Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)
Onlangs is bij u diarree ontstaan. Dit is door het laboratorium onderzocht en hierin is de bacterie Clostridium difficile aangetroffen.
De afkorting CDAD staat voor Clostridium Difficile Associated Diarrhoea: diarree waarbij een bepaalde bacterie (Clostridium difficile) is aangetoond in de ontlasting.
Deze bacterie komt veel voor in de darmen (aantoonbaar in de ontlasting van 80% van alle pasgeborenen en bij 9% van alle volwassenen), maar hij richt daar meestal geen schade aan. Slechts van enkele varianten wordt men ziek.
Pas als de drager van Clostridium difficile (CD) bepaalde antibiotica gebruikt, kan deze bacterie gaan uitgroeien en gifstoffen (toxines) produceren waar mensen ziek van worden.
Behandeling
Uw behandelend specialist zal in overleg met de arts-microbioloog van het ziekenhuis overleggen welke antibiotica u moet krijgen. Er zijn antibiotica die voldoende werkzaam zijn tegen deze bacterie.
Isolatie
Om te voorkomen dat deze bacterie zich kan verspreiden naar andere patiënten in het ziekenhuis worden er bij u contact-plus isolatiemaatregelen getroffen. Deze isolatiemaatregelen houden in dat verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers van het ziekenhuis bij uw verzorging en onderzoek handschoenen en een beschermend schort dragen en in bepaalde situaties ook een mond-neusmasker. Tevens wordt u op een éénpersoonskamer verpleegd om contacten met andere patiënten op de afdeling te beperken.
Bij het verlaten van uw kamer zullen de medewerkers de handen extra goed wassen met water en zeep om verspreiding van de bacterie via de handen naar andere patiënten te voorkomen.
De isolatiemaatregel houdt ook in dat u niet van uw kamer af mag, uitgezonderd voor onderzoek of operatie. Wij begrijpen dat dit voor u als patiënt niet prettig is, maar de veiligheid voor de andere patiënten op de afdeling is ook van groot belang.
De isolatiemaatregelen worden pas gestopt als u 48 uur geen diarree heeft en/of na het beëindigen van de antibioticakuur.
Bezoek
Voor uw bezoek gelden de volgende maatregelen:
- Zij hoeven geen handschoenen of schort te dragen als zij u bezoeken.
- Als uw bezoek u heeft geholpen bij de lichamelijke verzorging dan moeten zij wel goed de handen wassen met water en zeep.
- Als uw bezoek ook een andere patiënt gaat bezoeken die in het ziekenhuis is opgenomen, moeten zij eerst deze patiënt bezoeken voordat zij naar u toe komen.
- Als uw bezoek een verminderde weerstand heeft of antibiotica gebruikt is het zinvol om met de behandelend arts of verpleegkundige te overleggen of er specifieke maatregelen voor dit bezoek noodzakelijk zijn.
- Voor het wasgoed zijn geen bijzondere maatregelen nodig. Degenen die uw wasgoed verzorgen kunnen het wasgoed thuis op normale temperatuur wassen. Geadviseerd wordt om wel de handen te wassen nadat zij het wasgoed in de wasmachine hebben gestopt.
Maatregelen thuis
Tijdens de antibiotica behandeling kan de arts besluiten dat u met ontslag mag.
Voor thuis gelden de normale hygiënemaatregel-en voor u en uw huisgenoten: de handen goed wassen met water en zeep na toiletgang en voor het bereiden van maaltijden. Kleding kan op normale temperatuur worden gewassen, wel moeten na het hanteren van het vuile wasgoed de handen gewassen worden.
Het is van groot belang dat u de antibioticakuur helemaal afmaakt. Als na het stoppen van de antibiotica de diarree blijft aanhouden of weer opnieuw begint, neemt u dan contact op met uw huisarts of behandelend specialist.
Tot slot
Wanneer u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw arts.