U heeft met uw specialist afgesproken dat u voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis komt. Dit betekent dat u, als alles goed gaat, dezelfde dag weer naar huis kunt.
Soms kan de arts besluiten dat het beter is dat u een nacht in het ziekenhuis blijft. Dit betekent niet automatisch dat er iets mis is; mensen reageren nu eenmaal verschillend op een behandeling. Als dit nodig is, wordt u opgenomen op een gewone verpleegafdeling.
Er zijn een paar dingen die anders geregeld zijn bij een dagbehandeling:
- Uw verblijf in het ziekenhuis is kort.
- Als u een operatie krijgt, wordt u twee uur van tevoren opgenomen op afdeling Dagopname C1.
- Om ervoor te zorgen dat het rustig blijft voor de patiënten, is het niet de bedoeling dat bezoekers de hele tijd aanwezig zijn.
- Afhankelijk van uw behandeling zorgt het ziekenhuis voor koffie, bouillon of een lunch.
- Roken is niet toegestaan.
- Mannen en vrouwen worden samen verpleegd.
Voorbereidingen thuis
Nuchter
'Nuchter' zijn betekent dat u voor een operatie bepaalde regels moet volgen over eten en drinken. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat u in de best mogelijke conditie bent tijdens de operatie.
De regels zijn als volgt:
- De dag voor de operatie mag u alles eten en drinken, tenzij de anesthesist iets anders met u heeft afgesproken.
- Als u vóór 12.00 uur 's ochtends wordt opgenomen, mag u na middernacht (00.00 uur) niets meer eten.
- Als u na 12.00 uur wordt opgenomen, mag u vóór 07.00 uur nog een beschuitje met thee (zonder melk) nemen, maar daarna niets meer.
- Tot twee uur voor uw opname mag u heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee zonder melk, appelsap of limonadesiroop.
- U mag uw medicijnen nemen, tenzij u andere instructies heeft gekregen.
Deze regels gelden niet voor mensen met diabetes of maagproblemen; zij krijgen speciale instructies. Ook bij baby's jonger dan één jaar bespreekt de arts de regels met de ouders.
Vervoer
Zorg ervoor dat u van tevoren vervoer naar huis regelt. Door de behandeling kan het gevaarlijk zijn om zelf naar huis te rijden, fietsen of met het openbaar vervoer te reizen.
Ontharen
Uw specialist laat u weten of u zich moet ontharen op de plek waar de ingreep plaatsvindt. Voor patiënten op de afdeling gynaecologie is ontharen in ieder geval niet nodig.
Voorkom infecties
Om infecties te voorkomen, moet uw huid zo schoon mogelijk zijn. Daarom is het goed om op de dag van de opname te douchen. Verwijder nagellak en gebruik geen make-up. De anesthesist kan aan de kleur van uw huid zien hoe het met uw gezondheid gaat tijdens de ingreep.
Wat moet u doen bij ziekte of verhindering?
Bent u vlak voor de behandeling verkouden, hoest u of heeft u koorts? Of kunt u om een andere reden niet komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Opnamebureau via telefoonnummer (0341) 46 38 80. Dan kan iemand anders uw plaats krijgen.
Laat het ons tenminste 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij uw afwezigheid in rekening brengen.
Wat moet u meenemen?
- Uw identiteitsbewijs.
- De medicijnen die u dagelijks gebruikt, in de originele verpakking. De artsen en verpleegkundigen moeten weten welke medicijnen u thuis gebruikt. Als u insuline gebruikt, neem deze dan ook mee.
- Draag een wijde rok of broek als u een behandeling aan uw knie of been krijgt, en een wijde trui als het om uw arm gaat. Na de behandeling kunt u een dik verband krijgen.
- Neem ondergoed mee, en eventueel een kamerjas.
- Pantoffels of slippers.
- Eventueel toiletartikelen.
- Als u contactlenzen draagt, neem dan een lenzendoosje mee.
- U kunt een tijdschrift, boek of MP3-speler meenemen.
- Zorg dat u de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon bij u heeft. Deze persoon moet bereikbaar zijn terwijl u in het ziekenhuis bent.
- Laat waardevolle spullen liever thuis. Er is een grote kans dat uw spullen kwijt raken! Als u iets verliest of als iets beschadigd raakt, is het ziekenhuis niet verantwoordelijk.
De dag van opname
Als u op de afdeling aankomt, meldt u zich bij de balie. Een verpleegkundige ontvangt u en legt uit wat er gaat gebeuren. Er worden een paar voorbereidingen getroffen, zoals:
- U krijgt extra uitleg over het onderzoek of de ingreep.
- Uw bloeddruk, pols en temperatuur worden gecontroleerd.
Roken zorgt ervoor dat de maag langzamer leeg raakt en de longen gevoeliger worden. Daarom vragen we u om op de dag van de opname en behandeling niet te roken.
Dagverpleging van een kind
Kinderen die voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis gaan, worden meestal op de kinderafdeling verzorgd. Alleen kinderen die hun amandelen laten verwijderen, worden direct geholpen op de operatiekamers van de polikliniek.
Bij een dagbehandeling voor kinderen is het belangrijk dat één van de ouders of verzorgers de hele dag aanwezig is. Begeleiders kunnen zelf eten en drinken meenemen, maar het is ook mogelijk om tegen betaling een maaltijd van het ziekenhuis te krijgen. Laat dit weten op de dag van opname.
Anesthesie
Bij operaties in de dagverpleging kunnen we volledige of gedeeltelijke verdovingen gebruiken. U ontmoet de anesthesist voor uw opname. Die bespreekt met u welke verdoving het beste voor u is.
Uitslaapkamer
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Dit is een ruimte waar verpleegkundigen u in de gaten houden terwijl u bijkomt. De anesthesist geeft aan wanneer u terug mag naar de afdeling.
Maaltijden
Tijdens uw dagopname bieden wij u een boterham en iets te drinken aan. Helaas kunnen we geen warme maaltijden geven. Voor eventuele begeleiders hebben wij alleen koffie of thee beschikbaar.
Ontslag
We krijgen vaak de vraag of de chirurg langs komt voor ontslag. Omdat uw ingreep snel is verlopen, mag u snel weer naar huis. De chirurg is dan nog bezig met andere operaties. U zou dan moeten wachten tot het einde van de dag. Daarom ziet u de chirurg niet meer voor uw ontslag. U ziet hem pas weer bij de eerste controle (als dat nodig is).
Voor uw ontslag bespreekt de verpleegkundige met u:
- Instructies en adviezen voor een snel herstel.
- Een afspraak voor een controle op de polikliniek, als dat nodig is.
- Een recept voor medicijnen, als dat nodig is.
Wilt u zich bij vertrek afmelden bij de verpleging? Zij controleren dan of u alle benodigde informatie heeft gekregen. Bij ontslag kunt u zich nog niet helemaal fit voelen. Daarom raden we aan om niet zelf naar huis te gaan. Laat u ophalen door een familielid of kennis.
Contact
Heeft u na uw ziekenhuisbezoek vragen?
- Bel ons binnen vijf dagen via 0341 - 46 39 11. De receptioniste verbindt u door naar de juiste afdeling.
- Na vijf dagen kunt u contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost. Kijk op de website van ziekenhuis St Jansdal voor contactgegevens.