l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

CPAP (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Behandeling

      CPAP

      Tekst video:

      De CPAP-behandeling is bedoeld voor mensen met OSAS, ook wel slaapapneu genoemd, waarbij de luchtweg tijdens het slapen minder goed doorgankelijk is of zelfs kort afgesloten kan worden. CPAP staat voor Continues Positive Airway Pressure. Het apparaat zorgt voor een continue luchtstroom om de luchtweg open te houden. Het apparaat is een hulpmiddel om de ademhaling te bevorderen en vervangt dus niet de ademhaling zelf. Naast de aan- en uitknop en de stekker bestaat het apparaat meestal uit een bevochtiger om de lucht minder droog te maken, een luchtslang en een masker. Het masker wordt op uw gezicht geplaatst en met banden om uw hoofd vastgemaakt. Er zijn maskers in verschillende soorten en maten.

      Na een afgesproken testperiode bekijkt u samen met uw zorgverlener hoe het apparaat is bevallen en wat het vervolg zal zijn.

       

      Wanneer u OSA(S), ook wel Obstructief Slaap-Apneu (Syndroom), heeft kunt u behandeld worden met een CPAP-apparaat. CPAP (spreek uit als ‘sie pep’) staat voor Continuous Positive Airway Pressure, of in het Nederlands: continue positieve druk in de luchtwegen.

       

      Het CPAP-apparaat is een soort luchtpomp. Het apparaat blaast via een masker lucht in uw luchtweg. Hierdoor blijft uw luchtweg open staan. Het CPAP-apparaat zorgt ervoor dat uw luchtweg tijdens het slapen niet nauwer wordt of afsluit. Op deze manier helpt het CPAP-apparaat u met ademhalen.

       

      Bijwerkingen CPAP

      Uitademen met het CPAP-apparaat

      Bij het uitademen via het masker van het CPAP-apparaat voelt u weerstand. Dat komt omdat u ‘tegen de luchtstroom’ van het apparaat uitademt. Hier moet u in het begin aan wennen. Soms krijgt u een droge mond of neus bij gebruik van het CPAP-apparaat. Dit komt door uitdroging van de slijmvliezen. Daarom heeft een CPAP-apparaat meestal een luchtbevochtiger waardoor de lucht minder droog is.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024