Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Inleiding
Fibromyalgie
U heeft fibromyalgie. Dit betekent dat u elke dag pijn voelt. Het is niet precies duidelijk hoe fibromyalgie ontstaat en hoe we de pijn met medicatie kunnen behandelen. Er zijn wel dingen die u kunt doen om de klachten minder te maken. Hier leest u meer over fibromyalgie en hoe u hiermee het beste kunt omgaan.
Wat is fibromyalgie?
Tekst video:
U heeft fibromyalgie. Bij fibromyalgie voelt u pijn in uw hele lichaam. Pijn werkt als een alarm. Het waarschuwt ons als er schade is in het lichaam, zoals een ontsteking of andere afwijking. Bij fibromyalgie gaat het alarm steeds af, zonder dat er schade is. Hierdoor ervaart u pijn. Daarnaast kunt u zich erg moe voelen. U kunt ook last hebben van sombere gevoelens. Fibromyalgie gaat niet meer over. En pijnstillers hebben vaak geen of weinig effect op de pijn. Maar gelukkig zijn er wél dingen die u kunt doen om u beter te voelen en beter om te kunnen gaan met pijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u genoeg beweegt, ook al voelt het soms beter om niet te bewegen. Door te bewegen, houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel. Hierdoor voelt u na een langere tijd minder pijn. Ook is het mogelijk dat u minder moe bent. Daarnaast is het belangrijk om goed te slapen en genoeg te ontspannen. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Bijvoorbeeld met meditatie. Zorg ervoor dat u een goede balans vindt tussen bewegen en rust. Er zijn verschillende zorgverleners die u kunnen helpen bij het vinden van die balans. Bijvoorbeeld een speciale fysiotherapeut.
Fibromyalgie is onzichtbaar. Daarom kan het lastig zijn om uw omgeving uit te leggen wat u voelt of waarom iets niet lukt. Toch is het belangrijk om met uw omgeving te praten en leuke dingen te blijven doen. Afleiding zorgt er namelijk voor dat u zich minder bewust bent van de pijn. Heeft u hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met uw huisarts.
Andere klachten
Naast pijn en vermoeidheid hebben mensen met fibromyalgie vaak ook andere klachten, zoals:
- Moeite met concentreren en vergeetachtig zijn (dit wordt ook wel 'hersenmist' genoemd).
- Slecht slapen.
- Vaak wakker worden in de nacht.
- Stijve spieren of gewrichten.
- Gevoelige darmen en buikpijn.
- Verandering in de ontlasting (verstopping of diarree).
- Zwaar gevoel of tintelingen in armen of benen.
- Branderig gevoel of minder gevoel in de huid.
- Hoofdpijn.
Diagnose
De reumatoloog kijkt naar uw klachten en doet een lichamelijk onderzoek om te zien of het fibromyalgie is. Als het nodig is, wordt er bloedonderzoek gedaan.
Verloop van fibromyalgie
Fibromyalgie verloopt bij iedereen anders. De klachten kunnen per persoon sterk verschillen. Mensen hebben soms goede en soms slechte dagen. Omdat fibromyalgie niet door schade aan het lichaam komt, heeft het geen invloed op hoe lang u leeft. Het is ook niet schadelijk voor uw lichaam.
Leven met fibromyalgie
Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om beter om te gaan met fibromyalgie en de pijn. U kunt hiervoor praten met de volgende specialisten:
Psychosomatische fysiotherapie of oefentherapie
Psychosomatische fysiotherapeuten of oefentherapeuten helpen bij chronische pijn. Ze geven u tips over hoe u met de ziekte kunt omgaan. Ook leert u hoe u uw energie beter kunt verdelen. Zodat u genoeg beweegt en genoeg rust neemt. Ze geven ook advies over een goede houding, thuis en op het werk.
Psycholoog
Bij de psycholoog krijgt u hulp om de aandoening te accepteren en leert u hier beter mee omgaan.
Revalidatietraject
Als de therapieën niet genoeg helpen, kunt u een verwijzing krijgen voor een revalidatiecentrum. In de buurt zijn dat bijvoorbeeld Merem (Lelystad), Medinello (Amersfoort) of de Vogellanden (Zwolle).
Pijnstillers
Pijnstillers helpen meestal niet veel bij de klachten. Soms kan paracetamol de pijn iets verlichten. Het is beter om dit zo min mogelijk te gebruiken en geen sterke pijnstillers te nemen.
Slapen
Goed slapen is belangrijk. Zorg voor een goed ritme tussen slapen en wakker zijn.
Balans activiteiten en rust
Zoek balans tussen activiteiten en rust. Zorg ervoor dat u genoeg beweegt, maar ook genoeg rust neemt.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over fibromyalgie? Kijk dan op de volgende websites:
-
www.fesinfo.nl (fibromyalgie vereniging)
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.