l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Fluorescentie Angiografie (FAG)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Doel van het onderzoek

      Bij een Fluorescentie AngioGram (FAG) worden foto’s van uw ogen gemaakt waarop de bloedvaten van uw ogen te zien zijn. Door deze speciale manier van foto’s nemen kan de oogarts zien of de bloedvaten beschadigd zijn.
       

      Voorbereiding op het onderzoek

      Voor dit onderzoek moeten uw pupillen verwijd zijn, zodat goede foto’s van uw oog kunnen worden gemaakt. U krijgt daarom een kwartier voor het onderzoek druppels in beide ogen. Dit wordt na 10 minuten herhaald. Ten gevolge van de druppels zult u wazig gaan zien. Ook kan het zijn dat uw ogen een beetje gaan prikken.
       

      Wie verricht het onderzoek

      De technisch oogheelkundig assistent (TOA) neemt de foto’s voor het fluorescentie angiogram. Wanneer dat nodig is, houdt de assistente tijdens het maken van de foto’s uw ogen open.

       

      Het onderzoek

      Het onderzoek vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde. U wordt verzocht op een stoel plaats te nemen en uw kin op een steun te leggen. Eerst wordt er met flitslicht een aantal foto’s van beide ogen gemaakt. Hierna krijgt u een injectie in de arm met een fluorescerende vloeistof. Dit is nodig om uw bloedvaten goed zichtbaar te maken. Na het inspuiten van deze vloeistof is het mogelijk dat u misselijk wordt. Dit zal echter van korte duur zijn. Kinderen kunnen zich door het inspuiten van de vloeistof erg naar voelen. Zij zijn er namelijk veel gevoeliger voor dan volwassenen. Voor ouders is er echter de mogelijkheid om tijdens het onderzoek bij hun kind te blijven. Na de inspuiting van de vloeistof worden er foto’s met blauw flitslicht van uw ogen gemaakt. De bloedvaten in uw ogen zijn nu duidelijk zichtbaar op de foto’s. Het flitslicht dat gebruikt wordt is erg fel. Het kan zijn dat uw oog een beetje gaat steken. Toch is het belangrijk dat u uw ogen openhoudt. Soms wordt u door de assistent geholpen om uw ogen open te houden. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Omdat u een kwartier van te voren druppels in uw ogen krijgt, bedraagt de totale duur van het onderzoek een half uur. Iedere medisch ingreep brengt risico’s met zich mee. Uw specialist kan u erover informeren.

       

      Na het onderzoek

      Na de fluorescentie angiogram zal u een ogenblik heel weinig zien. Dit gaat snel weer over. U zal wél merken dat u enkele uren wat wazig ziet. Dit komt door de oogdruppels. Zorg dus dat u niet alleen naar huis hoeft. Autorijden is niet mogelijk.

       

      Het is mogelijk dat na het onderzoek uw urine er uitgesproken geel uit komt te zien. Ook zal u merken dat uw huid een gele kleur heeft. Dit is niets om u ongerust over te maken. De ingespoten fluorescerende vloeistof is er de oorzaak van. De gele kleuring is na ongeveer één dag over. Het is raadzaam om die dag wat meer te drinken, zodat de fluorescerende vloeistof wat sneller uit uw lichaam gaat. Ook is het aan te raden om op de dag van het FAG onderzoek niet in de zon te gaan zitten in verband met snellere verbranding van de huid.
       

      Resultaten

      De oogarts zal de resultaten van de fluorescentie angiogram met u bespreken.
       

      Vragen

      Voor vragen kunt u contact opnemen met de poli oogheelkunde van het ziekenhuis, telefoonnummer (0341) 463751.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025