Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Inleiding
Autonoom Functie Onderzoek (A.F.O.)
A.F.O. is de afkorting van Autonoom Functie Onderzoek. Dit onderzoek wordt ook wel een kanteltafeltest genoemd. Tijdens dit onderzoek wordt uw bloeddruk langdurig geregistreerd, zowel liggend als staand. U ligt tijdens dit onderzoek op een onderzoeksbank, een zogenaamde kanteltafel.
De voorbereiding
Als het nodig is, krijgt u iets warms in uw handen. Dit helpt om goed te meten.
Toiletbezoek
U kunt het beste vóór het onderzoek begint naar het toilet gaan. Tijdens het onderzoek is het niet mogelijk om naar het toilet te gaan.
Iemand meenemen
U mag iemand meenemen naar het onderzoek. Voor een goed resultaat van het onderzoek kan deze persoon niet bij het onderzoek zelf aanwezig zijn.
Het onderzoek
A.F.O.
Tekst video:
A.F.O. staat voor Autonoom Functie Onderzoek. Met een A.F.O. kijken we of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen wanneer u gaat staan. Op het moment dat iemand rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar de voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop. De bloedvaten in de buik en benen knijpen samen en het hart gaat sneller kloppen. Soms gebeurt dit onvoldoende. Er wordt dan te weinig bloed naar de hersenen gepompt. Hierdoor worden mensen licht in het hoofd of vallen zij flauw. Tijdens een A.F.O. neemt u plaats op de onderzoeksbank. Een medewerker plaatst een bloeddrukmeter en plakt plakkers op uw armen en borst. U blijft een tijdje liggen en komt vervolgens overeind om langdurig te staan. Daarna neemt u plaats naast de onderzoeksbank. U moet opnieuw een tijd staan. Gedurende dit onderzoek worden uw hartslag en bloeddruk gemeten. Na deze metingen is het onderzoek klaar.
Het onderzoek duurt 1 tot 1,5 uur.
Nazorg na uw onderzoek
Naar huis rijden
Sommige patiënten voelen zich tijdens of na het onderzoek niet helemaal lekker. We raden u aan iemand mee te nemen die u na het onderzoek naar huis kan rijden.
Uitslag van het onderzoek
De arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd vertelt u de uitslag bij uw volgende bezoek.
A.F.O. met EEG
Een A.F.O. kan ook in combinatie met een EEG-onderzoek worden aangevraagd. Er worden dan elektroden op uw hoofd geplakt om zo tegelijk de hersenactiviteit te meten. Als dit bij u van toepassing is, ontvangt u van uw zorgverlener informatie over het EEG.
Sommige patiënten krijgen een A.F.O. en een EEG onafhankelijk van elkaar. Voor beide onderzoeken wordt dan een afspraak ingepland. Indien mogelijk worden deze afspraken na elkaar ingepland.
Verdiepende informatie
Biofeedback
Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan het zijn dat de laborant u aansluitend aan het onderzoek nog advies geeft. Dit advies is gericht op het voorkomen van uw klachten.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.