l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Drainage, afdeling radiologie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Doel van het onderzoek

      Bij dit onderzoek wordt een slangetje ingebracht om vocht of een abces, dat zich meestal in de buik bevindt, te laten aflopen in een zakje. Het slangetje wordt ook wel drain of katheter genoemd. Voordat het slangetje wordt ingebracht, wordt de exacte drainageplaats bepaald door middel van een echo-onderzoek.
       

      Voorbereiding

      De voorbereiding hangt af van de plek waarin geprikt gaat worden. Eén van de voorgaande dagen is bloed geprikt om te bepalen of het bloed goed stolt. De verpleegkundige controleert of de bloeduitslagen goed zijn.

       

      Het onderzoek

      Meestal bent u al opgenomen of wordt u opgenomen voor één dag op de verpleeg-afdeling, omdat er een risico bestaat op een nabloeding. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer een half uur. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een laborant. U kunt in uw bed blijven liggen voor dit onderzoek. Het lichaamsdeel dat we moeten onderzoeken, moet ruim ontbloot zijn. Vervolgens wordt echo-gel aangebracht op uw huid om de (ultra-)geluidsgolven goed te geleiden. De radioloog strijkt met het echoapparaat over de huid. Zo zoekt hij/zij de plaats waarin hij/zij zal prikken. De huid wordt schoongemaakt met alcohol of jodium. De radioloog geeft een injectie voor de verdoving. Dit kan een wat branderig gevoel geven. Vervolgens maakt hij/zij met een klein mesje een sneetje. Hier voelt u niets van. De radioloog gaat met een drain naar binnen. Dit is een plastic slangetje met een naald erin. U kunt even een scherpe pijn voelen. De radioloog kan op het scherm zien of de drain op de goede plaats terechtkomt. Als de drain goed zit, verwijdert de radioloog de naald en blijft het slangetje achter. Hieraan wordt een zakje of een fles gekoppeld waar het vocht inloopt. Soms wordt de drain vastgehecht aan de huid. Dit voelt u niet omdat de huid nog is verdoofd. Het wondje wordt afgedekt met een verband. Daarna wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.
       

      Na het onderzoek

      Als u terugkomt op de verpleegafdeling en u voelt zich goed genoeg, dan kunt u met drain en al uit bed om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Let u er wel op dat de drain nergens achter blijft haken. Het kan zijn dat de drain enkele dagen moet blijven zitten. Dit verschilt per patiënt.

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024