een goede start voor moeder en baby. Het eerst uur na de geboorte streven we naar huid- op huid contact en zal de verpleegkundige u helpen bij het aanleggen aan de borst. De afdeling is gecertificeerd door de Stichting Zorg voor Borstvoeding.

       

      Andere medewerkers
      Andere medewerkers die u op onze afdeling tegenkomt, zijn bijvoorbeeld facilitair medewerkers, voedingsassistenten en laboranten.

      Op de afdeling komt u regelmatig in contact met artsen en verpleegkundigen in opleiding. Heeft u hier bezwaar tegen, laat dit dan aan ons weten.
       

      Televisie/ internet/ telefoon

      Het St Jansdal biedt een gratis Wi-Fi internetverbinding aan. Dit betekent dat patiënten en bezoekers hun eigen laptop, tablet of smartphone kunnen gebruiken om te internetten. U kunt in de Wi-Fi lijst ‘St Jansdal Hotspot’ aanklikken en de voorwaarden accepteren.

      Mobiel telefoneren is in het St Jansdal toegestaan, behalve in die zones waar het storing op medische apparatuur geeft. We vragen u om uw device in de vliegtuigstand te zetten als er gevoelige apparatuur aan staat, zoals de CTG-apparaten. Als u daarna de hotspot activeert, kunt u gebruik maken van deze service.
      Wij adviseren u wel om tijdens de bevalling en tijdens het voeden uw mobiele telefoon uit te zetten om de rust te bewaren voor u, uw partner en kind.

       

      Beeldopnames

      De geboorte van uw baby is een bijzonder moment dat u waarschijnlijk vast wil (laten) leggen op beeld. Daar willen wij graag aan meewerken. Voorop staat dat de bevalling veilig verloopt en daarom is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de afspraken rondom hygiëne, veiligheid en privacy voor zowel u, uw baby en de medewerkers van het Moeder&Kind Centrum. Op de operatiekamers mag u geen video-opnames maken. Op sociale media met een foto laten weten hoe het met u gaat? Dat mag! Maak alleen een foto van uzelf en nooit ongevraagd van hulpverleners of andere patiënten. U mag hen daarbij ook niet hinderen bij het verlenen van zorg. Respecteer de privacy van medewerkers en patiënten.
       

      Bezoek

      Bezoek is welkom van 10.00 - 21.00 uur.
      Ons advies voor uw rust en dat van uw baby is:

      • Kies ervoor niet meer dan drie bezoekers tegelijk te ontvangen.
      • Laat tussen 13.00 en 15.00 uur geen bezoek komen zodat u even kunt rusten.
      • Laat na 21.00 uur geen bezoek meer komen.

       

      Bevalt u in de avond na 21.00 uur, dan kunt u gerust nog mensen uitnodigen om even langs te komen! Soms vragen wij uw bezoek de kamer te verlaten bij medische of verpleegkundige handelingen, tijdens artsenvisite of het voeden van uw baby. We vragen uw bezoek om zich aan deze afspraak te houden in verband met uw privacy.
       

      Geboorteaangifte

      Na de geboorte moet binnen drie dagen aangifte gedaan worden in de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Bevalt u bij ons, dan is dat dus de gemeente Harderwijk.
      Op werkdagen kunt u aangifte doen bij het gemeentehuis van Harderwijk. Voor meer informatie zie de website van de gemeente en de speciale folder over het aangeven van uw baby.
      Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen, via de site van de gemeente Harderwijk. U krijgt van ons een kaartje met gegevens over de bevalling, daarvan maakt u een foto die u op de stie kunt uploaden. U kunt op een later tijdstip uw baby laten bijschrijven in uw trouwboekje.

       

      Parkeren

      Als u tijdens een langdurig verblijf gebruikmaakt van de parkeergarage kunt u een parkeerbadge huren bij de receptie. Als u meerdere keren per dag komt en gaat is dit voordeliger. Dit geldt ook voor bezoekers.

       

      Artsenvisite

      Dagelijks komt de dienstdoende gynaecoloog en/of verloskundige bij u langs op de kraamsuite. U krijgt dan informatie over uw herstel en de eventuele ontslagdatum. U kunt tijdens de visite uw vragen stellen aan de gynaecoloog of verloskundige.

       

      Ontslag

      Er zijn geen vaste ontslagtijden. Bij voldoende herstel en als uw baby ook naar huis mag, kunt u in principe op alle tijdstippen van de dag naar huis. Als u weet wanneer u naar huis mag dan kunt u alvast het kraamcentrum inlichten.

       

      Huisregels

      • Houd de kamer netjes, zodat wij u en uw baby goed kunnen verzorgen.
      • Tijdens de kraamperiode kan uw partner blijven slapen in gepaste nachtkleding.
      • In verband met de veiligheid kan de deur naar de afdeling van 21.00 - 7.00 uur alleen met een pasje open. Komt u tijdens deze tijd, bel dan bij de voordeur aan en wij openen de deur voor u. Verblijft u langer bij ons, dan kan uw partner een pas van ons lenen om zelf binnen te komen.
      • U bewaart zelf meegebracht eten of drinken in de koelkast. Daarop moet een datum staan en u bent zelf verantwoordelijk voor de vervaldatum. Bij ontslag laat u de koelkast leeg achter.
      • Champagne om te proosten op de geboorte van uw baby is de enige drank met alcohol die wij op de afdeling toestaan.
      • Op de suite is koffie, thee en beschuit met muisjes aanwezig om aan uw bezoek aan te bieden.
      • De voedingsassistente komt meerdere malen per dag langs om u te voorzien van eten en drinken.
      • Roken is nergens in het ziekenhuis toegestaan.

       

      Vragen?

      Heeft u voor of tijdens de opname vragen, stel deze dan aan de verpleegkundige of arts die voor u zorgt. Het is verstandig om vragen van tevoren op te schrijven, dan weet u zeker dat u niets vergeet.
       

      Uw ervaringen

      Heeft u complimenten of klachten, laat het ons weten!
      We stellen het op prijs al u uw ervaringen op onze afdeling met ons deelt. Hiervoor kunt u digitaal een vragenlijst invullen. We krijgen de enquêtes geanonimiseerd op de afdeling en kunnen zo ons werk optimaliseren.
       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024