In deze folder leggen we kort uit welke leefregels belangrijk zijn na de diagnose hartfalen. Dit zijn algemene regels. De adviezen in deze folder kunnen soms anders zijn dan wat uw cardioloog of hartfalenverpleegkundige u heeft gezegd.
Medicijnen
Voor een goede behandeling van hartfalen is het belangrijk om uw medicijnen op de juiste tijden in te nemen. Verander nooit zelf iets aan uw medicatie.
Voeding en vocht
Een gezond dieet en goed gewicht zijn belangrijk voor uw gezondheid. Bij overgewicht is het advies om af te vallen. Vraag een diëtist om persoonlijk advies. Gebruik weinig zout bij hartfalen. Voeg geen extra zout toe en kies verse groenten. Vermijd voedsel uit blik en kant-en-klaarmaaltijden. Beperk uw vochtinname tot anderhalve liter per dag. Dat is ongeveer tien glazen, inclusief soep, een dessert en twee stuks fruit. Bij warm weer mag u twee liter vocht per dag innemen.
Alcohol
Het beste is om geen alcohol te drinken. Als u af en toe één of twee glazen drinkt bij een speciale gelegenheid, is dat oké.
Gewicht
We raden aan om elke dag op een vast tijdstip te wegen, het liefst direct na het opstaan en voordat u ontbijt of andere dingen doet. Bel de hartfalenpoli als u binnen drie dagen twee tot tweeëneenhalve kilo bent aangekomen.
Beweging
Wat u kunt doen hangt af van de ernst van uw hartfalen. Het is belangrijk om actief te blijven, uw activiteiten over de dag te verdelen en rust te nemen. Vermijd stress zoveel mogelijk. Na ontslag kunt u, als de cardioloog of hartfalenverpleegkundige het aangeeft, revalidatie krijgen van een fysiotherapeut. Luister naar uw lichaam en pas uw leefstijl aan waar nodig.
Klachten
Neem contact op met uw huisarts of hartfalenverpleegkundige/poli als u meer last krijgt van:
- Vocht in uw benen of enkels.
- Een opgeblazen buik.
- Vermoeidheid of kortademigheid.
- Misselijkheid of minder eetlust.
- Onrust ‘s nachts.
- Slechtere concentratie.
- Gewichtstoename van meer dan twee kilo per week
Roken
Stoppen met roken is belangrijk. Vraag de hartfalenverpleegkundige of uw huisarts om hulp en tips om te stoppen.
Autorijden
Of u mag autorijden hangt af van de ernst van uw hartfalen. Vraag aan uw cardioloog of hartfalenverpleegkundige in welke klasse u valt. Mogelijk moet u een rijkeuring aanvragen bij het CBR.
Vakantie
Als u hartfalen heeft, kunnen hoge bergen of veel luchtvochtigheid klachten veroorzaken. Laat de hartfalenverpleegkundige weten als u met het vliegtuig gaat. Het is ook beter om geen sauna of zonnebank te gebruiken.
Vaccinatie
Hartfalenpatiënten wordt aangeraden om elk jaar een griepprik bij de huisarts te halen. Ook is het advies om een coronavaccinatie te nemen en om elke vijf jaar een pneumokokkenvaccinatie te krijgen. Deze vaccinaties worden vergoed door uw zorgverzekering.
Contact
Hartfalenpoli Harderwijk route 1.46.
Hartfalenpoli Lelystad route 1.82.
U kunt ons dagelijks bellen tijdens het telefonisch spreekuur op: (0341) 43 54 75.
- Maandag en vrijdag in de ochtend: 9.00 - 9.30 uur.
- Iedere middag: 13.00 - 13.30 uur.