Wat is refeeding syndroom?
Refeeding syndroom is een ziekte. Het kan gebeuren als iemand na een tijd van niet genoeg eten weer begint te eten. Het lichaam is gewend aan weinig voedsel. Als u ineens veel gaat eten, kan dit problemen geven.
Als u weer gaat eten, komt er veel suiker in uw bloed. Uw lichaam heeft dan meer stoffen nodig, zoals elektrolyten (zoals fosfaat, kalium en magnesium). Als u te weinig van deze stoffen krijgt, kunt u zich zwak voelen, in de war zijn, of hartproblemen krijgen. n ernstige gevallen kan het gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
Voeding opbouwen
Het is belangrijk om langzaam weer normaal te eten, vooral na een lange tijd niet goed eten. De diëtist helpt u hierbij, zodat problemen snel gezien kunnen worden.
De arts kijkt naar de elektrolyten in uw bloed. Als het nodig is, vult hij deze aan.
Als u weer normaal gaat eten, doe dit dan langzaam. Dit zijn de regels:
- Begin met kleine hoeveelheden eten.
- Let op met suiker en vette producten, zoals frisdrank, koek en snoep. Drink de eerste dagen alleen suikervrije dranken.
- De diëtist maakt een persoonlijk plan voor u, afhankelijk van hoeveel energie u nodig heeft. U gaat langzaam weer terug naar uw normale eetpatroon.
- U krijgt een multivitamine in de vorm van een bruistablet om vitamines en mineralen aan te vullen.
Deze manier helpt om problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat uw lichaam goed herstelt.
Opbouwschema
Dag 1 Ontbijt:
Lunch:
Diner:
Tussendoor:
Dag 2 Ontbijt:
Lunch:
Diner:
Tussendoor:
Dag 3 Ontbijt:
Lunch:
Diner:
Tussendoor:
Dag 4 en Ontbijt:
verder Lunch:
Diner:
Tussendoor:
Vragen?
Heeft u vragen? Bel dan met de afdeling diëtetiek: 0341 - 46 37 20. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar dietetiek@stjansdal.nl.
Bent u al bij ons in behandeling? Stuur dan een bericht naar uw behandelaar via de MijnStJansdal app.
Bent u niet meer in behandeling bij het St Jansdal, maar heeft u toch advies of meer informatie over het dieet nodig? Bel dan uw huisarts voor een verwijzing naar een diëtist bij u in de buurt.