l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Intensive Care, afdelingsinformatie

Versienr: 6
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw naaste ligt op de Intensive Care (IC). Er gebeurt veel op de IC en u krijgt veel informatie. In deze folder zetten we de belangrijkste informatie voor u op een rij. Zo kunt u alles op uw gemak nog eens lezen of praktische dingen opzoeken.

       

      Een opname op de IC kan van tevoren gepland zijn, bijvoorbeeld voor een grote operatie. Maar uw naaste kan ook onverwacht opgenomen zijn, bijvoorbeeld na een ongeluk of een andere ernstige situatie.

       

      Deze folder vervangt niet de informatie die u persoonlijk van de zorgverleners krijgt. Het is een aanvulling. Heeft u vragen? U kunt deze altijd stellen aan de artsen en verpleegkundigen. Zij helpen u graag.
       

      Behandelteam en ondersteuners

      Op de Intensive Care (IC) werken de volgende zorgverleners:

      • Intensivisten: Dit zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg op de Intensive Care. Zij zijn de hoofdbehandelaars op de IC. Andere specialisten, zoals chirurgen of internisten, geven advies.
      • IC-verpleegkundigen: Dit zijn verpleegkundigen die een speciale opleiding hebben gevolgd voor de IC.
      • Verschillende ondersteunende medische diensten.

       

      Op de IC houden verpleegkundigen de patiënten voortdurend in de gaten met behulp van verschillende apparaten. Ze letten onder andere op de hartslag, bloeddruk en ademhaling. Als u bij uw naaste bent, hoort u vaak verschillende piepjes en geluiden. De verpleegkundigen en intensivisten weten precies wat deze geluiden betekenen en grijpen meteen in als dat nodig is.

       

      Eilandverpleging

      Bij ons op de afdeling doen we aan eilandverpleging. Dat betekent dat alles rond het bed van de patiënt samen een eiland vormt: het bed, de patiënt zelf en alle spullen eromheen. Als de zorgverleners de patiënt of het bed aanraken, wassen ze hun handen en trekken ze een schort en handschoenen aan. Als ze weggaan, doen ze de handschoenen en het schort uit en wassen ze hun handen opnieuw.

       

      Als u op bezoek komt, vragen we ook aan u om de handen te desinfecteren. Heeft u vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundigen.

       

      Isolatie

      Soms moeten we uw naaste apart behandelen en verzorgen. Dit noemen we 'in isolatie'. Dit gebeurt als er is vastgesteld (of als er een kans is) dat hij of zij een micro-organisme bij zich draagt dat gevaarlijk kan zijn voor andere patiënten. Zo'n micro-organisme kan zich verspreiden door aanraking of door de lucht, bijvoorbeeld als iemand hoest of niest. We proberen besmetting te voorkomen door isolatiemaatregelen te nemen. We vragen u om de instructies te volgen die we geven.
       

      Op bezoek

      Op de Intensive Care (IC) zijn er geen vaste tijden waarop u op bezoek kunt komen. Het is belangrijk dat er niet de hele tijd bezoek bij de patiënt is. Meestal is het genoeg als u twee tot drie keer per dag een halfuurtje langskomt. Mensen op de IC zijn heel erg ziek en hebben veel rust nodig. Elke dag zal de verpleegkundige bekijken hoeveel bezoek de patiënt aankan. Als de verpleegkundige merkt dat de patiënt onrustig of moe is, kan het zijn dat u wordt gevraagd om het bezoek te beperken. Voor elke patiënt kunnen de afspraken over bezoek daarom anders zijn. De verpleegkundige zal altijd doen wat het beste is voor de patiënt. Het kan helpen om binnen de familie een bezoekschema te maken.

       

      Patiënten op de IC worden soms in slaap gehouden. Niemand weet zeker of de patiënt iets merkt van wat er om hem heen gebeurt. Het kan ook zijn dat je naaste wakker is, maar niet kan praten omdat hij aan een beademingsapparaat ligt.

       

      Voor alle IC-patiënten is bezoek fijn en een manier om contact te houden met de wereld buiten de IC. U kunt helpen door te praten over normale dingen, bijvoorbeeld over thuis, of door voor te lezen uit de krant of een boek.

       

      Ligt uw naaste aan de beademing? Dan kan het lastig zijn om te communiceren. De verpleegkundige zal u hierbij helpen.

       

      Huisregels voor bezoekers

      Tijdens het bezoek gaat de zorg en behandeling gewoon door. Soms moet u misschien even wachten of wordt u gevraagd om de kamer tijdelijk te verlaten.

       

      Tussen 7.30 uur en ongeveer 10 uur 's ochtends en tussen 15.30 en 16.00 uur 's middags is er een overdracht, een bezoek van de artsen en de dagelijkse verzorging van de patiënt. Tijdens deze momenten wordt u gevraagd om tijdelijk de kamer te verlaten.

       

      Verder is het belangrijk om:

      • Komt u op bezoek? Meld dit bij een verpleegkundige.
      • Desinfecteer uw handen voordat u op bezoek komt.
      • Maximaal twee bezoekers zijn toegestaan bij de patiënt.
      • Als u verkouden bent, griep heeft, of een andere besmettelijke ziekte zoals buikgriep of diarree, stel dan uw bezoek aan het ziekenhuis uit. IC-patiënten hebben een lagere weerstand en zijn vatbaarder voor infecties.
      • Bloemen en planten zijn niet toegestaan vanwege hygiënische redenen. Kaarten, tekeningen, foto's, knuffels en favoriete muziek zijn een goed alternatief.
      • Om de privacy van andere patiënten te respecteren, vragen wij u om niet te wachten op de IC, maar in de familiekamers of in de hal bij de liften.
      • Als u de contactpersoon bent, wilt u dan ook de andere bezoekers op de hoogte brengen van deze regels?

