l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Fietstest met ademanalyse (met filmpje)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Het onderzoek

      Fietstest

      Tekst video:

      Meestal wordt er voor deze fietstest eerst een korte longfunctietest gedaan, een spirometrie. Om te beginnen met de fietstest moet uw bovenlijf worden ontbloot. Vrouwen kunnen de beha aanhouden. Vervolgens neemt u plaats op een hometrainer. Op uw bovenlijf worden zuignappen aangebracht om het hart te bewaken. U krijgt een bloeddrukband om uw arm en een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten. Daarna wordt er een masker over uw mond en neus geplaatst. Dit masker heeft een opening aan de voorkant, waardoor u gewoon kunt ademen.

      Het kan zijn dat u een infuus in uw arm krijgt. De plek van dit infuus is meestal in de pols of in de elleboogplooi en wordt vooraf verdoofd. Dit is even een gevoelige prik. Met het infuus kan tijdens de test bloed worden afgenomen. Als alle apparatuur is aangebracht, starten we met de meting zonder dat u het merkt. Eerst worden verschillende waarden in rust gemeten. U fietst dus nog niet. Daarna begint u rustig met fietsen en de metingen gaan gewoon door. Het enige dat u merkt is dat de bloeddrukband oppompt en strak om uw armen komt te zitten. Daarna loopt de band weer leeg. Soms neemt de arts tijdens het onderzoek bloed af. Hier voelt u niks van.

      Het fietsen wordt steeds zwaarder en u wordt aangemoedigd om zo lang mogelijk door te fietsen. Aan het einde van de test is het heel zwaar. Deze laatste fase van de test is erg belangrijk voor de metingen, probeer het fietsen dus zo lang mogelijk vol te houden. Als u de trappers niet meer rond kunt krijgen wordt de weerstand van de trappers weggenomen en kunt u rustig uitfietsen. Het uitfietsen duurt een paar minuten. De metingen gaan nog door. Als de test klaar is, wordt het masker van uw gezicht gehaald, de bloeddrukband en de knijper op de vinger worden verwijderd en de zuignappen losgekoppeld. U stapt van de fiets af, het infuus wordt verwijderd en op het wondje krijgt u een drukverband. Gewoonlijk duurt het onderzoek 60 minuten, waarvan u ongeveer 10 minuten fietst.

       

      Wij gebruiken geen infuus. Bij dit onderzoek nemen we bloed af om te meten hoeveel zuurstof en koolzuur het bloed in de slagader heeft.

       

      Bij de fietstest (ook wel fietsergometrie, fietsergo of inspanningstest genoemd) onderzoeken we hoe u reageert op fysieke inspanning. Bij de fietstest worden veel gegevens van uw lichaam verzameld:

      • hartfilmpje
      • zuurstofgehalte
      • ademhaling
      • bloeddruk

       

      Het onderzoek duurt één uur.

       

      Voorbereiding

      Bent u ziek of heeft u koorts?

      Bel bij ziekte of koorts de polikliniek longgeneeskunde: 0341 - 46 37 43.

       

      Voorbereiding voor het onderzoek

      Op de dag van het onderzoek moet u zich houden aan de volgende regels:

      • Het is belangrijk dat u ontspannen aan het onderzoek begint. Daarom is het belangrijk dat u op tijd komt. Verricht geen zware inspanning enkele uren voor het onderzoek.

      • Draag ruimzittende of sportieve kleding en goed zittende schoenen.

      • U mag tenminste vier uur voor het onderzoek niet roken.

      • U mag tenminste twaalf uur voor het onderzoek geen alcohol drinken.

      • Voor het onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u voor het onderzoek gewoon mag eten en drinken. Eet vlak voor het onderzoek geen zware maaltijd.

      • U mag uw eigen medicatie gewoon blijven gebruiken.

         

      Wat neemt u mee?

      • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).
      • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt. Dit wordt in sommige ziekenhuizen ook wel een AMO (Actueel Medicatie Overzicht) genoemd.

       

      Na het onderzoek

      Drukverband

      Na het aanprikken van de slagader wordt een drukverband om de arm gedaan. Dit drukverband moet 30 minuten blijven zitten. Bij gebruik van bloedverdunners moet het drukverband één uur blijven zitten. Na het onderzoek mag u het verband thuis zelf verwijderen.

       

      De uitslag

      Uw arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024