l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hallux valgus

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Bij een hallux valgus groeit de grote teen anders. Hallux betekent grote teen. Valgus betekent dat de teen scheef staat richting de andere tenen. Daardoor ontstaat er een knobbel aan de grote teen. Deze kan rood en pijnlijk zijn. Ook kan het weefsel een ontstekingsreactie laten zien (bursitis). Vaak ontstaat er eelt op de huid met of zonder een likdoorn.

       

       

      Figuur Hallux valgus
       

      Oorzaak

      Meestal is een hallux valgus in aanleg aanwezig. Vaak hebben meer familieleden hier last van. Foute schoenen dragen kan ook een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld hoge hakken en smalle puntige schoenen.
       

      Behandeling

      De pedicure behandelt de eeltplek en likdoorns. Deze bekijkt of het gewricht nog beweeglijk is of al is vastgegroeid. De huisarts zal verschillende hulpmiddelen voorstellen om de pijn te verlichten. Een bezoek aan de podotherapeut of orthopedisch instrumentmaker kan wenselijk zijn. Deze kunnen onderzoeken wat de oorzaak is en mogelijk een steunzool aanmeten.

      In sommige gevallen kan een operatie helpen om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld als het gewricht vastgegroeid en erg pijnlijk is.
       

      Operatieve behandeling

      Is de bult aan uw voet erg pijnlijk? En helpen andere behandelingen niet? Dan kan een operatie nodig zijn. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. De operatie gebeurt meestal onder verdoving via een ruggenprik. Dit beslist u samen met de narcotiseur. De opnameduur in het ziekenhuis is meestal één nacht. Regel zelf krukken en neem ze mee naar het ziekenhuis.

       

      Na de operatie

      U mag de eerste tien dagen de voet niet belasten. Alleen op advies van de arts mag u wel de hiel belasten. Meestal worden de hechtingen na tien dagen verwijderd. Daarna krijgt u drie weken loopgips of een speciale loopschoen.
      Er wordt een controlefoto gemaakt om te zien hoe het resultaat is. Dit gebeurt na drie tot zes weken. Daarna mag u meestal gewoon weer lopen. Na twee tot drie maanden is de zwelling verdwenen.
       

      Contact

      Heeft u na uw operatie vragen?

      • Bel tijdens kantoortijden het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341 - 46 39 11. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

       

      • Is de operatie langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

         

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024