l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Endo Sponge plaatsen en wisselen

Versienr: 6
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Een Endo Sponge® wordt geplaatst als er na een operatie aan de endeldarm een holte is ontstaan die niet goed geneest. De spons helpt om deze holte te behandelen.

       

      Hoe werkt een Endo Sponge ®

      De spons wordt via de anus in de darmholte geplaatst en is met een slangetje verbonden aan een vacuümpot. Het vuil uit de darmholte gaat via het slangetje naar de vacuümpot, die u bij u draagt. De spons prikkelt de wanden van de holte, waardoor er nieuw weefsel ontstaat. Dit helpt de holte om te genezen. De spons wordt meestal twee keer per week vervangen. Geleidelijk wordt de holte kleiner totdat deze helemaal dichtgroeit.

       

      Voorbereiding

      Het plaatsen of wisselen van de spons gebeurt samen met een sigmoïdoscopie. U hoeft uw darm niet te laxeren. Tijdens de behandeling krijgt u een roesje (een lichte sedatie). Door deze medicatie mag u 24 uur lang niet zelf deelnemen aan het verkeer.

       

      Eten en drinken:

      • Tot 6 uur voor het onderzoek mag u een licht ontbijt eten. Bijvoorbeeld 2 beschuiten, 2 crackers of 1 boterham met een beetje jam. 

      • Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen heldere dranken drinken. Dit kan koffie zonder melk, thee, water of appelsap zijn. 

      • Daarna mag u niets meer drinken tot het onderzoek. 

      • Als u medicijnen gebruikt, mag u die innemen met een klein beetje water. 

       

      Voorbeeld:
      Heeft u om 11.00 uur het onderzoek? Dan mag u vanaf 5.00 uur niets meer eten. Vanaf 9.00 uur mag u niets meer drinken.

       

      Als u poliklinisch behandeld wordt, moet u 60 minuten voor de behandeling de vacuümpot op 0 zetten. U krijgt hier instructies over. Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, zal de verpleegkundige de vacuümpot voor u op 0 zetten.
       

      Onderzoek

      Omdat u een roesje krijgt, wordt er een infuusnaald in uw hand of arm geplaatst. Uw bloeddruk en zuurstofgehalte worden gecontroleerd. Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzij. De arts brengt de endoscoop via de anus naar binnen om de holte te bekijken. Afhankelijk van de grootte van de holte kunnen er één of twee sponzen worden geplaatst. De endoscoop wordt verwijderd en de spons wordt geplaatst. Er wordt een slangetje aan de spons bevestigd, dat op de vacuümpot is aangesloten. De slang wordt op uw bil vastgeplakt, zodat u zich vrij kunt bewegen. U draagt de vacuümpot bij u.

       

      Bij het wisselen van de spons wordt deze ongeveer 20 minuten voor de behandeling met water losgeweekt. In de onderzoekkamer wordt de spons dan verwijderd. Daarna brengt de arts de endoscoop weer in om de holte te controleren. De arts plaatst een nieuwe spons en sluit deze weer aan op een nieuw vacuümsysteem. Het vacuüm kan soms pijn doen, maar dit gevoel wordt meestal minder naarmate de behandelingen vorderen.

       

      Mogelijke complicaties

      Als u na de behandeling hevige buikpijn krijgt of koorts boven de 38 graden, neem dan contact op met het ziekenhuis. U kunt de endoscopieafdeling bereiken op 0341-46 35 38, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Buiten deze tijden kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen: 0341-46 39 11. De receptionist zal u doorverbinden met de juiste afdeling voor uw vragen.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024