Het ijzergehalte in uw bloed is te laag, ook wel bekend als een laag hemoglobinegehalte (Hb). In deze folder vindt u tips over hoe u hiermee om kunt gaan en wat u eraan kunt doen.
Wat doet ijzer in het lichaam?
IJzer is een belangrijk onderdeel van ons bloed. Het zit in de kleurstof van de rode bloedcellen, die hemoglobine heet. Hemoglobine neemt zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle plekken in het lichaam. Bij te weinig ijzer komt er niet genoeg zuurstof bij de cellen. Dit noemt men bloedarmoede. Hierdoor kunt u zich moe en zwak voelen en kunt u er bleek uitzien.
Hoe ontstaat een laag ijzergehalte?
Te weinig ijzer kan komen door bloedverlies bij de bevalling. Ook heeft u meer ijzer nodig als u borstvoeding geeft. Soms is het ijzergehalte al laag voor de bevalling, dit kan door een ziekte komen.
Medicijnen bij een laag ijzergehalte
Meestal schrijft uw arts of verloskundige ijzerpillen voor. Neem deze medicijnen op een lege maag, een half uur voor of een uur na het eten. Drink geen melk erbij, want dat is niet goed voor de opname van het ijzer in het bloed. Het is beter om ze met een drankje met veel vitamine C, zoals sinaasappelsap, in te nemen. U kunt harde ontlasting krijgen van de medicijnen. Daarom is het goed om te wachten met starten tot u na de bevalling weer normaal naar het toilet bent geweest.
De invloed van gezonde voeding
Gezonde voeding die veel ijzer bevat, kan helpen bij een tekort aan ijzer. Maar meestal helpt dit niet voldoende. Niet al het ijzer in het eten wordt door ons lichaam goed opgenomen. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer. Dit zit in vers fruit, groente en aardappelen. Het is goed om minimaal één van deze voedingsmiddelen bij elke maaltijd te eten. Ons lichaam kan ijzer uit vlees en vis beter opnemen dan ijzer uit groenten en granen. Er zijn ook voedingsmiddelen die de opname van ijzer kunnen tegenwerken, zoals thee, rode wijn, druiven en minder sterk melkproducten. Niet alle voedingsmiddelen bevatten evenveel ijzer. Het is daarom belangrijk om afwisselend te eten. Een aantal producten zijn extra belangrijk voor de dagelijkse hoeveelheid ijzer die je nodig hebt. Dit zijn vlees, vis, eieren, graanproducten, aardappelen, groenten, fruit en noten.
Vlees, kip, vis en eieren
In vlees zit veel ijzer. In rundvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees en kip. In orgaanvlees, zoals lever en nieren, zit ook veel ijzer. Maar het bevat ook veel cholesterol, vitamine A en ongezonde stoffen. Daarom is het beter om orgaanvlees niet vaker dan één keer in twee weken te eten. In vis en eieren zit ongeveer evenveel ijzer als in varkensvlees en kip.
Brood en andere graanproducten
In alle soorten brood en graanproducten zit ijzer. Denk aan volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers, knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkorenmacaroni of spaghetti. Ook volkoren ontbijtkoek en biscuits zoals Evergreen en Switch bevatten veel ijzer.
Aardappelen
Aardappelen zijn een goede bron van ijzer.
Peulvruchten
Alle soorten peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, linzen, kapucijners en groene erwten, bevatten veel ijzer.
Groente en fruit
Alle soorten groente en fruit hebben een beetje ijzer. Eet daarom elke dag veel groente en fruit. Groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli, sperziebonen en rucola hebben veel ijzer. Sinaasappel en grapefruit kunnen soms buikpijn geven bij de baby als u borstvoeding geeft. Eet deze vruchten niet vaker dan één keer per dag.
Noten en zaden
Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pinda's, pistachenoten, walnoten, paranoten en zonnebloempitten bevatten veel ijzer.
Diversen
(Appel)stroop heeft ijzer. Roosvicee Ferro is een vruchtensiroop met extra ijzer.
Bronvermelding
Deze informatie komt van verschillende websites, zoals Voedingscentrum.nl (gezocht naar "ijzer" op de site). De tekst is aangepast voor zwangere vrouwen en moeders die net zijn bevallen in het St Jansdal.