Deze folder gaat over extreme vroeggeboorte, de medische behandeling en jouw rol als ouder.
Vroege geboorte
De gynaecoloog heeft gezegd dat je zwangerschap misschien veel te vroeg kan eindigen. Een zwangerschap die korter is dan 37 weken noemen we vroeggeboorte. Als de zwangerschap 32 weken of langer is, kunnen baby's in het St Jansdal ziekenhuis geboren worden.
Als baby's nog vroeger worden geboren, is er meer kans op problemen. Dit komt omdat belangrijke organen zoals de longen, hersenen en darmen vaak nog niet goed ontwikkeld zijn. Te vroeg geboren kinderen krijgen ook sneller infecties omdat hun weerstand nog niet sterk genoeg is. Hoe eerder de baby geboren wordt, hoe groter de kans op ziekte en problemen na de geboorte.
Het gewicht van de baby is ook belangrijk. Hoe zwaarder de baby is, hoe kleiner de kans op problemen na de geboorte. Als de baby bij de geboorte niet in goede conditie is, bijvoorbeeld door een infectie, problemen met de moederkoek, ziekte van de moeder of aangeboren afwijkingen, kan dit ook invloed hebben op de gezondheid van de baby.
Perinatologisch centrum
Kinderen die geboren worden na een zwangerschap van minder dan 30 weken worden altijd op een speciale afdeling voor pasgeborenen (NICU) opgenomen. Deze afdeling maakt deel uit van een Perinatologisch Centrum. Dit is een samenwerking van gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen.
Overplaatsing
Als je minder dan 32 weken zwanger bent en je gaat bevallen, dan zorgen we ervoor dat je naar een Perinatologisch Centrum gaat. Daar is een Intensive Care voor pasgeborenen.
Op de NICU werken neonatologen (specialisten in pasgeborenen), kinderartsen en verpleegkundigen. Zij hebben veel ervaring met de zorg voor te vroeg geboren kinderen. De artsen van de verloskunde en de neonatologie overleggen veel met elkaar. Ze praten over de zorg voor jou en je baby, zowel tijdens de zwangerschap als bij de geboorte. Als jij medische problemen hebt, word je opgenomen op een Verloskundige High Care afdeling. Daar werken gynaecologen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in complexe zwangerschappen.
Levenskansen en kwaliteit van leven
De medische kennis en zorg zijn de afgelopen jaren veel beter geworden. Daarom hebben de neonatologen in Nederland samen besloten dat ze pas baby's willen behandelen als de zwangerschap minstens 24 weken heeft geduurd. Als ze besluiten om baby's tussen de 24 en 25 weken te behandelen, is het belangrijk dat de ouders hiermee akkoord gaan. Voor baby's jonger dan 24 weken is er geen intensive care behandeling, omdat de kans dat zij overleven erg klein is. Ook is de kans groot dat zij later ernstige handicaps hebben.
Risico’s
Als een baby te vroeg geboren wordt of een laag geboortegewicht heeft, is er meer kans op overlijden en op lichamelijke of geestelijke problemen. De ernst hiervan en risico's daarop hangen voor een groot deel af van hoe het gaat als de baby op de Intensive Care voor pasgeborenen (NICU) ligt. Over het algemeen geldt: als er minder problemen zijn, is de kans op een betere toekomst groter. Als de baby in zeer slechte conditie wordt geboren, kan de arts besluiten om geen behandeling te starten. Dit gebeurt altijd in overleg met jou. Dit betekent dat de arts denkt dat een behandeling niet goed is voor de baby, en dat de baby dan kan overlijden. Als er een kans op overlijden is, helpt het behandelteam jou en je familie tijdens deze moeilijke tijd.
Gesprek over de behandeling
Als er verwacht wordt dat je baby veel te vroeg geboren gaat worden, krijg je als ouders een gesprek met een specialist die neonatoloog heet. In dit gesprek wordt besproken hoe groot de kans is dat je baby het zal overleven. Ook worden er dingen genoemd die de kans van je baby kunnen verkleinen, zoals:
- Een zeer korte zwangerschap
- Een infectie bij de baby voor of rond de geboorte
- Een heel laag geboortegewicht van de baby
- Lange tijd gebroken vliezen (soms wel weken)
- Aangeboren afwijkingen bij de baby
- Problemen tijdens de opname op de baby-afdeling, zoals infecties, problemen met de hersenen, longen of darmen.
-
Er wordt ook gesproken over cijfers over de kans op overlijden en handicaps.
Een stressvolle periode
Wanneer je baby geboren is en alles goed gaat, gaat de baby naar de NICU (de afdeling voor te vroeg geboren baby's). Terwijl je daar bent, hebben de arts en de verpleegkundige regelmatig gesprekken met jou. In deze periode, die soms weken kan duren, kan er veel veranderen. Je bent altijd betrokken bij belangrijke besluiten. Het medisch team is verantwoordelijk voor de behandelingen.
Jouw ideeën en wensen over de zorg voor je baby zijn belangrijk. Ze helpen mee om te beslissen hoe het behandelplan eruitziet als je baby vroeg geboren is. Het kan zijn dat jij en je partner nog veel vragen hebben. Deze vragen kunnen tijdens de gesprekken worden besproken. Dit kan gaan over de kwaliteit van leven, geloof of cultuur.
Het is belangrijk dat je de ruimte en privacy hebt om over deze dingen te praten. Je kunt hierbij hulp vragen van mensen om je heen. In de meeste ziekenhuizen is er een team dat psychologische steun geeft of geestelijke verzorging, zoals een pastoor, dominee, humanistisch raadgever of een imam. Zij kunnen jullie helpen om na te denken over wat het beste is voor jou en je baby, nu en in de toekomst.
Tot slot
Als je graag met iemand wilt praten over jouw situatie buiten het ziekenhuis, kun je contact opnemen met de VOC, Vereniging van Ouders van Couveusekinderen:
Website: www.couveuseouders.nl
Telefoon: (070) 386 25 35.