U bent door uw behandelend specialist doorgestuurd voor een Extracorporal Shockwave Therapy, ofwel een ESWT-behandeling.
Attentie
Wilt u contact met ons opnemen als u:
• Een pacemaker hebt
• Zwanger denkt te zijn
• Onder controle staat bij de trombosedienst in verband met gebruik van bloedverdunners?
Het kan zijn dat de behandeling dan geen doorgang kan vinden.
Afspraak
De afspraak voor deze sessies wordt op de afdeling radiologie gemaakt, bewegwijzeringsnummer 0.78.
Meenemen:
- Geldige identiteitsbewijs
Melden
U dient zich 15 minuten voor behandeling te melden op de afdeling radiologie.
Voorbereiding
Voor aanvang van de behandeling wordt het betreffende lichaamsdeel gekoeld middels een Coolpack. Dit gebeurt bij wijze van pijnbestrijding.
Frequentie en duur
De behandeling vindt poliklinisch plaats en bestaat uit drie sessies, met tussenpozen van vier weken. Elke sessie duurt ongeveer drie kwartier.
Nacontrole
Zes weken na de laatste sessie volgt de nacontrole bij uw behandelend specialist.
U ontvangt hierover verdere instructies van de laborant.
Soms controlefoto’s
Zo nodig krijgt u dan meteen een röntgen-aanvraag voor controlefoto’s mee. Deze foto’s dient u te laten maken vlak voordat u naar de behandelend specialist gaat voor nacontrole. Deze controlefoto’s worden op de afdeling radiologie gemaakt. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.
Contact
Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de afdeling radiologie, telefoon (0341) 463650.
De behandeling
Chronische pijn
Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door verkrampte spieren, ontstekingen of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs.
Geluidsgolven
Bij ESWT wordt de oorzaak van de pijn zonder medicatie of chirurgie behandeld. Dit gebeurt met geluidsgolven. Deze methode wordt ook gebruikt bij het vergruizen van nierstenen. De geluidsgolven waarmee u behandeld wordt, hoort u als tikkende geluiden. De energie uit de geluidsgolven verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie in het gebied.
Genezingsproces op gang
De behandeling bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waarmee het genezingsproces op gang wordt gebracht of wordt ondersteund.
Behandeltafel
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel in rug- of zijligging. Dit is afhankelijk van het te behandelen lichaamsdeel.
Pijnmedicatie
De behandeling kan gevoelig zijn. Indien u al pijnmedicatie gebruikt, is het aan te raden deze een uur voor behandeling in te nemen.
Bij voorkeur alleen twee paracetamol; geen Ibuprofen of Diclofenac.
Koelen
Soms ontstaat er lokaal enige roodheid van de huid. Dit verdwijnt meestal na een uur. Na afloop van de behandeling kunt u eventueel de behandelde plaats koelen om napijn te voorkomen.