l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hulp en advies bij een zwangerschap, de POP-poli (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Doorverwijzing naar de POP-poli

      U komt bij de POP-poli omdat u zelf aangegeven hebt dat u hulp wil ontvangen of omdat een zorgverlener u heeft doorverwezen. In het POP-team werken verschillende zorgverleners die u voor en tijdens uw zwangerschap, bevalling en kraambed ondersteunen. Daardoor krijgt u de beste zorg voor u en uw (ongeboren) baby.

      POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde).

       

      Voor wie is het POP-team?

      Het POP-team is er voor vrouwen met een kinderwens en/of zwangeren die:

      • Psychiatrische klachten hebben (gehad).
      • De bevalling als traumatisch hebben ervaren.
      • Medicijnen gebruiken vanwege psychiatrische klachten.
      • Een familielid hebben met een psychiatrische aandoening.
      • Regelmatig middelen gebruiken zoals alcohol, drugs en/of medicatie.

       

      Hulp en advies bij uw zwangerschap

      Tekst video:

      Zwanger worden, uw zwangerschap en de kraamtijd kunnen spannende periodes in het leven zijn. Wanneer het door omstandigheden moeilijk is om hiermee om te gaan, kunt u terecht bij de POP-poli. POP is een afkorting voor Psychiatrie, Obstetrie - dat noemen we ook wel de verloskunde - en Pediatrie, ook de kindergeneeskunde genoemd.

       

      Een POP-poli bestaat uit een team van verschillende zorgverleners. In het team zit bijvoorbeeld een psychiater, gynaecoloog of verloskundige, een kinderarts, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Samen geven zij u de begeleiding en ondersteuning die u nodig heeft om de tijd voor en tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd goed te laten verlopen.

       

      U komt bij de POP-poli omdat u zelf heeft aangegeven dat u hulp wilt ontvangen, of omdat u door een zorgverlener - in overleg met u - bent doorverwezen. Na uw aanmelding overleggen de zorgverleners van het POP-team met elkaar over welke hulp het beste bij u past. Deze hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit adviezen of medicijnen, maar ook uit een behandeling van bijvoorbeeld de psycholoog, psychiater of een maatschappelijk werker. Welke hulp er nodig is, is voor iedere vrouw anders. Er wordt ook samen met u gekeken of u het beste thuis of in het ziekenhuis kunt bevallen.

       

      De zorgverleners maken daarna samen met u een plan. Dit plan zorgt ervoor dat u de best passende hulp krijgt. De zorgverleners helpen u voor, tijdens en na de zwangerschap om u optimaal moeder te laten zijn. Wanneer u zich als moeder goed voelt, is dat goed voor uw baby en u.

       

      Hoe lang krijgt u zorg bij het POP?

      De begeleiding start het liefst zo vroeg mogelijk, soms al voordat u zwanger bent. Bijvoorbeeld om van tevoren af te stemmen welke medicatie u kunt blijven gebruiken in de zwangerschap. De betrokkenheid van het hele POP-team stopt zes weken na de bevalling.

       

      Uw partner

      Uw partner kan betrokken worden bij uw behandeling bij het POP-team.

       

      Betrokken hulpverleners

      In het POP-team zitten verschillende zorgverleners. Wat zij doen, leest u hieronder. Met welke zorgverleners u te maken krijgt, hangt af van het advies.

       

      Psychiater

      Sommige medicijnen tegen psychische klachten kunt u tijdens de zwangerschap blijven gebruiken. Maar het kan ook zijn dat u met bepaalde medicijnen moet stoppen. Uw psychiater bespreekt dit met u.

       

      Gynaecoloog of verloskundige

      Als u zwanger bent of dat wilt worden, bespreekt de verloskundige of gynaecoloog welke begeleiding u nodig heeft in de zwangerschap en tijdens en na de bevalling.

       

      Kinderarts

      Als u medicijnen gebruikt, kan de kinderarts gevraagd worden voor advies tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De kinderarts geeft ook adviezen over borstvoeding. Gebruikt u medicijnen in verband met psychische klachten? Dan kijkt de kinderarts na de bevalling uw baby lichamelijk na. Soms wordt uw baby na de bevalling geobserveerd.

       

      Medisch psycholoog

      De psycholoog van de afdeling Medische Psychologie kan u helpen bij gevoelens van somberheid of angst. Ook zorgen die u heeft over uw zwangerschap of bevalling kunt u met de psycholoog bespreken.

       

      Medisch maatschappelijk werker

      Samen met de medisch maatschappelijk werker brengt u uw persoonlijke situatie in kaart. Hierbij kijkt u naar wat uw problemen zijn, hoe u daarmee omgaat en welke steun u kunt krijgen.

       

      Bevalling en kraamtijd

      Na de bevalling in het ziekenhuis

      Na de bevalling is het belangrijk dat u zoveel mogelijk tijd doorbrengt met uw baby. Daarom blijft de baby bij u op de kamer.

       

      Borstvoeding

      Wij adviseren om borstvoeding te geven als dat mogelijk is. Het kan zijn dat de arts u afraadt om borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld bij bepaalde psychische klachten of het gebruik van sommige medicijnen of middelen. We kijken samen met u wat het beste is voor uw baby.

       

      Overige informatie

      Privacy

      Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. We houden ons aan de regels van beroepsgeheim.

       

      Samenwerking met andere instanties

      Naast de zorg zoals die in het ziekenhuis geleverd wordt, werken we ook samen met instanties die (als het nodig is) thuiszorg kunnen geven. U kunt daarbij denken aan instanties zoals: de kraamzorg, gebiedsteams en organisaties zoals de GGD, het Jeugd Expert Team of Veilig Thuis.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024