l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Fysiotherapie na totale knieoperatie (met filmpje)

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

       

       

      Inleiding

      Fysiotherapie na een knieoperatie

      U heeft een operatie aan uw knie gehad. Hier vindt u de oefeningen die u in het ziekenhuis en thuis kunt doen om te herstellen en uw knie weer sterker te maken. Heeft u vragen? Stel deze aan uw fysiotherapeut.

       

      Hulpmiddelen

      Na de operatie hebt u krukken of een rollator nodig. Deze moet u bij opname bij u hebben, zodat u er meteen gebruik van kunt maken.

       

      Oefeningen in lig

      Enkeloefening

      Trek uw tenen naar u toe. Duw daarna uw tenen van u af. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      De heup buigen

      Trek uw knie op waardoor uw heup in een buiging komt. Houd dit een aantal tellen vast en laat de knie weer rustig zakken. Blijf met uw hak op de ondergrond. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Het been strekken

      Strek uw knie door uw knieholte in het bed aan te drukken en uw bovenbeen aan te spannen. Houd dit een aantal tellen vast en ontspan. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Billen samenknijpen

      Knijp, terwijl u ligt, uw billen samen. Houd dit twee tot drie tellen vast en ontspan. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Oefeningen in zit

      Knie strekken

      Strek uw knie. Houd deze positie twee tot drie tellen vast en zet uw voet rustig terug op de grond. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Knie buigen

      Houd uw benen gebogen. Schuif uw voet richting de stoel, maar forceer de beweging niet. Houd dit even vast en schuif uw voet weer terug. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Knie heffen

      Houd uw knie gebogen. Hef uw been een klein stukje. Uw knie blijft gebogen. Uw voet komt los van de grond. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Oefeningen in stand

      Zorg dat u goed op de stoel steunt.

       

      Knie heffen

      Ga bij een stoel staan en houd u vast. Breng vervolgens uw knie in een hoek van 90 graden omhoog. Hef uw knie en laat deze daarna weer zakken. Herhaal deze oefening een aantal keer.

       

      Het been gestrekt naar buiten brengen

      Ga bij een stoel staan en houd u vast. Beweeg uw geopereerde been naar de zijkant en tik de grond aan. Houd dit twee tot drie tellen vast en houd daarbij uw bovenlichaam rechtop. Beweeg uw been daarna weer terug.

       

      Let op: Blijf recht staan. Uw tenen wijzen naar voren. Trek uw heup niet op. Uw benen mogen niet kruisen.

       

      Trap, stoep en drempel

      Drempel af

      Als u de drempel weer afstapt, plaatst u eerst de krukken. Plaats daarna uw geopereerde been en laat het niet-geopereerde been volgen.

       

      Trap op

      Houd tijdens het traplopen uw ene hand aan de leuning en de andere hand aan de kruk. Plaats uw niet-geopereerde been een tree omhoog. Uw kruk en uw geopereerde been volgen.

       

      Houd de ene hand aan de leuning en in uw andere hand de kruk.

       

      Trap af

      Houd tijdens het traplopen uw ene hand aan de leuning en de andere hand aan de kruk. Plaats uw kruk en uw geopereerde been een tree omlaag. Uw niet-geopereerde been volgt.

       

      Houd de ene hand aan de leuning en in uw andere hand de kruk.

       

      Uw krukken op de trap

      Als u de trap op of afloopt, kunt u in de hand die niet voor de leuning gebruikt uw beide krukken vasthouden. In deze afbeelding (zie filmpje) ziet u hoe u beide krukken in één hand kunt vasthouden.

       

      Tips

      Stevige schoenen

      Het is verstandig om schoenen te dragen waarop u stevig staat en veilig loopt. Schoenen die vast zitten en met een brede lage hak hebben de voorkeur. Dat kunnen zowel veterschoenen als instappers (dat is makkelijker met zelf aantrekken) zijn. Gebruik zonodig een lange schoenlepel.

       

      Gaan zitten

      U gaat voor de stoel staan en voelt de zitting tegen de kuiten. Zet de krukken naar voren en draai de handvatten naar binnen of zet de rollator op de rem. Pak de stoelleuningen en plaats het geopereerde been een stukje naar voren. Ga rustig zitten en schuif naar achteren. Maak contact met de rugleuning en ga ontspannen op twee billen zitten.

