l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Haperende vinger

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze folder geeft informatie over een probleem met uw vinger. Dit probleem heet een ‘haperende vinger’ of ‘snapping finger’. Er staan ook behandelmogelijkheden in. Let op: uw situatie kan anders zijn dan wat hier staat.

       

       

      Een haperende vinger

      Een haperende vinger ontstaat door een ontsteking van de buigpees of de koker waar de pees doorheen gaat. Door de ontsteking wordt de pees dikker en kan hij moeilijker bewegen. Dit gebeurt vaak tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm, aan de binnenkant van de hand. Soms zit de pees zo vast dat u uw vinger moet helpen om hem recht te krijgen. Vaak weten we niet precies wat de oorzaak is. Soms komt het door overbelasting. Het is niet gevaarlijk, maar wel vervelend.

       

      Diagnose en onderzoek

      De arts kijkt naar uw klachten en doet een onderzoek om te zien wat u heeft.

       

      Behandelingsmogelijkheden

      Afhankelijk van uw situatie kunnen uw klachten met een injectie of een kleine operatie worden behandeld. 

       

      Injectie 

      Als de klachten niet heel erg zijn, kan een injectie helpen. Deze injectie bevat een verdovende en ontstekingsremmende stof (corticosteroïden). De injectie zorgt ervoor dat de ontsteking rust krijgt. Daarna is het belangrijk om wat rust te nemen. 

       

      Operatieve ingreep 

      Bij een kleine operatie wordt er een sneetje van ongeveer 1,5 cm gemaakt om de peesschede te openen. Dit maakt ruimte voor de verdikte pees. Na de operatie wordt de huid weer dichtgemaakt en verbonden. De operatie duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. Dit gebeurt in het ziekenhuis, u mag daarna naar huis.    

       


       

      Bloedverdunners

      Bloedverdunners moeten vaak een of meerdere dagen voor de operatie worden gestopt. Dit gebeurt altijd in overleg met een arts. Meld het gebruik van bloedverdunners aan de behandelaar. Adviseert de arts om te stoppen? Neem dan contact op met de trombosedienst in uw regio als u daar onder controle staat.

       

      Mogelijke complicaties

      Elke operatie heeft risico’s, ook deze. Soms ontstaat een nabloeding of infectie. Neem contact op met uw arts als de pijn na twee dagen erger wordt. Soms voelt uw vinger aan de binnenkant wat prikkelend of doof. Dit komt door een zenuw die tijdelijk minder goed werkt en herstelt meestal binnen een paar weken.

       

      Na een operatie aan een arm of been kan soms een zeldzame complicatie optreden: posttraumatische dystrofie. Dit zorgt voor pijn, zwelling, stijfheid en een wisselende kleur van de huid. Het is vooraf niet te voorspellen wie dit krijgt. Heeft u deze klachten? Begin dan zo snel mogelijk met behandeling.

       

      Na de ingreep

      Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat pijn voelen. U kunt dan paracetamol nemen. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Het is handig om dit van tevoren in huis te halen. De dag na de ingreep mag u het verband eraf halen. Een kleine pleister is dan genoeg.

       

      Vragen

      Heeft u vragen? Stel ze aan uw arts of huisarts.

      Heeft u vóór de behandeling dringende vragen? Neem dan contact op met de afdeling waar u behandeld wordt.

       

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • U kunt de eerste vijf dagen na uw bezoek bellen met het ziekenhuis: 0341 - 46 39 11. De receptioniste verbindt u door met de juiste afdeling.

      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Bel dan uw huisarts of, buiten kantooruren, de huisartsenpost. Kijk voor contactgegevens op de website van Ziekenhuis St Jansdal.

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025