l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Klaplong (pneumothorax) (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Klaplong (pneumothorax)

      Klaplong (pneumothorax)

      Tekst video:

      De longen bevinden zich in de borstkas. Als u inademt, wordt uw borstkas groter. Uw longen worden groter en vullen zich met lucht. Als u uitademt, worden uw borstkas en longen kleiner. De lucht gaat uit uw longen. Om de buitenkant van de longen zit het longvlies. Aan de binnenkant van de borstkas zit het borstvlies. Deze vliezen zitten strak tegen elkaar aan. Er zit alleen een dun laagje vocht tussen. Zo kunnen de longen goed met de borstkas mee bewegen als u ademt.

      Soms ontstaat er een gaatje in het longvlies. Door dit gaatje komt er lucht tussen het longvlies en het borstvlies. De vliezen raken los van elkaar. De long kan dan leeglopen, net als een ballon. Dit noemen we een klaplong. Met de ingeklapte long kunt u meestal niet meer goed ademen. U kunt daarnaast klachten krijgen als benauwdheid of pijn op de borst. Bij een grote klaplong zit er veel lucht tussen de vliezen. In dat geval moet een arts de lucht tussen de vliezen weghalen met een slangetje. Dit slangetje noemen we een drain. Bij een kleine klaplong zit er maar weinig lucht tussen de vliezen. Een kleine klaplong geneest meestal vanzelf. Het is dan wel nodig dat u voldoende rust neemt.

       

      Oorzaken

      Mogelijke oorzaken van een klaplong

      Een klaplong kan op verschillende manieren ontstaan:

      • Zonder duidelijke oorzaak. Dit wordt een spontane klaplong genoemd. Een spontane klaplong komt vaak door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo’n zwakke plek zorgen.
      • Een klaplong kan ook ontstaan als een scherp voorwerp de long doorboort, zoals bij een steekwond of een ongeluk met een gebroken rib.
      • Soms ontstaat een ingeklapte long tijdens een medische ingreep. Bijvoorbeeld bij het aanprikken van de long als er longweefsel nodig is voor onderzoek of door een operatie waarbij een deel van de long verwijderd moet worden.

       

      Behandeling

      Rust

      Bij een kleine klaplong is rust meestal voldoende om uw klaplong te genezen. Houd u hierbij aan de leefregels die de arts u voorschrijft. Uw lichaam zorgt zelf dat de klaplong goed geneest. Heeft u pijn? Vraag uw arts dan om pijnstillers.

       

      De lucht weghalen met een slangetje

      De lucht tussen de vliezen kan ook eenmalig weggehaald worden met een slangetje (drain). De arts prikt het slangetje door de borstkas heen en schuift dit door naar de borstholte. Zo kan de lucht weg uit de borstkas.

       

      Thoraxdrainage

      Is de long ver ingeklapt? Dan plaatst de arts een drain. Dat is een slangetje dat via uw borst wordt aangebracht. Het voert lucht en vloeistof uit uw borstholte af. De drain blijft een aantal dagen zitten. Voor deze behandeling moet u een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

       

      Pleurodese

      Om een volgende klaplong te voorkomen, worden de longen soms aan elkaar ‘geplakt’. Dit gebeurt met speciaal talkpoeder (talkpoeder opgelost in zout water). Het wordt ingebracht via de drain in de holte tussen het longvlies en borstvlies. Door dit talkpoeder plakken de vliezen aan elkaar. Deze behandeling wordt pleurodese genoemd. Voor deze behandeling moet u een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

       

      Operatie

      Herstelt het lek niet met rust of met een drain? Dan is een operatie nodig om het lek te dichten. Denkt de arts dat er een kans bestaat dat u opnieuw een klaplong krijgt? Dan kan de arts tijdens een operatie uw longvliezen behandelen zodat ze aan elkaar gaan kleven. Dat maakt de kans dat u een nieuwe klaplong krijgt heel klein.

       

      Leefregels

      Na een klaplong is het belangrijk dat u zich aan een aantal leefregels houdt. Deze leefregels helpen u bij het herstel en maken de kans kleiner dat u weer een klaplong krijgt.

       

      Stop met roken

      Rookt u? Stop dan meteen. Hierdoor wordt de kans op een spontane klaplong kleiner.

       

      Niet tillen, druk uitoefenen of zwaar (huishoudelijk) werk verrichten

      De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt. Vermijd daarom de volgende inspanningen:

      • til geen zware dingen;
      • probeer persen bij de stoelgang te vermijden;
      • ga niet intensief sporten;
      • hoest zo min mogelijk;
      • voorkom persen.

       

      Vliegen

      U mag acht weken niet vliegen. Bespreek met uw arts wanneer u van plan bent om te gaan vliegen.

       

      Duiken

      U mag de rest van uw leven niet meer duiken. Als u duikt, komt er veel druk op uw longen. Dat kan een nieuwe klaplong veroorzaken.

       

      Meer informatie

      Meer weten?

      Wilt u meer informatie over een klaplong? Op de website van het Longfonds vindt u meer informatie.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024