U bent door de specialist verwezen naar de afdeling radiologie om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door een radioloog en een MBB-er (röntgenlaborant) uitgevoerd.
Bij het nemen van röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.
Wannneer u zwanger bent, of denkt te zijn, is het belangrijk dat u ons dit vertelt voordat wij beginnen met het maken van de röntgenfoto's
Mocht u voor die tijd al vragen hebben, neemt dan gerust contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650
Digitale Substractie Angiografie (DSA ) en Dotterbehandeling of Stentplaatsing
Het doel van dit onderzoek is met behulp van contrastmiddel in de slagader het verloop van de bloedvaten in een bepaald gebied te fotograferen. Dit gebeurt door een dun slangetje (katheter) in één of beide liesslagader(s) te leggen. Bij een Dotter-behandeling of Stentplaatsing (met behulp van angiografie) zal door middel van plaatsing van een dotterballon of stent de vernauwingen in een bloedvat opgeheven worden. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed verbeterd.
Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunners? In dat geval zal uw behandeld specialist duidelijk maken welke u mag doorgebruiken en welke u tijdelijk moet stoppen.
Tien dagen voor de behandeling wordt er eventueel bloed afgenomen om de nierfunctie (GFR) te controleren.
Eén dag voor de behandeling wordt er bloed bij u afgenomen om uw bloedstollingswaarden te bepalen. De labformulieren krijgt u mee van uw behandelend specialist.
Op de dag van het onderzoek nuchter blijven. U wordt opgenomen op de verpleegafdeling en u wordt voorbereid op de behandeling. Uw liezen worden geschoren, u krijgt een blaaskatheter, een infuus en de laatste uitleg wordt gegeven.
Uitvoering
Het onderzoek duurt tenminste anderhalf uur. Tijdens het onderzoek ligt u onder steriele doeken. Voordat de katheter in uw lies wordt gebracht, krijgt u een plaatselijke verdoving. Wanneer de katheter op de goede plaats zit, wordt er contrastvloeistof ingespoten en worden er röntgenfoto’s gemaakt om de bloedvaten in beeld te brengen en/of te behandelen. De contrastvloeistof kan een kort warmtegevoel geven. De contrastvloeistof wordt, zonder dat u het merkt, met de urine weer uitgeplast.
Indien u overgevoelig bent voor jodium en/ of medicamenten, wilt u dit dan vertellen voor het onderdoek?
Na het onderzoek
Om het aanprikgaatje in het bloedvat dicht te maken, krijgt u een plugje of wordt het aanprikgaatje handmatig dichtgedrukt. U gaat terug naar de verpleegafdeling en moet enkele uren plat blijven liggen. De bloeddruk, uw polsslag en de aanprikplaats worden gecontroleerd. Van de verpleging krijgt u te horen wanneer u niet meer plat hoeft te blijven liggen. In principe moet u één nacht in het ziekenhuis blijven.
Nacontrole
Circa twee weken na de procedure wordt door de verpleegafdeling een afspraak gemaakt op de poli met uw behandelend specialist.
Complicaties
De kans op complicaties na een dotterprocedure is heel klein (<2 %). Er kan tijdens de procedure een brokje kalk van de vaatwand loslaten dat verder stroomafwaarts in de bloedvaten een verstopping geeft. Meestal lost dit vanzelf op. Soms is daar een operatie voor nodig. De aanprikplaats in de liesslagader kan gaan lekken waardoor er een toenemende zwelling ontstaat. Dit kan vaak eenvoudig verholpen worden door het lek dicht te spuiten met weefsellijm.
Afspraak
Nadat besloten is dat u in aanmerking komt voor een DSA/Dotterbehandeling of stentplaatsing, wordt u gebeld door de afdeling radiologie en geïnformeerd wanneer de procedure zal plaatsvinden.