l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hygiënische voedingsrichtlijn Hematologie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze informatie vult het patiënteninformatiedossier over chemotherapie aan. De richtlijn over hygiënische voeding helpt om te voorkomen dat u ziek wordt door bacteriën of schimmels in eten. Dit is vooral belangrijk voor mensen die intensieve chemotherapie krijgen, omdat hun lichaam minder goed kan vechten tegen ziektes.

       

      Voor wie geldt de richtlijn?

      De richtlijn hygiënische voeding geldt voor u als u gebruik maakt van: 

      • Minimaal twee soorten preventieve antibiotica, zoals Fluconazol®, Ciproxine®, Colistine® of Cotrimoxazol­­®. 
      • Medicijnen die de weerstand verlagen, zoals Neoral®, Prograft®, Cellcept®, of Prednison® (als u 0,5 mg/kg lichaamsgewicht per dag of meer krijgt). Vraag uw arts welke dosis u krijgt.

       

      Wat zijn de adviezen?

      Eet geen:

      • (Deels) rauw vlees zoals tartaar, carpaccio, en biefstuk. Kook vlees goed door.

      • (Deels) rauwe of gedroogde (gefermenteerde) vleeswaren zoals filet americain, tartaar, en salami. Kook ook deze goed door.,

      • Leverworst, leverpastei en paté.

      • Rauwe vis, zoals sushi en rauwe schelpdieren zoals oesters. Kook vis goed door.

      • Voorverpakte gerookte vis uit de koeling, zoals gerookte zalm en makreel. Kook deze goed door.

      • Zoute haring, zoals maatjesharing. Zure haring uit een pot mag wel.

      • R auwe melk en zachte kaas van rauwe melk. Schimmelkaas van gepasteuriseerde melk en harde boerenkaas mag als deze goed gekoeld is (bij maximaal 4°C, maximaal 4 dagen).

      • Rauwe of zacht gekookte eieren. De dooier moet goed gestold zijn.

      • Rauwe kiemgroenten zoals taugé en alfalfa. Kook deze of dompel ze in kokend water.

      • Probiotica zoals Yakult en Actimel. Kijk op de verpakking voor de bacterienamen. Lactobacillus Bulgaricus en Streptococcus thermophilus in yoghurt zijn geen probiotica, en zijn wel veilig.

       

      Hoe gaat u hygiënisch met voedsel om? 

      Bereiding

      • Was uw handen voordat u begint met koken of eten.

      • Was groente en fruit goed onder stromend water. Ze moeten vers en heel zijn.

      • Vervang elke dag de theedoeken, handdoeken en vaatdoeken. Was ze op ten minste 60 graden.

      • Gebruik schoon keukengerei van kunststof, glas of metaal. Gebruik geen houten snijplanken of lepels.

      • Zorg ervoor dat vlees, vis, kip en eieren goed door en door verhit zijn.

      • Warm een vooraf bereid gerecht goed op. Doe dit maar één keer.

      • Houd vuile en rauwe producten apart van schone en gekookte producten. Voorkom dat bacteriën van rauwe op gekookte producten komen via handen, snijplank of borden.

      • Ontdooi bevroren vlees in de koelkast of magnetron. Spoel het dooivocht weg met heet water en maak gemorst vocht schoon met keukenpapier.

      • Strooi niet zelf met peper en voorkom dat u de deeltjes inademt.

      • Pel noten en pinda's niet zelf om inademen van deeltjes te vermijden

       

      Bewaren

      • Zet de koelkast op 4 graden Celsius.

      • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.

      • Laat melkproducten niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Gooi ze daarna weg.

      • Koel een gerecht dat niet meteen gegeten wordt snel af, bijvoorbeeld in een bak met water.

      • Bewaar een eerder bereid gerecht maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast.

      • Gebruik geen producten die langer dan een uur warm blijven, zoals bij buffetten.

      • Dek voedsel altijd af, ook in de koelkast.

       

      Hoe lang kan ik eten bewaren?

      Over het algemeen geldt: hoe korter u voedsel bewaart, hoe veiliger het is. Kijk naar de houdbaarheidsdatum en de bewaarinstructies op de verpakking.

       

      Eten gemaakt door anderen

      Vraag bij eten dat door anderen is gemaakt, zoals in een snackbar, restaurant of broodjeszaak, of het veilig is om te eten. Houd daarbij deze voedingsrichtlijn aan. Eten van afhaalrestaurants blijft vaak langer dan één uur warm. Dat raden we daarom niet aan.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024