l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Infliximab (Remicade en Inflectra), MDL

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw arts of verpleegkundige heeft met u gesproken over het medicijn Infliximab. Dit medicijn is bekend onder verschillende namen, zoals Remicade, Inflectra, Remsima en Zessly. In deze folder leest u meer over hoe het medicijn werkt en hoe u het moet gebruiken. Ook staat er in wat u moet doen bij bijwerkingen. Deze folder vervangt de bijsluiter niet. Heeft u na het lezen nog vragen? Dan kunt u die stellen aan uw arts of verpleegkundige.

       

      Algemeen

      De oorzaak van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is onbekend. Medicijnen worden gebruikt om de ontstekingen te verminderen. Dit zorgt ervoor dat de klachten minder worden en de kans op problemen kleiner wordt. Medicijnen kunnen de ontsteking in de darmen verminderen, maar ze kunnen de ziekte niet helemaal genezen. Als u stopt of minder medicijnen gebruikt, kunnen de klachten weer terugkomen.

       

      Werking

      Infliximab is een nieuw medicijn (een biologisch middel) tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hoewel de oorzaak van de ziekte van Crohn niet bekend is, wordt bij mensen met deze ziekten in de darmen meer van het omstekingseiwit tumor necrosis factor (TNF) gevonden. Dit eiwit zorgt voor ontstekingen in de darmen. Infliximab is een antilichaam dat gemaakt is van menselijk en muizeneiwit en blokkeert de werking van TNF. Hierdoor wordt de ontsteking minder en verminderen klachten zoals diarree en buikpijn. Veel patiënten voelen zich ook minder moe en kunnen hun dagelijks leven beter aan. Het medicijn werkt meestal snel, binnen enkele dagen tot weken.

       

      Voorzorgsmaatregelen

      Voordat u met Infliximab begint, is het belangrijk om te controleren of u geen verborgen of actieve infecties heeft. Een infectie zoals tuberculose kan jaren in de longen zitten zonder dat u het merkt. Uw immuunsysteem houdt de bacteriën dan onder controle. Infliximab kan ervoor zorgen dat deze infectie actief wordt. Daarom wordt u vóór de behandeling getest op tuberculose. Ook kan er worden getest op Hepatitis B, Hepatitis C en HIV. Het is belangrijk dat u zelf oplet of u ergens een infectie heeft of klachten krijgt zoals:

      • O pgezette lymfeklieren
      • Langdurig hoesten
      • Plotseling gewichtsverlies
      • Koorts

       

      Let ook op andere mogelijke infecties, zoals wondjes of problemen met uw tanden. Als u denkt dat u een infectie heeft, vertel dit dan aan uw arts of MDL-verpleegkundige.

       

      Gebruik

      Infliximab wordt via een infuus in uw ader toegediend. De normale dosis is 5 milligram per kilogram van uw lichaamsgewicht. Na het eerste infuus krijgt u een infuus na twee en zes weken, en daarna elke acht weken als onderhoudsbehandeling. Na drie infusen kunt u overstappen naar injecties onder de huid (subcutaan), elke twee weken. Soms werkt Infliximab na een tijdje minder goed, en kan het nodig zijn om een hogere dosis te geven of de tijd tussen de infusen korter te maken. Infliximab kan alleen worden gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, maar soms wordt het gecombineerd met andere medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (zoals azathioprine of 6-mercaptopurine). De combinatie van meerdere medicijnen werkt vaak beter en zorgt ervoor dat uw lichaam minder afweerreacties en antistofvorming tegen Infliximab maakt.

       

      Voordat u het infuus krijgt, zal de arts vragen stellen over uw gezondheid en eerdere ervaringen met Infliximab, zoals bijwerkingen. Als nodig, bepaalt de arts of het infuus gegeven kan worden of dat de dosis aangepast moet worden.

       

      Het Infliximab-infuus duurt één tot drie uur. Daarna wordt u nog ongeveer één uur in de gaten gehouden voordat u naar huis mag. Bij de eerste twee infusen duurt de observatie twee uur.

       

      De tien controlevragen

      Stel uzelf de volgende vragen voordat u het infuus krijgt:

      1. Moet u binnenkort een operatie of grote tandartsbehandeling ondergaan? (Dit geldt niet voor een gewone vulling)
      2. Heeft u wondjes, uitslag of gebitsproblemen die niet goed genezen?
      3. Heeft u koorts, keelpijn of bent u verkouden?
      4. Heeft u diarree die anders is dan normaal?
      5. Heeft u pijn bij het plassen?
      6. Bent u kortademig of heeft u gezwollen enkels?
      7. Gebruikt u antibiotica?
      8. Heeft u moeite met ademhalen of moet u hoesten?
      9. Had u bijwerkingen na het vorige infuus?
      10. Bent u zwanger of wilt u binnenkort zwanger worden?

