U krijgt een CT-scan van uw nieren en urinewegen. Een radiodiagnostisch laborant(e) maakt de scan.
Allergie voor jodium of contrastmiddel
Bent u allergisch voor jodium of contrastmiddel? Laat dit dan vóór het onderzoek weten aan de laborant.
Zwangerschap
Bij een CT-scan worden röntgenstralen gebruikt. Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Vertel dit dan vóór het onderzoek. Dit is belangrijk voor uw baby.
Borstvoeding
Na een onderzoek met contrastmiddel kunt u gewoon borstvoeding geven. U hoeft niet vooraf te kolven. Als u eenmalig Furosemide (plaspil) gebruikt, mag u ook borstvoeding geven. U mag zelf kiezen of u een voeding wilt overslaan.
Uitslag
De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt de uitslag.
Afspraak afzeggen
Kunt u niet komen? Laat het ons dan minimaal 24 uur van tevoren weten. Anders moeten wij de kosten in rekening brengen.
Plaszakken
Als u tijdens het CT-onderzoek contrastmiddel in uw bloed krijgt, krijgt u vier plaszakken mee naar huis. Wij vragen u om de eerste vier keer na het onderzoek in een plaszak te plassen. De urine wordt hard door het speciale materiaal in de plaszak. U mag de plaszak daarna bij het restafval weggooien. Meer informatie over de plaszak vindt u in de folder Plaszak gebruiken na CT of angiografie.
Vragen
Heeft u een vraag of begrijpt u iets niet? Bel ons dan. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 46 36 50.
Hoe werkt een CT-scan?
CT-scan betekent computertomografie. Dit is een speciaal apparaat dat dunne foto's van uw lichaam maakt. U ligt op een tafel en deze schuift langzaam door een ring. De ring draait om u heen en maakt röntgenfoto’s. Een computer zet deze foto’s om in een duidelijk beeld van uw lichaam. De röntgenstraling is soms hoger dan bij andere onderzoeken, maar de medewerker zorgt ervoor dat dit zo laag mogelijk blijft.
CT-scan van de nieren zonder contrast
Bij dit onderzoek hoeft u geen injectie te krijgen. Tijdens de scan moet u even uw adem inhouden. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
CT-scan van de nieren met contrast
U mag vanaf twee uur voor het onderzoek niet eten of drinken.
Soms krijgt u 15 minuten voor het onderzoek ¾ liter water te drinken. Voor de CT-scan krijgt u een infuus, waardoor u het contrastmiddel krijgt en misschien ook een plasmiddel (Furosemide). Neem voor de zekerheid extra ondergoed mee. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat we uw urinewegen beter kunnen zien op de foto's.
Het hele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. U ligt 15 minuten in het CT-apparaat.
Afspraak afnamelab
De contrastvloeistof die u tijdens het CT-onderzoek krijgt, kan belastend voor uw nieren zijn. Om te bepalen of uw nieren extra bescherming nodig hebben, willen we eerst kijken hoe goed ze werken. U heeft hiervoor een formulier meegekregen om uw nierfunctie te testen.
Wij vragen u om tussen 10 en 7 dagen voor het CT-onderzoek bloed te laten prikken. U kunt een afspraak maken via www.stjansdal.nl/prikken .
In Harderwijk is het afnamelab op de begane grond. In Lelystad kunt u naar het priklab op de eerste etage.
Contact
Heeft u vragen of begrijpt u iets niet? Bel of vraag het gerust: telefoon (0341) 46 36 50.