l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Electro-encefalogram (EEG) na slaapdeprivatie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      EEG-onderzoek na slaapdeprivatie bij jonge kinderen en volwassenen

      Deze folder is bedoeld om uitleg te geven over het hersenonderzoek dat zal plaats vinden na een nacht met zo min mogelijk of geen slaap.
       

      Hersenfunctie meten

      Tijdens het hersenonderzoek ofwel electro encephaolgram (EEG) wordt de hersenfunctie geregistreerd als de hersenen van volwassene of kind oververmoeid zijn. Het gaat juist om de zogenaamde doezel-slaap.

       

      Slaapdeprivatie oudere kinderen en volwassenen

      Slaapdeprivatie bij volwassenen en oudere kinderen houdt in dat ze een hele nacht opblijven. Meestal wordt dan meteen in de ochtend het EEG gemaakt.
       

      Slaapdeprivatie jongere kinderen 

      Bij kinderen lukt het meestal niet om ze een hele nacht wakker te houden. Een gedeeltelijke slaaponthouding wordt dan afgesteld op het slaappatroon/leeftijd van het kind.
       

      Leeftijd 0 tot 2 jaar
      Een kind dat ’s ochtends nog een extra periode slaapt nu wakker houden vanaf het ontwaken rond 06.00 of 07.00 uur tot het moment van EEG registratie om 13.00 uur.
       

      Leeftijd 2 tot 4 jaar
      Het kind vroeg wakker maken, rond 05.00 uur ’s ochtends, en wakker houden tot aan de EEG registratie om 13.00 uur. Het EEG wordt dan ook geregistreerd tijdens de middagslaap.

       

      Leeftijd 4 tot 6 jaar
      Het kind laat naar bed laten gaan (tussen 22.00 en 23.00 uur) en vroeg wakker maken
      (05.00 uur) en wakker houden tot aan de EEG registratie om 13.00 uur.

       

      Leeftijd 6 tot 10 jaar
      Het kind om 24.00 uur naar bed laten gaan en om 05.00 uur wakker maken en houden tot het moment van EEG registratie begin van de middag.

       

      Leeftijd 10 tot 14 jaar
      Het kind om 24.00 uur naar bed laten gaan en wekken om 03.00 uur. De EEG registratie vindt plaats in de loop van de ochtend.

       

      Leeftijd ouder dan 14 jaar
      Het kind dient 24 uur, dus de gehele dag en de nacht, wakker te blijven. EEG registratie vindt plaats rond 09.00 uur ’s ochtends.
       

      Als het kind thuis wakker wordt gehouden, is het heel belangrijk dat het kind, in de auto naar het ziekenhuis toe, niet in slaap valt! Het kan handig zijn dat u dan met twee personen bent in de auto.
       

      Het onderzoek

      Voorbereiding: aanbrengen elektrodes

      De voorbereiding gebeurt op een stoel, bij bedlegerige mensen gewoon in hun bed. Met behulp van een centimeter en een potlood worden op het hoofd 19 punten aangegeven.

      Ondanks dat u uw haar na het onderzoek zult moeten wassen, wordt het zeer op prijs gesteld als het haar voor het onderzoek ook schoon is zodat er zo min mogelijk vet op de hoofdhuid aanwezig is. Als deze punten zijn uitgemeten, wordt met een wattenstaafje een soort korrelige gel aangebracht op de aangemerkte punten op het hoofd. Dit is om dode huidcellen en vet te verwijderen en zodoende de huid ruw te maken. Mensen die tot nu toe op een stoel zaten worden verzocht nu op een behandeltafel plaats te nemen en rustig op de rug te liggen. Met
      een pasta, die er uit ziet als boter, worden dan de elektroden op de gemarkeerde punten bevestigd.

       

      Registratie

      Via de electroden bent u verbonden met het EEG-apparaat. De kleine stroompjes, die bij iedereen in de hersenen aanwezig zijn, worden door de elektroden opgevangen en versterkt door de computer weergegeven. Er zal aan u gevraagd worden om de ogen te openen en te sluiten. Als uw conditie het toelaat zal men u ook verzoeken gedurende 3 minuten te zuchten. Daarnaast komt er een lamp boven uw hoofd te staan die met verschillende frequenties knippert. Daarna mag u 30 minuten proberen te slapen.

      Er wordt dus niets toegediend, alleen maar gemeten. Het onderzoek is totaal niet pijnlijk.

      Bij kinderen raden we u aan om tijdens het EEG wat spulletjes bij u te hebben, bijvoorbeeld een schone luier, een flesje drinken, een speentje of een knuffel.

       

      Schoonmaken

      Na afloop van de registratie worden de elektroden van uw hoofd verwijderd. Potloodstrepen en gel worden zoveel mogelijk uitgewassen met een washandje. Zonodig zal uw haar nog met een föhn gedroogd worden. Het is handig als u zelf een kam bij u hebt. Uw haar zal na het onderzoek nog wel vettig zijn, zodat u het nogmaals zult moeten wassen. Maar met shampoo is de pasta er goed uit te krijgen.

      Als u thuis bent kunt u een paar uurtjes bijslapen. Doe dit niet te lang, want dan gooit u uw slaap-waak ritme in de warm. 2-3 uurtjes even slapen en dan proberen weer uw eigen ritme aan te houden.

       

      Resultaten

      Het is niet eenvoudig de informatie uit de grafieken te interpreteren. Dit is dan ook de taak van de neuroloog. Hij kijkt het EEG na en beoordeelt het. U krijgt de uitslag te horen van uw behandelend arts op het spreekuur.

       

      Verhinderd

      Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
       

      Vragen

      Als u vragen hebt over het maken van een EEG, en dus niet over de uitslag, kunt u altijd contact opnemen met de medewerkers van de functieafdeling, telefoon (0341) 46 3535

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-1-2025