       

      We raden aan om op een wat hogere stoel te zitten. Vermijd lage stoelen met een zachte zitting. Wanneer een stoel toch wat te laag is (de knie is hoger dan de heup) kunt u één of meer kussens in de stoel leggen.

       

      Opstaan

      U doet de houders van de krukken om uw onderarmen of u zet uw rollator voor u neer op de rem. Schuif naar het puntje van de stoel en zet de voet van het geopereerde been een stukje naar voren. Duw uzelf met uw armen en het niet-geopereerde been omhoog, trek het geopereerde been bij en zoek uw evenwicht. U staat op twee benen. Daarna pakt u de handvatten en gaat u lopen.

       

      Liggen

      Als u op uw zij wilt liggen raden wij aan om een kussen tussen de knieën te leggen.

       

      In en uit bed stappen

      Bij het in en uit bed stappen is het verstandig om beide benen tegelijk in of uit bed te bewegen. Dit doet u door het niet geopereerde been onder het geopereerde been door te steken en dan, door goed te steunen met de handen op het bed, naar de bedrand te draaien of weer terug het bed in.

       

      In en uit de auto stappen

      De stoel staat naar achteren en de rugleuning is normaal rechtop. U gaat met uw kuiten tegen de auto staan en zet uw geopereerde been een stukje naar voren. Steun tegen de deurstijlen en/of op de zitting om rustig te gaan zitten. U draait door de benen om de beurt in de auto te plaatsen. Gebruik uw veiligheidsgordels (u schuift ook bij fors remmen).

       

      Bij het uitstappen draait u door uw benen één voor één naar buiten te zetten. U schuift een stukje naar voren en zet uw geopereerde been wat vooruit. Maak gebruik van de zitting en/of de deurstijlen om te gaan staan. Als u stevig op twee benen staat, pakt u uw krukken en gaat lopen.

       

      Lopen zonder hulpmiddel

      Uw prothese zit vanaf de operatie vast en u mag er gewoon op staan. Het gebied waar u geopereerd bent, moet weer genezen en sterk worden. In principe loopt u na de operatie met 2 krukken of een rollator. Dit bouwt u af naar 1 kruk als het operatiegebied geen extra pijn doet of u mankend gaat lopen. (U gebruikt de kruk aan de niet-geopereerde kant.)

       

      Later mag u beide krukken laten staan. Uw been mag wel moe worden, maar dan moet u rusten of meer steun nemen. Het is verstandig om buitenshuis langer uw krukken te gebruiken. Hetzelfde geldt als u een rollator gebruikt. Bouw uw loopafstand geleidelijk op.

       

      Fietsen, autorijden en zwemmen

      Voor activiteiten als fietsen, autorijden en zwemmen gelden geen vaste regels. Verzekeraars gaan uit van het oordeel van uw orthopedisch chirurg. De chirurg gaat er van uit dat uw knieprothese stabiel en belastbaar is. Daarom wordt er een beroep gedaan op uw gezonde verstand:

      • Voor autorijden geldt dat u dit in de eerste zes weken niet mag doen. Ook moet u voldoende kracht hebben om de pedalen te bedienen en een noodstop te kunnen maken.
      • Ook voor fietsen geldt dat u dit de eerste zes weken niet mag doen. Ook moet u knie soepel genoeg zijn om de fietsbeweging te kunnen maken. (100-110 graden buigen). Open afstappen is het lastigst. En onmiddellijk kunnen afstappen in onverwachte situaties is voor uw eigen veiligheid erg belangrijk. Fietsen op de hometrainer mag daarom wel.
      • Voor zwemmen geldt dat de huid na een maand weer voldoende genezen is om in het water te kunnen. In en uit het water klimmen en met krukken lopen op een mogelijk natte ondergrond kunnen belangrijke hindernissen zijn. Rug- en borstcrawl zijn in principe geen probleem, maar de schoolslag zal over het algemeen onaangenaam zijn voor uw geopereerde knie. Over het algemeen zal normaal zwemmen na 4-6 weken weer kunnen.
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024