l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Dagopname kind

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Binnenkort kom je in het ziekenhuis voor een ingreep. Waarschijnlijk heb je al van de dokter gehoord wat er tijdens de ingreep gaat gebeuren. In deze folder hebben we alles nog eens voor jou op een rijtje gezet, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
       

      Afspraak met de anesthesist

      Omdat je onder narcose gaat is het belangrijk dat je eerst naar de anesthesist (slaapdokter) gaat. Een afspraak hiervoor kun je maken via het afsprakenbureau. Je kunt hier langslopen (je vindt het afsprakenbureau in de centrale hal) of je kunt ze bellen op telefoonnummer 0341 - 46 38 90.
       

      Voorlichting

      Het is mogelijk om een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen. Wanneer je komt voor de voorlichting laten we je aan de hand van een fotoserie zien hoe een opname op de kinder- en tienerafdeling gaat. Ook hebben we een tas waarin allerlei materialen zitten die je tegen kunt komen tijdens een opname. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een operatiejasje.
      We geven je een korte rondleiding over de afdeling. Je ziet dan vast hoe de kamers eruit zien en in wat voor bed je komt te liggen.
       

      Voor wie is de voorlichting?

      De voorlichting is voor iedereen van 2 tot 17 jaar die geopereerd moet worden. Je ouders mogen meekomen naar de voorlichting.

       

      Voor ouders

      Wanneer uw kind onder de twee jaar is, bent u als ouder(s)v van harte welkom om de voorlichting bij te wonen. Zo bent u op de hoogte wat er tijdens de opname gebeurt. Dit heeft een positieve invloed op het gedrag van uw kind.

       

      De voorlichtingsmiddag is niet bedoeld voor kinderen die komen voor het verwijderen van de keel- en/of neusamandelen en het plaatsen van buisjes op de poliklinische operatiekamer. Deze kinderen worden namelijk niet op de kinderafdeling opgenomen. Een voorlichtingsfilmpje hierover kunt u vinden op www.stjansdalkids.nl.

       

      Wanneer is de voorlichting?

      Je kunt je aanmelden voor de voorlichting van maandag tot en met vrijdag. Het is verstandig om één week voor de operatie langs te komen voor de voorlichting.
       

      Hoe meld ik me aan?

      Als je weet wanneer je geopereerd gaat worden, kun je de medisch pedagogisch zorgverlener bellen om je aan te melden voor de voorlichting. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 7.30 - 16.00 uur, telefoonnummer (0341) 46 36 32.

       

      Film

      Als voorbereiding kun je alvast de voorlichtingsfilm voor de geplande operatie bekijken op www.stjansdalkids.nl.

       

      Voor de operatie

      • Op de dag van de ingreep moet je vanaf een bepaalde tijd ‘nuchter’ zijn. Dat betekent dat je vanaf dat moment niks meer mag eten en drinken. Je hoort van de anesthesist vanaf welk tijdstip dit is.
      • Het lichaamsdeel wat geopereerd wordt moet vrij zijn van make-up, kunstnagels, nagellak, sieraden en piercings. Een tongpiercing moet altijd verwijderd worden voor de operatie. De dag van de operatie mag je geen bodylotion en crème smeren op het lichaamsdeel wat geopereerd moet worden.

       

      Voor ouders

      Wanneer kan de behandeling niet doorgaan?

      • Als uw kind ziek is (temperatuur hoger dan 38,5 graden).
      • Als uw kind een infectieziekte heeft.
      • Als een broertje of zusje een infectieziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, mazelen, bof of roodvonk.

      We vragen u de behandeling dan af te bellen. Maak een nieuwe afspraak zodra uw kind hersteld is. U kunt dan bellen met het opnamebureau, telefoonnummer (0341) 46 38 80.

       

      Meldt het ook als uw kind hoest of verkouden is. Dan komt de anesthesist uw kind nog even onderzoeken. In sommige gevallen moet de behandeling uitgesteld worden.

       

      Wat neem je mee?

      • Een (oude) pyjama en extra ondergoed
      • Sloffen of slippers
      • Je favoriete knuffel(s)
      • Op de kinder- en tienerafdeling is allerlei speelgoed aanwezig. Als je iets van huis mee wilt nemen mag dit natuurlijk ook.

       

      Voor ouders

      Voor jonge kinderen is het fijn om de fopspeen en eigen drinkfles mee te nemen.

       

      De dag van de ingreep

      • Je mag je melden op de kinder- en tienerafdeling.
      • Op de kinder- en tienerafdeling word je verzorgd door één van de verpleegkundigen.
      • Je ouder(s) mogen de hele dag aanwezig zijn.

       

      • Je krijgt voor de ingreep een operatiejasje aan.
      • Eén van je ouders mag mee naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.
      • Een verpleegkundige brengt jullie daar naar toe. Jij hoeft alleen maar in je bed te liggen en wordt er naartoe gereden.

       

      Voor ouders

      Voordat u de ruimte van de operatiekamer opgaat, krijgt u een overall aan en een muts op. Dit is vanwege de hygiëneregels.

       

      • Op de operatiekamer krijg je een kapje voor je neus/mond of een infuus op je hand of in je arm. Je krijgt een middel toegediend waardoor je gaat slapen. Eén van je ouders blijft bij je totdat je slaapt.

       

      Voor ouders

      Als uw kind onder narcose is, gaat u terug naar de kinder- en tienerafdeling. Hier kunt u wachten tot de operatie klaar is.


      Als de ingreep klaar is, word je naar de uitslaapkamer gebracht. Eén van je ouders mag hierbij zijn. Als je je goed genoeg voelt, ga je terug naar de kinder- en tienerafdeling.

       

      Na de ingreep

      • Op de kinder- en tienerafdeling krijg je eerst wat te drinken en als dat goed gaat kun je ook wat eten.
      • Houdt er rekening mee dat je na de ingreep nog ongeveer vier uur moet blijven ter observatie. In deze vier uur moet je ook geplast hebben.
      • Na de ingreep krijg je, als het nodig is, leefregels mee over wat je wel en niet mag doen.
      • Als de dokter heeft afgesproken dat je na de ingreep nog een keer terug moet komen op de polikliniek, dan wordt er een afspraak voor je gemaakt.

       

      Voor ouders

      Na terugkomst op de kinderafdeling moet uw kind nog ongeveer vier uur blijven ter observatie. Uw kind moet binnen die tijd geplast hebben.

       

      Voor het kind wordt tijdens de opname voor eten en drinken gezorgd. Eventuele dieet- of flesvoeding moet u zelf meenemen. Voor ouders is koffie en thee aanwezig.

       

      De behandelend specialist komt niet standaard langslopen na de ingreep.

       

      • Wanneer je een nachtje moet blijven slapen na de ingreep, mag één van je ouder(s) blijven slapen. We zetten dan een opklapbed naast jouw bed.
         

      Ten slotte

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.

       

      Lees meer in de folder Rechten van kinderen, informatie en toestemming.
       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 30-12-2024