       

      Eigendommen

      Het is verstandig om waardevolle spullen zoals een horloge, trouwring en andere sieraden van uw naaste mee naar huis te nemen. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen. Als er toch iets kwijtraakt, kunt u dit melden bij de verpleegkundige op de afdeling. Op de IC krijgt uw naaste nachtkleding van het ziekenhuis. Zorg zelf wel voor toiletspullen zoals deodorant, bodylotion, tandenborstel, tandpasta en eventueel een scheerapparaat. Het is prettig voor patiënten om hun eigen spullen voor persoonlijke verzorging bij zich te hebben.

       

      Informatie over uw naaste

      Als naaste wilt u graag weten hoe het met de patiënt gaat. Het ziekenhuis moet de privacy van de patiënt beschermen. Dat betekent dat betrokkenen een eerste en tweede contactpersoon aanwijzen. Alleen aan deze personen wordt informatie gegeven. U kunt altijd van contactpersoon wisselen, maar dit moet u wel doorgeven.
       

      Als contactpersoon kunt u informatie krijgen op de volgende manieren:

      • Via de telefoon: U kunt op elk moment van de dag bellen om te vragen hoe het met de patiënt gaat. Een verpleegkundige van de IC zal u te woord staan. Bel liever niet tussen 7.30 en 10.00 uur vanwege de overdracht en verzorging. Het telefoonnummer is (0341) 46 38 88.
      • Tijdens het bezoek: De verpleegkundige die verantwoordelijk is voor de patiënt zal u bijpraten over de situatie.
      • In een gesprek met de intensivist: Als de patiënt langere tijd op de IC verblijft, is het goed om regelmatig met de intensivist te praten. De verpleegkundige zal meestal ook aanwezig zijn bij dit gesprek. Deze gesprekken vinden vaak 's middags plaats. U kunt een afspraak maken met de verpleegkundige. Het kan handig zijn om eventuele vragen die u heeft van tevoren op te schrijven.

       

      Praktische ondersteuning

      Als uw naaste op de IC ligt, kan het fijn zijn om een dagboek bij te houden. Veel patiënten herinneren zich namelijk weinig of niets van deze tijd achteraf. Niet alleen u, maar ook verpleegkundigen, familie, vrienden en andere hulpverleners kunnen in dit dagboek schrijven. U kunt een dagboek krijgen via de IC-verpleegkundige.

       

      Maak gerust foto's tijdens het verblijf op de IC. Het kan wat ongemakkelijk voelen, maar achteraf krijgt uw naaste zo een goed beeld van zijn of haar tijd op de IC. Deze foto's kunnen ook belangrijk zijn voor kinderen die op bezoek willen komen. Denk wel aan de privacy van andere patiënten, medewerkers en bezoekers als u foto's maakt. Voor kinderen is er ook informatiemateriaal beschikbaar, afgestemd op leeftijd.

       

      Kortingsregeling parkeren

      Informatie bij de receptie in de centrale hal in Harderwijk.

       

      Nachtingang

      Als u na 22.00 uur het ziekenhuis in of uit wilt, kunt u dit doen via de spoedeisendehulp (SEH), aangezien de hoofdingang van het ziekenhuis om 22.00 uur sluit

       

      Mobiele telefoon

      Op de Intensive Care mag u niet bellen. U mag uw telefoon alleen gebruiken in de vliegtuigstand met Wi-Fi aan. U kunt gebruikmaken van onze gratis St Jansdal Wi-Fi.

       

      Nazorgpolikliniek Intensive Care (IC)

      De nazorgpolikliniek is voor patiënten die een paar dagen tot weken op onze IC hebben gelegen. Onderzoek laat zien dat patiënten na hun tijd op de IC lichamelijke en psychische klachten kunnen hebben, ongeacht hoe lang ze opgenomen zijn geweest of wat de reden voor opname was. Denk hierbij aan dingen zoals zwakte in de spieren, moeheid, moeite met bewegen, gewichtsverlies, minder trek in eten, moeite met concentreren, gevoelens van angst, slaapproblemen, wisselende emoties, nachtmerries en haaruitval. Deze klachten kunnen belangrijk zijn voor het herstel.

       

      Afspraak bij de nazorgpolikliniek

      Na ongeveer twee maanden nadat uw naaste de IC heeft verlaten, nemen we telefonisch contact op. U ontvangt een vragenlijst. Tijdens de afspraak heeft u een gesprek met een IC-verpleegkundige. Het doel van dit gesprek is om te bespreken welke klachten u heeft, zodat u advies kunt krijgen over een mogelijke behandeling. Ook is er tijd om een kijkje te nemen op de afdeling waar u heeft gelegen. Het gesprek duurt ongeveer een uur. We raden aan om samen met uw partner, familielid of naaste te komen.

       

      Wachtruimte nazorgpolikliniek IC

      Uw gesprek is op de Intensive Care. U kunt wachten in de wachtruimte bij de ingang van de IC. U hoeft zich niet aan te melden. Wij komen u ophalen. Bent u ziek of kunt u niet komen? Laat dit dan op tijd aan ons weten.

       

      Belangrijke telefoonnummers

      Secretariaat afdeling Intensive Care: 0341 – 46 38 88.
      Wij zijn telefonisch te bereiken op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur.
      E-mail: ic.nazorgpoli@stjansdal.nl
      .

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025