       

      Als u een van deze vragen met 'ja' hebt beantwoord, neem dan contact op met de MDL-verpleegkundige om te bespreken of het infuus of de injectie door kan gaan. Doe dit, als het kan, minimaal een dag van tevoren, zodat het infuus zo nodig afgezegd kan worden. Het telefoonnummer staat aan het einde van de folder.

       

      Bijwerkingen

      Meest voorkomend:

      • Allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk, rillingen, kortademigheid en lage bloeddruk tijdens het toedienen van het infliximab-infuus. Dit kan vaak worden opgelost door het infuus langzamer te geven of even te stoppen. Soms moeten medicijnen zoals prednisolon of een antihistaminicum worden gegeven om de allergie te behandelen. De volgende keer kunnen deze medicijnen vooraf worden gegeven om de klachten te voorkomen. Meestal zijn de klachten mild en kan de behandeling doorgaan.

      • Lichte infecties zoals verkoudheid en griep.
      • Hoofdpijn, huiduitslag (netelroos), misselijkheid en diarree.
      • Bij de injectie kan er pijn, zwelling of roodheid op de plek van de injectie zijn.

       

      Zelden:

      • Bij mensen met ernstig hartfalen kan de hartfunctie slechter worden tijdens het gebruik van Infliximab. Daarom wordt dit medicijn niet gebruikt bij ernstig hartfalen. Bij milde hartfalen zal de arts extra goed controleren of het hart goed blijft werken.
      • Ernstige infecties komen soms voor (ongeveer 1% per jaar). Als u klachten hebt die kunnen wijzen op een ernstige infectie, zoals hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, neem dan contact op met uw arts.

       

      Zeer zelden:

      • Tijdens anti-TNF-behandeling zijn heel soms andere auto-immuunziekten ontstaan, zoals multiple sclerose (MS). Meld het aan uw arts als u tintelingen, krachtsverlies of slechter zicht krijgt.

       

      Interactie met andere geneesmiddelen

      TNF-blokkerende medicijnen kunnen, voor zover bekend, veilig samen met andere medicijnen worden gebruikt. Maar als u ook andere afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, is er een grotere kans op infecties. Bij twijfel kunt u dit het beste met uw arts bespreken.

       

      Zwangerschap

      Volgens de huidige kennis lijkt het veilig om Infliximab tijdens de zwangerschap te gebruiken. Infliximab kan echter wel bij het kind terechtkomen. Om ervoor te zorgen dat het kind zonder Infliximab geboren wordt, kan het medicijn rond week 24 van de zwangerschap gestopt worden. Vaak is een opvlamming van de ziekte tijdens de zwangerschap riskanter dan het gebruik van Infliximab. Bespreek het met uw arts als u zwanger bent of zwanger wilt worden terwijl u Infliximab gebruikt.

       

      Borstvoeding

      Infliximab komt in de borstvoeding terecht. Over het algemeen wordt aangeraden geen borstvoeding te geven. Tot nu toe zijn er geen schadelijke gevolgen gevonden bij baby’s die borstvoeding kregen van moeders die Infliximab gebruikten. Overleg met uw arts als u borstvoeding wilt geven tijdens het gebruik van Infliximab.

       

      Autorijden

      TNF-blokkerende middelen zoals Infliximab maken u niet suf of slaperig. U kunt gewoon autorijden of apparaten bedienen. Let op dat medicijnen tegen allergische reacties, zoals Tavegil, wel sufheid kunnen veroorzaken. Deze medicijnen worden soms gegeven tijdens de Infliximab-infusie.

       

      Vaccinaties

      De griepprik en hepatitisvaccinaties zijn veilig tijdens de behandeling met TNF-blokkers. Over andere vaccinaties is minder bekend. Vermijd vaccins met verzwakte levende virussen, zoals de bof, mazelen, rodehond (BMR), gele koorts of BCG-vaccins, tijdens het gebruik van Infliximab. Overleg met uw arts als u gevaccineerd moet worden.

       

      Opnieuw starten met Infliximab

      Een allergische reactie op Infliximab gebeurt meestal tijdens het infuus. Het infuus wordt dan gestopt en als het nodig is worden medicijnen zoals prednisolon en een antihistaminicum gegeven. Soms ontstaat een vertraagde allergische reactie, die meestal drie tot twaalf dagen na het infuus optreedt. Klachten kunnen zijn: spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn, koorts, uitslag, jeuk, bulten, heesheid, droge keel, hoofdpijn en zwelling van gezicht, lippen of handen. Als u langere tijd gestopt bent met Infliximab (meerdere maanden of jaren), neemt de kans op een infuusreactie toe. Vertel uw arts als u eerder Infliximab heeft gebruikt.

       

      Tot slot

      Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met de MDL-verpleegkundige.

       

      Telefonisch spreekuur: elke werkdag van 08.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur, behalve op de vierde dinsdag van de maand. Telefoonnummer: 0341 - 43 58 62.

      Als u geen gehoor krijgt, bel dan de poli MDL: 0341 - 46 38 99.

       

      U kunt ook uw huisarts of apotheker raadplegen.

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024