U heeft het advies gekregen om een kaliumbeperkt dieet te volgen.
Deze folder geeft u algemene informatie en richtlijnen voor een kaliumbeperkt dieet.
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan is uw diëtist bereid deze te beantwoorden.
Kalium
Kalium is een mineraal dat in veel voedingsiddelen voorkomt. Het lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid kalium nodig, onder andere voor de samentrekking van de spiervezels en voor een goede geleiding van zenuwprikkels. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan leiden tot spierkrampen en hartritmestoornissen.
Kaliumbronnen
Belangrijke bronnen van kalium zijn: aardappelen, groente, fruit, melk, koffie, cacao (chocolade), peulvruchten en noten. Producten die hiervan gemaakt zijn zoals chips, frites, appelstroop en vruchtensappen bevatten ook veel kalium.
Verder leveren veel natriumarme producten ook veel kalium.
Kaliumbeperkt dieet
Per dag mag u 2000–3000 mg kalium gebruiken.
Adviezen om de hoeveelheid kalium in de voeding te verminderen:
-
Rijst en pasta bevatten weinig kalium.
-
Vervang een paar keer per week aardappelen door rijst of pasta
- Rauwe groente bevat meer kalium dan gekookte groente. Gebruik bij voorkeur gekookte groente.
- Kalium is oplosbaar in water. Kook de aardappelen en groenten in ruim water en gooi het kooknat weg.
- Bij het roerbakken of stomen van groenten treedt geen kaliumverlies op. Bij voorkeur gebruik maken van gekookte groente.
- Varieer met groenten; het kaliumgehalte van groenten kan erg verschillen. Groenten die veel kalium bevatten zijn: spinazie, postelein, andijvie, tomaten, peulvruchten.
- Fruit op sap/siroop uit blik of pot bevat minder kalium dan vers fruit. Het sap kunt u beter niet gebruiken.
- Vervang vruchtensap door frisdrank of limonade; deze bevatten zeer weinig kalium.
-
Een alternatief voor koffie is thee. Cafeïnevrije koffie bevat evenveel kalium als gewone koffie.
Medicijnen
Het kan zijn dat u ook medicijnen krijgt voorgeschreven om het kalium in het lichaam te verlagen zoals Serollith of Resonium.
Neem de voorgeschreven hoeveelheden goed in en vooral op die momenten dat u kaliumrijke producten of maaltijden gebruikt.
Meer informatie
Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.
Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl