l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

CT-scan van het hart

Versienr: 9
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Tijdens het onderzoek kunnen de cardiologen en de radiologen de kransslagaders goed in beeld brengen en meten of er sprake is van aderverkalking.

       

      Wat is een CT-scan van het hart?

      Een CT-scan is een moderne onderzoeksmethode. Met een dunne röntgenstralenbundel worden dwarsdoorsneden van het hart gemaakt. Het is mogelijk om van deze dwarsdoorsneden reconstructies te maken zodat een 2D-beeld of zelfs 3D-beeld kan worden gemaakt. 
      Bij het maken van de scan zijn een radioloog, cardioloog en twee radiologielaboranten betrokken. Het onderzoek duurt gemiddeld een half uur en is weinig belastend. Ook zijn er heel weinig risico’s.

       

      Voorbereiding

      Vanaf middernacht voorafgaand aan het onderzoek mag u geen thee en koffie meer nemen en vanaf twee uur voor het onderzoek mag u niet meer eten en drinken.

       

      Voorafgaand aan het onderzoek

      Voorafgaand aan het CT-onderzoek komt u naar het ziekenhuis voor een dagopname. U kunt zich op het afgesproken tijdstip melden op afdeling dagbehandeling in Lelystad, derde verdieping


      Daar wordt u door een verpleegkundige naar de kamer gebracht voor voorbereiding op het CT-onderzoek. Deze voorbereiding bestaat uit het meten van uw bloeddruk en hartslag en het inbrengen van een infuusnaald in uw rechter elleboogplooi. Ook worden er een aantal vragen gesteld over uw algemene gezondheidstoestand. Hier is ook gelegenheid om u om te kleden. Voor dit onderzoek is een bepaald hartritme noodzakelijk. Als het hartritme hoog was bij het recente contact met uw cardioloog heeft u medicatie gekregen of werd uw medicatie verhoogd door de cardioloog. Wanneer de hartslag nog steeds te hoog is voor het onderzoek, krijgt u zo nodig extra medicatie toegediend. Het betreft kortwerkende medicatie. Na telefonisch contact met een medewerker van de afdeling radiologie wordt u per rolstoel naar de afdeling radiologie gebracht waar het onderzoek plaatsvindt.

       

      Het onderzoek

      Op de afdeling radiologie komt u op de onderzoektafel van de CT te liggen waar u aangesloten wordt op het ECG van de CT-scanner. De laborant sluit de contrastpomp aan op het infuus. Door middel van dit contrastmiddel kunnen we de bloedvaten rondom het hart goed afbeelden. Van deze vloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Het contrastmiddel is niet schadelijk en wordt na verloop van tijd door de nieren uitgescheiden. Hier merkt u niets van.

      Wij adviseren na het onderzoek extra te drinken (twee tot drie glazen) om de uitscheiding van het contrastmiddel te bevorderen. Tijdens het onderzoek bent u alleen in de CT- kamer. De laborant bedient de CT van achter de glazen wand en heeft continu zicht op u in de ruimte. Via een intercomsysteem krijgt u ademinstructies. Eerst worden een aantal overzichten van het hart gemaakt zonder contrastmiddel. Voor dit onderzoek is een bepaald hartritme noodzakelijk. Als het hartritme te snel is kunnen we door middel van medicatie proberen de hartslag omlaag te krijgen. Pas wanneer de hartslag voldoende laag is kunnen we de scan met contrastmiddel gaan starten. Na afloop van het onderzoek wordt u opgehaald door de verpleegkundige en per rolstoel terug naar afdeling dagbehandeling gebracht. Daar wordt nog een aantal keer de bloeddruk en de hartslag gecontroleerd en krijgt u iets te drinken aangeboden. Wanneer u zich goed voelt mag u naar huis.

      Er wordt drie uur opname duur gepland. Dit kan al naar gelang de logistiek iets korter uitvallen maar u moet zeker rekenen op twee uur en een kwartier voor uw verblijf.

      Het advies is op de dag van het CT-onderzoek niet aan het verkeer deel te nemen gezien het mogelijke effect van de medicatie op de rijvaardighei d.
       

      Allergie jodium / contrastmiddel

      Wanneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrastmiddel, wilt u dit dan vóór aanvang van het onderzoek aan de laborant melden!

       

      Zwanger

      Bij het uitvoeren van de CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit ons vóór aanvang van het onderzoek melden. Dit is in belang van uw ongeboren kind. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen.

       

      Borstvoeding

      Geeft u borstvoeding? Dan kunt u dit gewoon blijven doen. Het onderzoek en het contrastmiddel hebben geen nadelige invloed op borstvoeding of voor uw kind. Na toediening van contrastmiddel hoeft borstvoeding niet gestaakt of gekolfd te worden. 

       

      De uitslag

      De resultaten van het onderzoek worden door de radioloog en de cardioloog beoordeeld. De röntgenlaborant kan er dus geen mededelingen over doen. De uitslag wordt door de cardioloog met u besproken.

       

      Vragen

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u die stellen voor aanvang van het onderzoek of neem tijdens kantooruren contact op met de poli cardiologie, tel. (0341) 46 37 45.

       

      Verhinderd

      Bent u plotseling verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de poli cardiologie, tel (0341) 46 37 45. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024