l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Gebroken pols

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De dokter heeft vastgesteld dat jij je pols gebroken hebt. In deze folder willen we je meer vertellen wat de dokter kan doen om de breuk in je pols beter te maken. Soms komt het voor dat de dokter ook nog iets anders wil doen dat niet in deze folder staat. De dokter zal je dit dan uitleggen.

       

      Je pols

      Je pols is een gewricht dat wordt gevormd door je handwortelbeentjes in je hand en de twee botten in je onderarm: je spaakbeen en je ellepijp. Bij jou is het bot veel elastischer dan het bot bij een volwassene. Om het bot heen zit beenvlies, wat bij jou veel dikker is.

       

      De breuk

      Vaak zit de breuk alleen in het bot zelf, het beenvlies eromheen is nog heel. Deze breuk noemen we een groene-takbreuk of een twijgbreuk. Soms is er alleen een breukje in het spaakbeen en soms alleen in de ellepijp. In de meeste gevallen is de stand van de botdelen goed (er zit alleen een klein knikje) en hoeft de dokter de breuk niet te ‘zetten’*.
      Als het botvlies wel is gescheurd, dan kan het zijn dat de botdelen zijn verschoven en zal de dokter de breuk moeten ‘zetten’*.

       

      * Bij het ‘zetten’ van je pols plaatsen we het bot weer terug op de plek waar het hoort.
       

      De behandeling

      Als je op de spoed eisende hulp (SEH) komt en ze denken dat je pols gebroken is, dan krijg je zo snel mogelijk iets tegen de pijn. Dit kan in de vorm van een drankje of een zetpil. Je zal daardoor tijdens het onderzoek en de behandeling minder pijn hebben.
      Er wordt een röntgenfoto van je pols gemaakt. Dit doet geen pijn. De dokter kan hierop zien of je je pols gebroken hebt en wat voor breuk het is. Als op de foto te zien is dat je bot niet verplaatst is, dan krijg je gips rond je hand en onderarm.

       


      Als de dokter de breuk moet zetten, kan het zijn dat je iets extra’s tegen de pijn krijgt. Dit kan in de vorm van een drankje of zetpil of de dokter kan je arm verdoven met een speciaal middel wat hij in je arm spuit. De dokter kan ook beslissen dat ze de breuk in je pols beter gaan maken tijdens een operatie. Je gaat hiervoor naar de operatiekamer waar je onder narcose gaat. Het kan dan zijn dat je een nachtje moet blijven op de kinder- en tienerafdeling.
      Na het zetten komt er gips om je hand en onderarm. Hierna wordt ter controle een röntgenfoto gemaakt. Als op de foto blijkt dat je bot nog niet goed staat, wordt de pols opnieuw gezet.
       

      Na de behandeling

      Als je naar huis mag, krijg je een draagdoek (mitella) om je arm. Op deze manier krijgt je pols rust. De draagdoek hoef je ’s nachts niet om te hebben. Het is wel belangrijk dat je je arm rust geeft. Dat zorgt ervoor dat het goed geneest en hierdoor heb je minder pijn.

       

       

      Als je terug moet komen voor controle van de breuk kan het zijn dat er een nieuwe röntgenfoto wordt gemaakt. Soms krijg je nieuw gips om je arm.
       

      Hoe lang gips?

      Hoe lang het gips om je arm moet blijven zitten, hangt af van de soort breuk. Bij een twijgbreuk is twee weken meestal genoeg. Bij een uitgebreidere breuk is vier weken meestal genoeg.
      Als de breuk zoveel beter is dat gips niet nodig is, dan is het verstandig om minimaal twee weken te wachten voordat je gaat sporten. Zwemmen mag wel gelijk nadat het gips eraf wordt gehaald. De dokter zal je hierover advies geven als dat nodig is.

       

      Andere tips

      Als je merkt dat de draagdoek niet meer nodig is, hoef je hem niet meer te dragen. Je kunt je hand en arm gebruiken zoveel als je zelf wilt. Je voelt zelf aan wat er wel en niet kan.

       

      Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
       

      Wie beslist: jij, je ouders of samen?

      Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).
       

      Ben je ouder dan 12 jaar?

      Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar.

      Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl
       

      Ben je 16 jaar of ouder?

      Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024