U heeft een onderzoek gehad waarbij het voor een goede beoordeling door de radioloog gewenst was om contrastmiddel toe te dienen. Het contrastmiddel is u toegediend via het infuus in de ader. Het contrastmiddel is (deels) buiten het bloedvat terecht gekomen. Dit heet extravasatie. In de meeste gevallen geeft dit weinig tot geen hinder.
Wat is contrast?
Contrastmiddel vertelt de radioloog iets over de eigenschappen van de weefsels waarnaar gekeken wordt. Ondanks het gebruik van het veiligste röntgencontrastmiddel (niet ionisch) kan extravasatie toch beperkte klachten geven.
Wat is extravasatie?
Extravasatie betekent dat er röntgencontrast buiten het bloedvat terecht is gekomen. Wellicht heeft u tijdens het onderzoek pijn ervaren. Dit komt omdat er een zwelling is opgetreden die druk veroorzaakt op de omliggende weefsels. De huid kan in het begin zowel een rode en/of bleke verkleuring geven, een brandend gevoel of jeuk kan optreden. Soms zijn er geen klachten. In dat geval moet u toch bedacht zijn op een extravasatie.
Wat moet er nu gebeuren?
De behandeling is al in de onderzoekskamer gestart. De laborant heeft Hirudoid crème op de zere plek aangebracht en de insteekplaats van het infuus verbonden. Hirudoid crème is crème die gebruikt kan worden bij verstuikingen, kneuzingen en bloeduitstortingen en gaat ontsteking van de ader tegen. Wellicht is er ook gekoeld, afhankelijk van de zwelling en uw klachten. De crème wordt gebruikt om lokaal een ontsteking (trombophlebitis) van de aders tegen te gaan.
Na het onderzoek mag u naar huis. Voor thuis krijgt u crème mee. Wij adviseren om voor het slapen gaan nog eenmaal nieuwe crème aan te brengen, licht in te masseren en de insteekplek te (laten)verbinden.
Wat moet ik doen als de klachten erger worden?
Wij raden u aan om eerst telefonisch contact op te nemen met de afdeling radiologie tel. 0341-463650 of met uw huisarts. In sommige gevallen zullen we u vragen zich opnieuw te melden op onze afdeling om te zien of u herstellende bent. De radioloog zal de insteekopening inspecteren en bepalen of eventuele nadere adviezen en/of behandeling noodzakelijk is. Bent u niet in de gelegenheid om naar het ziekenhuis te komen, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.